RAT U UKRAJINI: Podoljak traži bombardovanje Irana, Zelenski pravi flotu dronova; Ruske snage napreduju u Donbasu (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 11. 2022. u 07:00 >> 04:10

U TOKU je 255. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Situacija na deonici Svatovo-Kremna je stabilizovana, ruska vojska dopremila je sva sredstva kako bi odvratila nasrtaje kijevskih trupa. Vlasti DNR tvrde da ruska vojska napreduje u pravcu Majorsk i Pervomajsko. Pentagon najavio novi paket vojne pomoći Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Подољак тражи бомбардовање Ирана, Зеленски прави флоту дронова; Руске снаге напредују у Донбасу (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Dron Lancet vs M777

Ruska armija objavila je snimak upotrebe drona-kamikaze „Lancet“ prilikom uništavanja važnih vojnoj ciljeve ukrajinskih trupa na pravcu Nikolajev-Krivi Rog. Snimak je stavljen na raspolaganje RIA Novostima.

Na snimku se vidi uništenje američke haubice M777, prozvane među vojnicima „tri sedmice“. Na snimku se takođe vidi uništavanje ukrajinskih samohodnih topova 2s3 „Akacija”.

Dron kamikaza Lancet razvila je ruska kompanija ZALA, koja je deo koncerna Kalašnjikov, a koristi se kako za udarne i izviđačke misije na liniji fronta, tako i na udaljenosti od 40-70 km iza neprijateljskih linija. „Lancet“ može da nosi visokoeksplozivnu fragmentaciju i kumulativnu municiju.

 
Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

U nekim regionima Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna, prenosi izdanje Strana.ua.

Prema priloženoj mapi, uzbuna je proglašena u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u oblastima DNR i Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev.

Kratak rezime dešavanja na vojištima u Ukrajini

Na ruskim društvenim mrežama dat je kratak sažetak najvažnijih događaja na frontu u toku dana.

REGION KURSKA

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Guevo u Sundžanskom okrugu Kurske oblasti, oštetivši dalekovod i nekoliko stambenih zgrada. Među civilima nije bilo žrtava.

SMER STAROBELjSK (MAPA):
U sektoru Kupjanska, VSU se povlači i obnavlja snagu 14. Ombre nakon nekoliko neuspešnih pokušaja napada na liniju Kislovka-Jagodnoje. Na pravcu Svatovski u okolini Kolomičiha-Kuzemovke ukrajinske DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) iz 71. obr. Oružanih snaga Ukrajine vrše izviđanje položaja Oružanih snaga Ruske Federacije uz pomoć bespilotnih letelica. Planirano je prebacivanje 128. brigade teritorijalne odbrane u rejon Stelmahovke radi vršenja rotacije ljudstva. Oružane snage Ukrajine su zauzvrat ponovo pucale na Svatovo iz MLRS HIMARS, oštetivši nekoliko civilnih objekata. U sektoru Krasnog Limana, ukrajinske formacije su pokušale ofanzivu na Ploščanu, ali nisu uspele i povukle su se. Oružane snage RF su uz pomoć bespilotnih letelica otkrile kretanje konvoja za snabdevanje VSU u ovoj oblasti i pogodile jedno od vozila sa municijom.

SOLEDARSKI PRAVAC:
Ukrajinske formacije su pokušale u kontranapadu kod Opitnog i Kurdjumovke, ali su Oružane snage RF odbile napad, odbacivši VSU na početne linije. Komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema se za mogući napad jurišnih jedinica Vagnerovog PMC-a na Belogorovku sa strane Šipilovke.

Ilustracija telegram rybar



DONjECKI PRAVAC:
VSU je ponovo granatirao naselja Donjecke aglomeracije: pogođena su Donjeck, Gorlovka, Makejevka i Jasinovata.

ZAPOROŠLI PRAVAC:
Nastavljaju se artiljerijski dueli duž linije dodira u regionu Zaporožja. Oružane snage Rusije su radile na ciljevima u oblasti Olgovskog, Guljajpolja, Zalizničnog, Malog Ščerbakova i Novodanilovke.

DNjEPROPETROVSKA OBLAST:
U Dnjepropetrovsku, na desnoj obali grada, zapalila se električna trafostanica Elektrovoznaja. Uzrok nesreće je verovatno preopterećenje mreže. Oružane snage RF su radile na lokaciji Oružanih snaga Ukrajine u jednom od nikopoljskih liceja, kao i na pozicijama u naselju Marganec.

JUŽNI FRONT: PRAVAC NIKOLAJEV-BERISLAV
U sektoru Nikolajevski Oružane snage Ukrajine granatiraju velikim intenzitetom duž cele linije dodira položaje Oružanih snaga Rusije.

Na Andrejevskom sektoru, kolona od 20 tenkova napredovala je ka Davidovom Brodu. Drugs, koja se sastoji uglavnom od oklopnih vozila, usmerena je na lokaciju Snigirevska.

U pravcu Berislava, Oružane snage Ukrajine gađale su položaje Oružanih snaga Rusije iz okoline Petropavlovke i Dudčana.
Ukrajinske formacije gađale su Hersona sa MLRS HIMARS. Većinu projektila oborili su sistemi protivvazdušne odbrane, ali su dve pogodile jedno od transportnih preduzeća u gradu.
 
Podoljak traži od Zapada: Bombardujte Iran

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak uputio je danas poziv da se izvrše udari na iranska preduzeća za koja tvrdi da proizvode dronove koji se isporučuju u Rusiju za upotrebu u ratu u Ukrajini.

-Verujem da je neophodno ne samo da se (nametnu) sankcije ili potpuni embargo Iranu. Verujem da bi se mogli izvršiti ciljani udari na proizvodnju dronova, balističkih projektila i tako dalje, rekao je on za ukrajinsku televiziju, preneo je TASS.

 
Ukrajinska vojska priprema teren za ofanzivu na Herson

Ukrajinske trupe se spremaju za još jedan napad na Hersonsku oblast, dovlačeći trupe na liniju fronta, rekao je zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov na svom Telegram kanalu.

-VSU se priprema za sledeću fazu napada na Hersonsku oblast. Brigadne artiljerijske grupe, minobacačke baterije, taktički avioni i helikopteri armijske avijacije izvode masovne udare za pripremi za juriš, napisao je on.

Prema rečima Stremousova, na Nikolajevskom sektoru fronta ukrajinske trupe su uz podršku avijacije i tenkova pojačale intenzitet granatiranja ruskih položaja duž linije fronta od Aleksandrovke do Blagodatnoja. Na Andrejevskom i Berislavskom sektoru koristili su minobacačke baterije i artiljeriju.

Foto Tanjug/AP

NE Zaporožje ponovo na mreži

Spoljno elektrosnabdevanje u Zaporoškoj nuklearki, koje je prekinuto pre nekoliko dana, ponovo je uspostavljeno, saopštio je šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi.

S tim u vezi, predstavnik administracije Zaporoške administracije Vladimir Rogov rekao je da je ukrajinska strana obnovila isporuku struje u nuklearku i da su dizel generatori isključeni.

 

Foto: RIA.ru

 
Zelenski: Formiraćemo flotu pomorskih dronova

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev ima nameru da oformi flotu pomorskih dronova i da se priprema platforma za prikupljanje sredstava.

U video-obraćanju građanima on je rekao da će jedan takav skup u cilju prikupljanja novca biti održan naredne nedelje.

Prema njegovim rečima, pomorski dronovi su potrebni Kijevu za zaštitu akvatorije države.

-Apsolutno svako shvata šta je to i za šta je to. Kako to radi, već su svi videli, rekao je Zelenski.

 

Foto. Printskrin Youtube

Situacija na prvoj liniji fronta nije pretrpela značajnije promene tokom proteklog dana – najveće snage okupatora i dalje su koncentrisane u Donjeckoj oblasti, kazao je predsednik Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će sledeće nedelje biti važne: Ukrajina radi na dobijanju više tenkova, „oklopnjaka“ i artiljerije.

GŠ VSU: Ruska armja napreduje u Donbasu i Hersonu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je kratak rezime dejstava na frontu. Prema izvorima VSU ruske trupe napreduju na pravcima ka Bahmutu, Avdejevski i na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog.

U saopštenju se kaže i da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Ruska vojska je izvela 4 raketna i 5 vazdušnih udara, a izvela je i 20 napada iz MLRS-a, uključujući i na objekte kritične infrastrukture.

Foto Tanjug/AP

U LNR privedeno 20 saradnika ukrajinske SBU

Specijalne službe Ruske Federacije i Ruska garda privele su u samoproglasenoj Luganskoj Narodnoj Republici više od 20 osoba koje su, prema operativnim podacima, uključene u saradnju sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU).

Ovo je za RIA Novosti rekao izvor iz ruskih bezbednosnih agencija.

-Ruske specijalne službe, uz značajnu podršku Ruske garde, sprovele akciju za neutralisanje saučesnika SBU. Privedeno je više od 20 ljudi, koji su sarađivali sa specijalnim službama Ukrajine, dodao je izvor ruske agencije.

Ko je Pol Kim - Američki oficir, ubijen u Nikolajevskoj oblasti

Posle skoro mesec dana ćutanja, ukrajinske vlasti su 3. novembra potvrdile pogibiju oficira američke vojske i plaćenika „Internacionalne legije“ Pola Kima.


Godine 2005. Kim je uvršten u pešadijsku rezervu američke vojske, od 2007. do 2008. borio se u Iraku. Potom je 2011. završio kratkoročnu obuku za oficire u Fort Beningu i unapređen je u pešadijskog poručnika. Od 2013. do 2015. godine služio je u 82. vazdušno-desantnoj diviziji Sjedinjenih Država, gde je bio komandir voda i bio je odgovoran za logistiku. Pol Kim je 2016. godine dobio čin kapetana, a 2017. napustio je Oružane snage SAD, ali je ostao u rezervnom sastavu vojske.

On je 5. oktobra kao plaćenik stradao pod artiljerijskom vatrom u blizini sela Ternovie Podi. Sahranjen je 4. novembar je sahranjen na groblju u Grinvudu.

 
MO Rusije: Uništeno 6.300 ukrajinskih oklopnjaka

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je podatak da je do danas od početka rata u Ukrajini uništeno ukupno: 331 avion, 169 helikoptera, 2.435 bespilotnih letelica, 386 PVO sistema, 6335 tenkova i BVP, 882 VBR sistema, 3.554 komada  poljske artiljerije i minobacača i 7.048 jedinica specijalne vojnih vozila.

Foto Tanjug/AP

 
Nemački poslanik - terorista za Kijev, tražio prekid vatre

Predsednik frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Rolf Micenih našao se na spisku terorista koji je sačinio Kijev samo zbog toga što se zalagao za prekid vatre u Ukrajini.

-Ukrajinska vlada me je uvrstila na spisak terorista zbog toga što sam se zalagao za prekid vatre i mogućnost diplomatskih koraka, rekao je on na sastanku stranke, prenela je agencija DPA.

On je, takođe, rekao i da je dobijao pretnje.

 
Eliminisana grupa stranih plaćenika

Ruska vojska je tokom specijalne vojne operacije otkrila grupu stranih plaćenika u šumi i napala njihove pozicije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije i objavilo video sa kadrovima akcije ruske vojske.

Na snimcima se može videti kako ruska vojska dronovima izviđa teritoriju, otkriva neprijatelja i određuje koordinate na kojima se on nalazi. Zatim se te koordinate prenose protivtenkovskim raketnim sistemima i automatskim bacačima granata i neprijatelj se napada udarnim sredstvima.

