RAT U UKRAJINI: GŠ VSU - Rusi napreduju u Donbasu; Ukrajinski gubici 10 puta veći od ruskih (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 10. 2022. u 07:16 >> 00:21

U TOKU je 246. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: ГШ ВСУ -  Руси напредују у Донбасу;  Украјински губици 10 пута већи од руских (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 
Kina traži raspravu u SB UN

Kina je pozvala Savet bezbednosti UN da razmotri podatke Rusije o kršenju odredbi BTVC od strane SAD i Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Evakuisani civili iz Hersona

Završena je evakuacija stanovnika Hersonske oblasti na levu obalu Dnjepra i u bezbedne regione Rusije, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

Zajedno sa prvim zamenikom šefa Predsedničke administracije Sergejem Vladilenovičem Kirijenkom posetio je Herson, obišao luku i prelaz preko Dnjepra.

-Prelaz je prazan! Završen je organizovan odlazak stanovnika na levoj obali Dnjepra u bezbedne regione Rusije. Drago mi je što su svi mogli brzo i bezbedno da napuste teritoriju koju granatiraju Oružane snage Ukrajine, napisao je Aksjonov u svom telegram kanalu.

Ranije je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti rekao da je iz bezbednosnih razloga doneta odluka o organizovanom kretanju civilnog stanovništva regiona sa desne na levu obalu Dnjepra. Ljudima je takođe data mogućnost da putuju u druge regione Ruske Federacije na bezbednoj udaljenosti od neprijateljstava.

 
Donnjeck bez struje

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck iz sistema „Grad“. Više od 50 hiljada pretplatnika ostalo je bez struje, rekao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

Gubici ukrajinske vojske do 10 puta veći od ruskih

Gubici ukrajinske armije na bojnom polju su ponekad sedam do deset puta veći od ruskih, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnom sastanku foruma Valdaj.

Putin je rekao da o tome govori sa žaljenjem, navodeći da su gubici ukrajinske vojske uglavnom sedam do osam puta veći od ruskih, preneo je TASS.

Foto Tanjug/AP

Putin je rekao da Ukrajina ne štedi svoju vojsku i postavio pitanje da li oni koji dozvoljavaju takve stvari mogu da se nazovu pravim patriotama svoje zemlje.

Generalštav ukrajinske vojske: Rusi napreduju u Donbasu

Generalštab VSU je saopštio u svom izveštaju da ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

Takođe u kratkom rezimeu dešavanja na frnotu se navodi da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje, kaže se u saopštenju GŠ VSU.

Ruska vojska je izvršila 3 ​​vazdušna udara, a takođe je izvela 3 granatiranja iz MLRS-a kao i po objektima kritične strukture Ukrajine.

 
Zelenski: Navodni planovi Rusije da se povuče iz Hersona su dezinformacije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera da ruske trupe "nisu spremne" da se povuku iz Hersona.

On je dodao da su to dezinformacije.

Ukrajinci "Gradovima" gađali Donjeck

Ukrajinske snage su opet granatirale Donjeck iz višecevnih bacača raketa "Grad", saopštili su predstavnici DNR.

Na grad je ispaljeno 10 raketa.

"Herson je Rubikon – branićemo ga do konačne pobede"

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo izjavio je da će Herson braniti do potpune pobede.

- Generalno, situacija u gradu je prilično mirna. Herson je sada Rubikon i branićemo ga do konačne pobede - istakao je Saljdo za „Rusija 24“.

On je naglasio da sada policija i dobrovoljci danonoćno patroliraju gradom kako bi sprečili pljačke i zaštitili imovinu građana, a takođe rade sve komunalne službe. Saljdo je poručio da će sva socijalna davanja i penzije biti isplaćene.

Ruski helikopteri u zoni SO
Timošenko: Oštećen značajan energetski objekat

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Kiril Timošenko izjavio je da je u toku noći bio oštećen značajan energetski objekat što je dovelo do deficita električne energije u centralnoj Ukrajini.

Prema njegovim rečima, zbog toga u Kijevu, Kijevskoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj i Černjigovskoj oblasti dolazi do vanrednih isključenja struje za koja se ne zna trenutno koliko će trajati.

