MARIN LE PEN VIŠE NIJE NA ČELU FRANCUSKIH DESNIČARA: Evo ko je preuzeo “Nacionalno okupljanje”

Goran Čvorović (Od stalnog dopisnika: PARIZ)

05. 11. 2022. u 13:56

PRVI put od formiranja “Nacionalnog fronta” 1972. godine, na čelu stranke koja je, u međuvremenu, 2018, promenila ime u “Nacionalno okupljanje”, neće stajati neko ko se preziva Le Pen.

МАРИН ЛЕ ПЕН ВИШЕ НИЈЕ НА ЧЕЛУ ФРАНЦУСКИХ ДЕСНИЧАРА: Ево ко је преузео “Национално окупљање”

Marin le Pen, Foto AP

U subotu je za predsednika stranke izabran Žordan Bardela (27), koji je, od predsedničkih izbora prošle godine, obavljao funkciju vršioca dužnosti stranke.

Marin Le Pen, koja je strankom rukovodila od 2011. godine, kada je vodeću funkciju preuzela od svog oca Žan-Mari Le Pena, nije se ovoga puta ni prijavila za stranačke izbore. Namerava da se u potpunosti posveti mestu predsednika poslaničke grupe u francuskoj skupštini, kao i pripremama za sledeće predsedničke izbore 2027. godine.

Na stranačkim izborima Bardela je osvojio 85 odsto glasova, a protivkandidat gradonačelnik Perpinjana Luj Alio 15 odsto.

Foto: EPA

Iako mlad, Bardela ima bogato političko iskustvo. Od 2015. godine bio je regionalni odbornik, a od 2019. je evropski poslanik. Bio je i potpredsednik svoje stranke, kao i njen potrparol.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)