Uništen ukrajinski brod na Dnjepru (VIDEO)

Rusli dron samoubica pogodio je ukrajinski oklopni čamac koji je plovio Dnjeprom.

Nove isporuke naoružanja i vojne opreme zapadnih zemalja Ukrajini

U okviru novog paketa vojne pomoći, u Ukrajinu će biti prebačene sledeće vrste opreme i naoružanja, a predviđena je i isporuka:

SAD su planirale da pošalju HAWK sisteme protivvazdušne odbrane, povučeni od strane Oružanih snaga SAD, 45 tenkova T-72, 250 oklopnih transportera M117, 1.100 UAV Phoenix Ghost i 40 neidentifikovanih oklopnih čamaca.

Holandija i Češka će poslati 45 tenkova T-72

 
Uništeni grčki BMP-1 u Ukrajini

Ruska vojska uništila je pet grčkih pešadijskih vozila BMP-1 nakon što su predati Ukrajini i poslati u Donbas, saopštili su grčki mediji.

Ovaj događaj se desio 28. oktobra kada je ruska vojska suzbila napredovanje ukrajinske vojske u Berestovu u Harkovskoj oblasti, piše sajt iskra.gr.

-U napadu je poginulo ili je ranjeno 150 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk i pet borbenih pešadijskih vozila BMP-1, četiri oklopna vozila i devet pikapa, koji su pretvoreni u borbena vozila, navodi se na grčkom sajtu.

Foto Tanjug/AP


 
 
Američki admiral: Rat u Ukrajini zagrevanje

Admiral Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država Čarls Ričard izjavio je da je ukrajinska kriza samo zagrevanje, piše list „Vol strit džurnal“.

-Konflikt u Ukrajini je pokazao da je moć američkog vojnog obuzdavanja oslabila. To je činjenica, koju većina naših lidera ne želi da prizna, rekao je američki admiral.

Foto Tanjug/AP

 
Ukrajinske snage granatirale crkvu

Ukrajinske snage su granatirale crkvu u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

Kako je rekao, crkva se nalazila u mestu Ljubimovka, a pored toga, ukrajinska vojska granatirala je i mesto Visoko.

Trenutno su na terenu službe kako bi sanirale štetu na hramu.

Suspilne: Eksplozije u Hersonu

Nekoliko eksplozija se čulo u Hersonu oko 11 i 14 sati, javila je ukrajinska televizija Suspilne. 

Ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je 4. novembra da bi Rusija mogla da povuče svoje snage iz delova Hersonske oblasti.

Ukrajinci gađaju "Šahede"
Iranci optužuju Kijev

Ministar inostranih poslova Irana Husein Amir Abdolahjan optužio je kijevske vlasti da su odbile da se sastanu sa iranskim stručnjacima po pitanju navodne isporuke dronova Moskvi.

- Postojao je dogovor sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijom Kulebom da, ukoliko Kijev raspolaže bilo kakvim dokumentarnim dokazima da je Rusija koristila iranske dronove protiv Ukrajine, da nam ih pokažu. Trebalo je da se održi i sastanak pre dve nedelje u jednoj od evropskih zemalja, međutim, iako smo mi doputovali tamo i čekali 90 minuta, ukrajinska delegacija se nije pojavila-  kazao je iranski diplomata.

Inače, Teheran kategoriči odbacuje bilo kakve tvrdnje da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letelice za upotrebu u konfliktu u Ukrajini.

To je potvrdio i stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani, kao i portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Naser Kanani, piše Sputnjik.

Snimci ruskog napada nedaleko od Hersona

Rusko MO: Odbijeni napadi u više pravaca

Ruska vojska odbila je više napada ukrajinskih snaga i sprečila probijanje odbrane u Krasno-Limanskom, Kupjanskom i Nikolajevo-Krivoroškom pravcu, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, svi napadi ukrajinskih snaga na Krasno-Limanskom pravcu su odbijeni, a tom prilikom likvidirano je više od 60 pripadnika kijevskih trupa.