 
Radijacija ne poznaje granice


 -Rusija poziva Zapad da utiče na Ukrajinu kako bi Kijev odustao od avanture sa mogućom upotrebom „prljave bombe“ i nuklearne ucene- izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 -Pozivamo Zapad da utiče na svoje ukrajinske štićenike da odustanu od ove najopasnije avanture. I ne samo ove, već svih onih koraka, mera i dejstava koji su vezani za nuklearnu ucenu, jer sve to dovodi do nepovratnih posledica i moguće masovne pogibije nevinih civila- istakla je ona.

Zaharova je primetila da radijacija, koja bi mogla nastati nakon eksplozije, nema granica.

 -Njoj nisu potrebni pasoši, vize i dozvole. Nemoguće ju je staviti na spisak sankcija i sprečiti je da pređe granicu. Ona je mnogo podmuklija i ni od koga ne traži dozvolu da uđe i kritički utiče na zdravlje ljudi- dodala je ona.

Zaharova je dodala da je Ukrajina nekoliko meseci granatirala teritoriju Zaporoške nuklearke, a granatiranje ovog civilnog infrastrukturnog objekta, sa stanovišta kijevskih vlasti trebalo je da pokrene lančanu reakciju mera, aktivnosti i koraka sa Zapada, što bi gurnulo svet na ivicu nuklearne katastrofe.

 
Ruske snage likvidirale preko 120 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana

U pravcu Krasnog Limana bataljonsko-taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine pokušala je ofanzivu u pravcu naselja u LNR. Aktivnim dejstvima ruskih snaga napredovanje neprijateljske vojske je zaustavljeno i tom prilikom likvidirano je preko 120 vojnika, tri tenka, četiri borbena oklopna vozila i četiri kamioneta, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da su u pravcu Kupjanska svi neprijateljski napadi, pojačani plaćenicima, odbijeni i da je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika i ekstremista, jedan tenk, šest borbenih oklopnih vozila i tri kamioneta.

Pored toga, u pravcu Nikolajev-Krivi Rog odbijen je napad ukrajinske vojske i neprijatelj je potisnut na prvobitne položaje. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, šest borbenih oklopnih vozila i sedam automobila.

U napadima operativno-taktičke vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije uništena su četiri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, kao i 62 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo, vojna oprema u 186 regiona.

Na području grada Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti unišeno je ukrajinsko odbrambeno preduzeće za proizvodnju čvrstog raketnog goriva, eksploziva i baruta za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

Na području naselja u Zaporoškoj oblasti oboren je helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Sredstvima PVO tokom prethodnog dana unišene su četiri bespilotne letelice na područjima naselja u Hersonskoj oblasti i DNR. Pored toga, u vazduhu je oboreno šest projektila američkog raketnog sistema „Himars“ u Hersonskoj oblasti.

Ilustracija rybar

 
Pad kapaciteta za proizvodnju struje u Kijevskoj oblasti

Kijevska oblast, uključujući i samu prestonicu Ukrajine, suočava se sa deficitom kapaciteta za proizvodnju električne energije od 30 odsto nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu tokom noći, saopštio je danas regionalni guverner Oleksij Kuleba.

 -Neprijatelj je sinoć oštetio objekte energetske infrastrukture našeg regiona. Jedan broj objekata od ključnog značaja je onesposobljen- rekao je Kuleba u video snimku na Telegramu.

Vojna administracija Kijevske oblasti upozorila je da Kijevska oblast mora da se pripremi za "hitne nestanke struje na neodređeni period" zbog ruskih udara, prenosi Rojters.

Ukrajinska državna kompanija "Ukrenergo" saopštila je ranije danas da su ruske snage tokom noći pogodile elektrodistribucionu mrežu u centralnim regionima Ukrajine i da su moguće dalje restrikcije energije.

Rusija je pojačala napade na ključnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući i na elektrodistribucionu mrežu prethodnih nedelja, zbog čega je nekoliko miliona ljudi ostalo bez struje i grejanja.

Putin šokirao planetu novim izjavama

 -Zapadno oružje koje ulazi u Ukrajinu počelo je da dospeva na crna tržišta- rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa šefovima bezbednosnih i specijalnih službi zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) u sredu.

Ruski lider je pozvao učesnike sastanka da pojačaju saradnju u antiterorističkim naporima i istakao da postoje „ozbiljni izazovi“ koje predstavljaju nova tržišta crnog oružja u Ukrajini.

