PROTESTI U TIRANI: Opozicija okupila nezadovoljne građane koji su bacili crvenu farbu na kabinet premijera

Novosti Onlajn

13. 11. 2022. u 08:24

PROTEST na ulicama Tirane, na kojem se na poziv opozicione albanske Demokratske stranke Saljija Beriše i Slobodarske partije Albanije Iljira Mete okupilo hiljade građana nezadovoljnih politikom premijera Edija Rame, završen je sinoć.

ПРОТЕСТИ У ТИРАНИ: Опозиција окупила незадовољне грађане који су бацили црвену фарбу на кабинет премијера

FOTO: Tanjug/AP

Tokom protesta probijen je kordon policije, nakon čega su demonstranti bacili crvenu farbu na kabinet premijera.

Policija je uhapsila jednog demonstranta, a okupljeni na protestu su palili sveće u znak sećanja na dvojicu muškaraca koji su, prema navodima opozicije, preminuli dok su bili u policijskom pritvoru, prenosi Rojters.

Nezadovoljnim građanima se obratilo 20 govornika iz redova opozicije, optužujući Ramu za lošu ekonomsku situaciju, korupciju i odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje, preneo je ranije Juroronjuz Albanija.

- Edi Rama je građanima Albanije oteo pravo glasa, pretvorio njihove ljudske slobode u iluziju i u fiktivne glasačke listiće, samo da bi opstao na vlasti - poručio je okupljenima Salji Beriša, lider Demokratslke stranke, bivši premijer i predsednik Albanije.

FOTO: Tanjug/AP

Beriša je rekao da je nakon 32 godine demokratije u Albaniji, Edi Rama učinio da svet Albance doživljava kao izbeglice koje iz svoje zemlje beže u čamcima, aludirajući, kako navodi Rojters, na sve veći broj Albanaca koji odlazi u Veliku Britaniju i pozvao međunarodnu zajednicu da ne podržava vlast albanskog premijera.

Ocenio je da je Albanija "vazal drugih" i da se "državne odluke donose u Beogradu i Ankari", poručivši da će "tome doći kraj".

Bivši predsednik Albanije i lider Slobidarske partije Albanije Iljir Meta nazvao je Ramu "izdajnikom" koji, kako je rekao, radi protiv interesa svoje zemlje i poručio da će se Rama "ubrzo naći pred licem pravde".

FOTO: Tanjug/AP

- Danas ovaj izdajnik prati naš pobednički skup i trijumf demokratije iz svog luksuznog, nezakonito stečenog privatnohg aviona, lir džeta. Vi koji ste se danas okupili imate pravo da srušite vladu čiji lider vas pljačka, otima i prodaje vašu zemlju - poručio je Meta.

Američka ambasada u Tirani savetovala je svoje državljane koji žive u centru grada da u vreme održavanja protesta opozicije izbegavaju područja i ulice oko kancelarije albanskog premijera i bulevar Mučenika nacije, preneo je Albenijan dejli njuz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!