U Kupjanskom pravcu ukrajinska vojska je pokušala da napadne grad Kuzemovku, međutim doživeli su težak poraz i tom prilikom izgubili 140 vojnika i tri tenka.

Kada je reč o Nikolajevo-Krivioškom pravcu, ukrajinska vojska pokušala je da napadne položaje ruskih snaga, ali je napad osujećen i tom prilikom izgubila 80 vojnika.

Još 120 ukrajinskih vojnika likvidirano je u Južno-Donjeckom pravcu napadima ruske artiljerije i jurišnim odredima.

Istovremeno, tokom protekla 24 časa, prema podacima ruskog vojnog resora, ruske snage oborile su jedan ukrajinski MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti, jedan Mi-8 kod Ugljedara, a uništena je i jedna radiokolacijska stanica sistema S-300 u delu Hersonske oblasti koju kontroliše Kijev.

Takođe, ruska avijacija gađala je štab ukrajinske službe bezbednosti u Harkovskoj oblasti, a u Belgorki uništen je i jedan samohodni raketni sistem BUK-M1.

Pogođeno je i skladište naoružanja i municije ukrajinskih snaga koje se nalazilo u Volnjansku, u Zaporoškoj oblasti, prenosi Sputnjik.

Zelenski: Hvala SAD, Holandiji i Češkoj za 90 tenkova T-72

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas SAD, Holandiji i Češkoj na najnovijoj vojnoj pomoći, 90 tenkova T-72 i poručio da je to preko potrebna podrška ukrajinskim oružanim snagama.

- Iskreno smo zahvalni Holandiji, Sjedinjenim Državama i Češkoj na pružanju značajne i preko potrebne podrške, 90 tenkova T-72. Oružane snage Ukrajine napreduju i potrebna im je ova oprema. Cenimo pomoć partnera. Zajedno podržavamo zaštitu slobode i demokratije - napisao je Zelenski na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Holandije je juče saopštilo da će zajedno sa SAD i Češkom isporučiti Ukrajini tešku vojnu opremu, uključujući 90 modernizovanih tenkova kao deo vojne pomoći od 120 miliona evra. Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima u petak da će SAD Ukrajini poslati dodatnu pomoć od 400 miliona dolara i u okviru toga izdvojiti sredstva za 45 tenkova T-72 iz Češke, koji će biti remontovani, a da će novac biti uložen i u obnovu protivvazdušnih raketa Hok.

Stoltenberg o ruskom nuklearnom napadu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da je rizik da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini mali, ali alijansa to shvata veoma ozbiljno, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da Rusija nikada nije proaktivno govorila o upotrebi nuklearnog oružja.

- Rizik da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini je mali, ali posledice će biti ogromne, tako da to shvatamo veoma ozbiljno. Rusija se ponaša neodgovorno i nepromišljeno. Nuklearno oružje će promeniti prirodu sukoba. Neće biti pobednika u nuklearnom ratu. Jasno stavljamo da je ovo poruka. Nuklearni stav Rusije se nije promenio - rekao je Stoltenberg u intervjuu za turski kanal NTV.

Ukrenergo: Restrikcije struje u 8 regiona, uključujući Kijev.

Državni mrežni operater Ukrajine Ukrenergo saopštio je 5. novembra da je još jedan raspored restrikcija uveden u sedam oblasti širom zemlje i glavnom gradu Kijevu.

Restrikcije obuhvataju Kijevsku, Harkovsku, Černigovsku, Čerkasku, Žitomirsku, Sumsku i Poltavsku oblast.

Julija Timošenko: "Pobednik ovog rata piše novi svetski poredak"

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko smatra da trenutni svetski poredak ne funkcioniše i da je potreban "strogi evropski bezbednosni sistem", kao i pobeda Ukrajine, jer pobednik u ovom ratu "piše novi svetski poredak".

Timošenko je, u govoru na bezbednosnom skupu u Beču, upozorila na opasnost bezbednosnog vakuma i kazala da je Ukrajina za ruskog predsednika Vladimira Putina samo prvi korak.

- Trenutni svetski poredak ne funkcioniše. Rusija, koja ima pravo veta, blokira Savet bezbednosti UN - podvukla je ona.

Foto: AP

 

"Sive bezbednosne zone" moraju, prema njenim rečima, nestati, te je postavila retoričko pitanje da li bi rat izbio da je Ukrajina dobila 2008. mogućnost da postane članica.

Istakla je da ni "tampon zone" nisu rešenje.

- Trebalo bi da razmislimo kako možemo da popunimo taj bezbednosni vakuum - rekla je Timošenko tražeći strogi evropski bezbednosni sistem.

Ona je kazala da je cilj Putina, kada se saslušaju svi njegovi govori, da okupi sve one snage koje ne žele zapadnu lidersku snagu i koje su nezadovoljne međunarodnim pravom.

- To je borba celog slobodnog sveta. Ukrajina mora da se bori i pobedi, jer će pobednik ovog rata pisati novi svetski poredak - naglasila je Timošenko.

LNR: Ukrajinska vojska izgubila još 40 vojnika

Ukrajinske snage su za protekla 24 časa izgubile oko 40 vojnika, četiri oklopna transportera i dve bespilotne letelice, tvrde iz Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

Pored toga, ukrajinske snage izgubile su i 10 jedinica specijalne motorizovane vojne tehnike.

Britanski obaveštajci: Mobilisani Rusi imaju minimalnu obuku

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je na svom obaveštajnom brifingu 5. novembra saopštilo da se Rusija muči da obezbedi vojnu obuku za mobilisane pripadnike vojske.

Rusi objavili snimak borbene akcije

Ruska vojska je otkrila grupu za koju tvrdi da su strani plaćenici i pogodila njene položaje, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije i objavilo odgovarajući video.

 

Na snimku se vidi izviđanje, otkrivanje neprijatelja, određivanje njegovih koordinata a potom i otvaranje vatre na položaje ukrajinskih boraca.

Vazdušna opasnost u sedam ukrajinskih oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se jutros u sedam ukrajinskih oblasti, prenose ukrajinski mediji.

Sirene su se čule u Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Takođe, sirene su se upalile i u delu Hersonske oblasti koja je pod kotrolom Kijeva.

Amerika formira štab za isporuku oružja Kijevu

SAD će u Nemačkoj formirati štab koji će se baviti isporukama naoružanja Kijevu na dugoročnoj osnovi, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing, piše Sputnjik.

Štab će se nalaziti u nemačkom gradu Visbadenu i biće pod kontrolom Evropske komande oružanih snaga SAD.

Podsetimo, Amerika je juče najavila novi paket vojne pomoći Kijevu u visini od 400 iliona dolara koji predviđa isporuku 250 oklopnih transportera M117, 40 oklopnih čamaca i 1.100 dronova "Phoenix Ghost".

Rezničenko: Ruske snage granatirale Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas Nikopoljski region, oštećeno je dosta objekata u gradu Nikopolj, kao i gasovod, saopštio je saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila bespilotni dron kamikazu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno oko 40 projektila, a nakon napda izbila su dva požara koji su ugašeni.

Oštećene su višespratnice i privatne kuće, gasovod, škola, industrijska i transportna preduzeća, naveo je Rezničenko.

Nema povređenih.

G7: Rusija da ostane u Crnomorskoj inicijativi za žito

Najviši predstavnici zemalja grupe G7 traže od Rusije da posluša poziv generalnog sekretara UN i ostane deo Crnomorske inicijative za žito.