Putin tvrdi da su „prekogranične kriminalne grupe“ bile aktivno uključene u šverc oružja u druge regione i da to nije samo lako naoružanje.

 -Postoji stalni rizik da se kriminalci dočepaju snažnijeg oružja, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane i precizno oružje- rekao je Putin.

Foto Tanjug/AP

 
Strani plaćenici pokušali proboj ruskih linija

 -Strani plaćenici u sastavu neonacističke ukrajinske formacije „Kraken“ pokušali su da probiju odbranu u tri pravca u okrugu Svatovo u LNR, ali su pretrpeli velike gubitke- izjavio je pukovnik policije Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov.

Plaćenici su krenuli u pravcu Svatova kako bi tamo probili odbranu, ali nisu uspeli da ostvare svoje planove i na kraju su imali velike gubitke, istakao je on.

On je podsetio da je „Kraken“ kriminalni bataljon koji se bavi ubistvima, pljačkama, otimačinama i nasiljem nad civilima.

Pušilin: Oslobađanje Artjomovska omogućiće preuzimanje kontrole nad celim severom Donjecke Narodne Republike

 -Prilikom oslobođenja Artjomovska logistika ukrajinskih snaga biće uništena, što će omogućiti da se započne oslobađanje celog severa DNR- izjavio je vršilac dužnosti lidera republike Denis Pušilin.

On je istakao da se u pravcu Krasnog Limana situacija dinamično menja i da je uništena baza ukrajinskih trupa na istočnoj obali reke Žerebec, odakle su pokušali da preuzmu kontrolu nad putem Kremena-Svatovo.

Pušilin je naglasio i da marijinski pravac ostaje jedan od najtežih i da se neprijatelj dobro utvrdio u stambenom delu, ali su savezničke snage u sredu izvršile uspešan juriš. On je dodao da su određeni uspesi ostvareni u pravcu Avdejevke.

 
Odbijen napad na Herson

Sistemi za protivvazdušnu odbranu odbili su napad na Herson ukrajinskih snaga iz američkih raketnih sistema „Himars“, saopštio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da su ukrajinske snage u ovom napadu ponovo pokušale da gađaju civilne objekte grada.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 
Gori skladište goriva u Šahtjorsku

Predsednik vlade Donjecke Narodne Republike (DNR) Vitalij Hocenko izjavio je danas da je u granatiranju oštećeno 12 vagona cisterni punih naftom u gradu Šahtjorsk.

 -Ukrajinska vojska granatirala je 12 vagona u Šahtjorsk. Preuzimamo sve moguće mere da sprečimo posledice ove vanredne situacije za potrošače i ne dozvolimo da dođe do nedostatka goriva- naveo je Hocenko na Telegram kanalu, dodajući da se vlada DNR neće štedeti da reši situaciju.

Do jutros, požar na železničkoj stanici Šahtjorsk je lokalizovan, a preostale 42 cisterne su sačuvane, saopštile su lokalne službe za vanredne situacije za TAS S, uz pojašnjenje da ne postoji više opasnost od eksplozije goriva.

Prema poslednjim izveštajima, niko nije ubijen ili ranjen u granatiranju, a gradonačelnik Šahtjorska Aleksandar Šatov rekao je za TAS S da su ukrajinske snage granatirale železničku stanicu, nakon čega je požar zahvatio i zgradu železničke stanice i neke obližnje kuće.

Foto Tanjug/AP

 
Najžešće borbe na istoku Ukrajine vode se u Adiviki, ispred Donjecka, i kod Bahmuta

Ukrajinske trupe se drže protiv kontinuiranih napada ruskih snaga u dva istočna grada, dok je vojska na južnom frontu spremna da se bori za strateški region Herson, koji Rusija ojačava, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu uveče da će biti dobrih vesti sa fronta, ali nije dao više detalja, dodaje britanska novinska agencija.

Zelenski nije rekao šta se dešava u Hersonu na jugu, gde zvaničnici i vojni analitičari predviđaju da će se odigrati jedna od najvažnijih bitaka.

 -Najžešće borbe na istoku Ukrajine vode se u Adiviki, ispred Donjecka, i kod Bahmuta- dodao je Zelenski.

Foto: Profimedia

 
U Hersonskoj oblasti formiran štab teritorijalne odbrane

Glavna ofanziva ukrajinskih trupa može početi tokom jeseni na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.

 -Zbog toga su ukrajinske snage prebacile oružje i ljudstvo iz harkovskog pravca do naših granica-  dodao je Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe mogle bi da krenu u napad kako bi pokušale da prekinu snabdevanje grupe ruskih trupa koje brane Hersonsku oblast, zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu i pokušaju da izađu na Azovsko more.

 -Vojska, Ruska garda i druge jedinice spremne su da dočekaju neprijatelja- istakao je Rogov i naveo da je trenutno u toku borbeno koordinisanje i dobijanje dovoljno naoružanja i municije za održavanje linije fronta uz prelazak u ofanzivu, „što će se svakako desiti“.

Foto: Tanjug

 
Oružane snage Ukrajine granatirale grad Šahtjorsk u DNR

Od udara se zapalilo skladište nafte, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Na teritoriji železničke stanice u Šahtjorskom okrugu DNR gore cisterne sa gorivom, na mestu se nalaze vatrogasci, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Za sada nema informacija o žrtvama.

 
Ukrajinske trupe ispalile su devet granata na Donjeck za 13 minuta

Ukrajinske trupe ispalile su devet granata na Donjeck za 13 minuta, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 - Evidentirana je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: Netajlovo – Donjeck (Kujbiševski, Kirovski okrug). Ispaljene su četiri granate kalibra 152 mm- saopštilo je predstavništvo DPR u ZCCC.

Kako navodi agencija, 13 minuta kasnije, u 7.35, ukrajinska vojska je ispalila još pet granata kalibra 152 mm na Kujbiševski i Kirovski okrug Donjecka.

Foto Tanjug/AP

 
Zaporožje bez struje, izbio požar

Infrastrukturnim objektima u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Ukrajine, prekinuta je isporuka struje, a tokom noći je izbio požar, saopštio je danas sekretar Gradskog veća Anatolij Kurtev.

 - Imamo izveštaje o požaru. Infrastrukturnim objektima prekinuta je isporuka električne energije - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Oba incidenta su se dogodila u noćnim satima kada je na snazi bilo upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

Kijev je izgubio kontrolu nad 72-73 odsto teritorije Zaporoške oblasti, ali grad Zaporožje, gde živi skoro polovina stanovništva regiona, i dalje kontroliše Ukrajina, navodi ruska agencija TASS.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

 
Grupa demokrata povukla predlog u vezi sa politikom prema UKR

Grupa američkih progresivnih demokrata objavila je pa povukla pismo u kojem se apeluje na Belu kuću da inicira pregovore o kraju rata u Ukrajini, saopštila je čelnica Progresivnog kokusa Pramila Džajapal.

 - Kongresni Progresivni kokus povlači pismo Beloj kući u vezi sa Ukrajinom. Pismo je napisano pre nekoliko meseci i nažalost objavili su ga naši saradnici pre nego što smo ga pažljivo pregledali - rekla je Džajapal, prenosi Glas Amerike.

Pismo je potpisalo 30 članova kokusa i objavljeno je u ponedeljak, zbog čega su neke demokrate protestovale, jer se bliže kongresni izbori na kojima je Demokratska partija u riziku da izgubi kontrolu nad Kongresom.

Takođe, zahtev ove grupe demokrata se podudario sa politikom republikanaca koji takođe predlažu smanjenje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Nekoliko članova Progresivnog kokusa je u odvojenim saopštenjima iskazalo podršku Ukrajini i podsetilo da su glasali za slanje milijardi dolara pomoći toj zemlji.

Neki su ukazali i na to da su pismo potpisali pre nekoliko meseci i da se situacija sada promenila.

 - Tajming u doplomatiji je sve. Potpisala sam pismo 30. juna, od tada se mnogo toga promenilo. Danas ga ne bih potpisala - napisala je demokratska predstavnica Sara Džejkobs na Tviteru.

Predstavnik republikanaca Kevin Mekarti rekao je da republikanci u Kongresu neće slati “blanko čekove” Ukrajini ako dođu na vlast.

Neki su to protumačili kao obustavu pomoći Ukrajini, mada članovi Republikanske stranke tvrde da im to nije namera, navodi Glas Amerike.

BONUS VIDEO:

SU-25 PONOVO U AKCIJI: Pogledajte dejstvo para ruskih lovaca-bombardera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)