MAKRON DAO OBEĆANJE: Starosna granica biće pomerena sa 62 na 65 godina

Novosti Onlajn

27. 10. 2022. u 09:22

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron obećao je u sredu da će sprovesti penzionu reformu koja će na kraju povećati starosnu granicu za odlazak u penziju za tri godine, na 65, čime će mlađe generacije da rade duže.

МАКРОН ДАО ОБЕЋАЊЕ: Старосна граница биће померена са 62 на 65 година

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U intervjuu na televiziji France 2, Makron je rekao da će promene početi da se primenjuju sledeće godine.

- Postoji samo jedan način da to uradimo ako smo lucidni. Pošto živimo duže, to je da radimo duže - rekao je on.

Minimalna starosna granica za odlazak u penziju za punu penziju postepeno bi se povećavala sa 62 godine na 65 godina do 2031. godine, rekao je on.

Ipak, Makron je rekao da je „otvoren“ da razgovara sa sindikatima o starosnoj dobi za odlazak u penziju i da unese potencijalne izmene.

Takve mere bi se odnosile na ljude koji su radili dovoljno da bi se kvalifikovali. Oni koji ne ispunjavaju uslove, poput mnogih žena koje prekinu karijeru da bi podigle decu, moraju trenutno da rade do 67.

Svi francuski radnici primaju državnu penziju. Nesprovođenje ovih promena značilo bi da će vlada morati da smanji veličinu penzija, rekao je Makron.

Makronovi komentari dolaze nakon što je njegov centristički savez izgubio parlamentarnu većinu u junu, što je njegovoj vladi znatno otežalo usvajanje zakona u donjem domu parlamenta. Većina opozicionih partija, kao i radnički sindikati, protive se promenama penzija.

Makron je u sredu ponudio savezništvo sa poslanicima iz konzervativne Republikanske stranke kako bi usvojili domaće reforme u parlamentu, uključujući promene penzija.

Ranije ove nedelje, njegova vlada je preživela tri glasanja o nepoverenju koje su podstakli neki opozicioni poslanici sa levice i krajnje desnice da protestuju zbog upotrebe posebnog ustavnog ovlašćenja za promenu budžetskih zakona u Narodnoj skupštini.

Predložena revizija penzija izazvala je štrajkove i proteste širom zemlje krajem 2019. tokom Makronovog prvog mandata. Vlada je tada odlučila da prekine debatu usred pandemije kovida-19. Makron je ponovo izabran za drugi mandat u aprilu - preneo je AP.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNI NAPAD KAO ODGOVOR NA NUKLEARNI NAPAD: Pogledajte kako Rusi vežbaju za najgori scenario

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)