Oni su rekli da odlučno podržavaju proširenje sporazuma o nesmetanom transportu žita preko Crnog mora čime bi bile umanjene svetske cene hrane, prenosi Tass.

Dodaju i da se ubrzava i rad na nabavci đubriva do najugroženijih.

Visoke diplomate G7 obavezale su se i da će "promovisati održivije, otpornije i inkluzivne prehrambene sisteme na globalnom nivou i pozivaju grupu G20 da podrži njihove napore."

- Osuđujemo pokušaje Rusije da iskoristi energiju i izvoz hrane kao oruđe geopolitičke prinude - navodi se u saopštenju.

Nariškin čestitao Šojguu

Efikasna saradnja uspostavljena između ruske vojne obaveštajne službe i Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije služiće zajedničkom cilju pobede nad modernim nacizmom, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin u čestitki ministru odbrane Sergeju Šojguu povodom Dan vojne obaveštajne službe obeležen u subotu.

- Stranice istorije vojne obaveštajne službe pune su imena hrabrih i talentovanih ljudi koji su hrabro služili svojoj otadžbini, koji su, ponekad i rizikujući sopstveni život, došli do najvrednijih informacija, neophodnih za zaštitu nacionalnih interesa i obezbeđenje bezbednost. Verni najboljim tradicijama svojih prethodnika, sadašnja generacija vojnih obaveštajaca usavršava svoje profesionalne veštine i veštine, pokazujući hrabrost i nesebičnost - navodi se u telegramu čestitke čiji je tekst objavljen na sajtu SVR.

Generalštab OSU: Odbijeni ruski napadi

Ukrajinska vojska je odbila ruske napade na 14 naselja u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, pogodivši važne ruske vojne objekte i dva komandna mesta, saopštio je 5. novembra Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Šest ruskih benzinskih depoa je takođe uništeno u blizini Novovasilevke u Nikolajevskoj oblasti, tvrdi ukrajinski Generalštab.

Vagner otvorio centar u Sankt Peterburgu

Ruska paravojna formacija "Vagner", čiji je osnivač oligarh Jevgenij Prigožin, otvorila je danas vojno-tehnološki centar u Sankt Peterburgu.

Otvaranju velike poslovne zgrade od čelika i stakla prisustvovali su veterani u vojnim uniformama i mladi profesionalci iz oblasti tehnologije i kulture, ali događaju nije prisustvovao Prigožin.

Ispred zgrade je bio parkiran kamion sa simbolom "Z" koji ruske snage koriste u Ukrajini.


"Vagner" je od osnivanja 2014. godine bio angažovan na nekoliko ratišta, uključujući Siriju, Libiju, Mali, Mozambik, a od februara i Ukrajinu.

Prigožina, koji je nedavno potrdio da je osnovao tu paravojnu formaciju sankcionisale su SAD i EU, a nalazi se i na poternici američkog FBI zbog navodnog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine.

Ruski dron kamikaza uništava ukrajinsku "Strelu"
Meloni: Neće biti problema sa isporukom oružja Ukrajini

Premijerka Italije Đorđa Meloni rekla je da neće biti problema sa isporukom italijanskog naoružanja Ukrajini, napominjući da su sve stranke u vladajućoj većini ranije "jednoglasno glasale" o tom pitanju.

Foto: Tanjug

 

- Radimo na ispunjavanju svih međunarodnih obaveza. Kada su snage desnog centra morale da glasaju o tom pitanju, glasale su jedinstveno jer je Italija čvrsto i ozbiljno podržala Ukrajinu - rekla je Meloni posle sednice vlade, prenosi RIA Novosti.

Ranije su pojedini italijanski mediji preneli da je Rim zamrznuo odobrenje sledećeg, šestog paketa vojne pomoći Kijevu.

Navedeno je da je ta "pauza" nastala zbog potrebe da se usaglase isporuke sa NATO-om i da se detaljno razmotre konkretni zahtevi Ukrajine za novim naoružanjem.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri