PRIJEM KOD ČARLSA: Učesnici klimatskog samita COP27 kod engleskog kralja

Tanjug

05. 11. 2022. u 14:22

BRITANSKI kralj Čarls bio je domaćin prijema na kojem se razgovaralo o borbi protiv klimatskih promena, u trenutku kada se svetski lideri pripremaju za samit UN o klimi COP27, koji počinje sutra i na kome će se, kako je najavljeno, razgovarati o sprovođenju obećanja sa prošlogodišnje konferencije, prenosi BBC.

ПРИЈЕМ КОД ЧАРЛСА: Учесници климатског самита ЦОП27 код енглеског краља

Foto: Ben Stansall/Pool Photo via AP

Oko 200 političara i aktivista sastalo se u petak u Bakingemskoj palati, uključujucći britanskog premijera Rišija Sunaka, američkog izaslanika za klimu Džona Kerija i predsednika COP Aloka Šarmu.

Britanski kralj je međunarodno poznat po svom radu u aktivnostima na sprečavanju klimatskih promena, ali je dogovoreno da neće ići na COP27,navodi BBC.

U nedelju u Šarm el Šeiku u Egiptu biće otvorena najveća globalna godišnja klimatska konferencija COP27, koja će do 18. novembra pod okriljem UN okupiti šefove država i vlada, ministre i stručnjake, kao i predstavnike civilnog društva i ekološke aktiviste.

Glavni cilj skupa je pokazivanje nove posvećenosti ciljevima definisanim Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. godine, u trenutku kada se svet suočava sa rastućom energetskom krizom, rekordnom emisijom gasova sa efektom staklene bašte i učestalom pojavom ekstremnih vremenskih pojava.

Prošlogodišnja konferencija UN o klimi u Glazgovu donela je niz obećanja o smanjenju emisija, finansijskoj podršci, neto nuli, zaštiti šuma i još mnogo drugih.

Egipat je najavio da će 27. redovna konferencija potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama iz 1992. godine, čiji je domaćin, biti posvećena sprovođenju ovih obećanja, navodi BBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna