RAT U UKRAJINI: Pentagon - Nema znakova da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje; London tvrdi - Rusima oborena četvrtina Ka-52

Novosti onlajnrat u ukr

25. 10. 2022. u 07:37 >> 22:41

U TOKU je 244. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пентагон - Нема знакова да ће Русија употребити нуклеарно оружје; Лондон тврди - Русима оборена четвртина Ка-52

Foto Tanjug/AP

Bajden: Rusija će napraviti ozbiljnu grešku ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da će Rusija napraviti „neverovatno ozbiljnu” grešku ako upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

-Dozvolite mi samo da kažem da bi Rusija napravila neverovatno ozbiljnu grešku ako bi upotrebila taktičko nuklearno oružje. Ne mogu da garantujem da ovo nije operacija pod lažnom zastavom, ali biće ozbiljna, ozbiljna greška, odgovorio je Bajden na pitanje novinara.

On je dodao da je u utorak dosta vremena razgovarao o ovoj temi, ali nije iznosio detalje.

 
Pentagon: Nema znakova da će Moskva upotrebiti nuklearno oružje

Sjedinjene Države ne vide znake da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje, ali nameravaju da nastave da nadgledaju i drže kanale komunikacije otvorenim, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

-Nemamo naznaka da je Rusija odlučila da koristi ovakvu vrstu sredstava, a takođe ne vidimo potrebu da menjamo spremnost naših strateških snaga. Nastavićemo da to pažljivo pratimo... i takođe ćemo nastaviti da držimo otvorene komunikacione kanale, rekao je novinarima.

Foto: Tanjug/AP

 
Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju o seriji eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva. Kako prenose ukrajinski mediji, ruske bespilotne letelice pogodile su parking vojnog magacina, gde se prema njihovim rečima nalaze kamioni pokriveni ceradom. Pretpostavlja se da su ukrajinske snage municiju prevozile civilnim kamionima.

 
MO Velike Britanije: Rusui izgubili 25% flote Ka-52

Rusija jeposlednji helikopter verovatno izgubila zbog „ukrajinskih prenosih sistema protivvazdušne odbrane (MANPADS)“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

U ažuriranju obaveštajne službe odbrane, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su „od invazije u Ukrajini zabeležena najmanje 23 verifikovana gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM“.

Postojala su najmanje 23 verifikovana gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM u Ukrajini od invazije. Ovo predstavlja preko 25% flote ruskog vazduhoplovstva u upotrebi od 90 Ka-52 i skoro polovinu ukupnih gubitaka ruskih helikoptera u Ukrajini, kaže se u saopoštenju MoD.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Generalštab VSU: Artiljerijske borbe na celoj liniji fronta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je dnevni izveštaj o akcijama na frontu.

U saopštenju se navodi da ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu i da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Ruska vojska je izvela 3 raketna i 11 vazdušnih udara, a izvela je i 25 napada iz MLRS-a. Ruske trupe su izvršile do 55 naleta bespilotnih letelica različitih tipova za izviđanje.

 
Voroncov: Upliv SAD u rat u Ukrjaini podstiče sukob i približava situaciju mogućem konfliktu NATO-Rusija


Nastavak isporuka oružja Kijevu približava situaciju opasnoj liniji direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Foto Tanjug/AP

-Sjedinjene Države povećavaju isporuke oružja Ukrajini, pružaju im obaveštajne podatke, što ne samo da odlaže neprijateljstva i dovodi do novih žrtava, već i približava situaciju opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a, rekao je on.

-Na predlog Vašingtona, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine počelo je da govori ne samo o potrebi poraza naše zemlje na bojnom polju, već i o njenom naknadnom rasparčavanju i uništenju. U sadašnjim uslovima nismo mogli da zanemarimo volju stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine kojima u slučaju povratka kijevskih militanata preti odmazda, dodao je Voroncov.
 
Odbijen napad stranih plaćenika

Jedinice Oružanih snaga Rusije zadale su snažan udarac grupi stranih plaćenika iz Kijeva, koji su 24. oktobra pokušali da izvedu napad u području Kremenoj, Luganska Narodna Republika, izjavio je Prvom kanalu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

On je napomenuo da su u protekle dve nedelje grupe plaćenika od 15 do 50 ljudi, bez podrške oklopnih vozila, pokušavale da „opipaju” i probiju liniju odbrane savezničkih snaga.

 

Foto Tanjug/AP

Putin je naložio: Pripremit nacrt zadatka za potrebe SVO
 

Rad u Koordinacionom savetu za potrebe specijalne vojne operacije traje nedelju dana, nacrti zadataka možda nisu spremni iz objektivnih razloga, ali to mora da se uradi za kratko vreme, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

-Rad u ovom formatu, u okviru kojeg smo se okupili, radi se nedelju dana. Ovo je kratak period i naravno, nacrt ciljnog zadatka Koordinacionog saveta možda još nije gotov iz objektivnih razloga. Ali i dalje vas molim da to učinite što je pre moguće, rekao je Putin na sastanku sa vladinim koordinacionim savetom za zadovoljenje potreba trupa.

 
Povređeno i dete u eksploziji auto-bombe u Melitopolju

Šest osoba, među kojima i 12-godišnje dete, povređeno je u eksploziji automobila u blizini jedne televizijske kuće u Melitopolju, rekao je Andrej Židkov, načelnik Uprave unutrašnjih poslova za Melitopolj i Melitopoljsku oblast.

Nepoznate osobe raznele su automobil u utorak u 8.40 u blizini medijskog holdinga "ZaMedia" u Melitopolju, udarni talas na višespratnoj zgradi izneo je prozore i unutrašnja vrata. Uprkos incidentu, TV kanal i radio studio nastavljaju sa radom.

 
Oboren ukrajinski MiG-29

Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je u Nikolajevskoj oblasti avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukrajino više od 6.000 oklopnjaka

Od početka specijalne vojne operacije, prema izvorima MO Rusije, uništeno je ukupno: 326 aviona, 162 helikoptera, 2.339 bespilotnih letelica, 383 protivvazdušna raketna sistema, 6.046 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 874 višecevna raketna sistema, 3.525 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 6.758 specijalnih vojnih vozila.

Foto AP

Zamenica premijera pozvala izbeglice da se ne vraćaju

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je ukrajinske izbeglice da se ove zime ne vraćaju u zemlju.

-Koristeći priliku, zamoliću vas da se ne vraćate. Moramo da preživimo zimu. Nažalost, mreže neće izdržati... Ako je moguće, za sada ostanite i prezimite u inostranstvu... Situacija će se samo pogoršavati, a ovu zimu moramo da preživimo. Kad preživimo zimu onda ćemo razmišljati o svemu ostalom, izjavila je Vereščukova.

Foto: EPA

Predsednik Nemačke u skloništu

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji se nalazi u poseti Ukrajini, proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenose lokalni mediji.

Zaharova o sponzorima Kijeva

Kijev od Zapada dobija novac samo za uništenje Ukrajine, njegovi sponzori nisu zainteresovani za obnovu, već samo da podele „ostatke“ zemlje, napisala je na svom Telegramu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Za sada kijevski režim dobija samo za uništenje Ukrajine. Kada Zapad bude smatrao da je zemlja dovoljno uništena, onda će početi druga priča. Ali ne obnova, već podela ostataka - ocenila je Zaharova komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Zapad nije izdvojio ni centa za realizaciju plana brze obnove Ukrajine.

Zelenski je ranije izjavio da je Ukrajini već sada potrebno 17 milijardi dolara za prioritetni oporavak, ali da Kijev još nije dobio ni centa.

- Razvili smo prioritetni plan za pomoć Ukrajini – to je ono što je bukvalno potrebno za opstanak, ne sutra, ne sledeće godine, već sada. Težina našeg Plana brzog oporavka je 17 milijardi dolara za hitan kritični oporavak – to su bolnice, škole, transport, energetska infrastruktura. Imamo ogromnu potrebu da obnovimo stambene objekte -  rekao je Zelenski u obraćanju na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu.

Zaporoška oblast priključena na ruski sistem za transport gasa

Zaporoška oblast priključena je na ruski sistem za transport gasa, a prvi grad u koji je počeo da stiže gas je Berdjansk, saopštile su vlasti regiona.

EU po hitnom postupku finansira Ukrajinu sa milijardu evra

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija finansirati obnavljanje ukrajinske infrastrukture, uključujući i energetsku, u iznosu od milijardu evra po hitnom postupku.

- Radimo s Ukrajinom na obnavljanju infrastrukture u vrednosti od milijardu evra kao hitne pomoći - napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Ona je dodala da je EU takođe dostavila ukrajinskoj strani 400 agregata za struju.

Dejstvo raketnog lansera „Solncepjok“ 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video dejstava višecevnog raketnog lansera „Solncepjok“ na položaje ukrajinskih snaga.

Lanser raketama kalibra 220 mm garantovano uništava živu silu protivnika, laka oklopna vozila, naoružanje i komandna mesta, stvarajući tako povoljne uslove za rad jurišnih grupa.

Nakon napada, samohodna jedinica brzo menja položaj i ponovo se puni iz transportno-utovarnog vozila kako bi izvršila nove zadatke.

Makron zamolio papu Franju da razgovara sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se sa papom Franjom i tom prilikom ga je zamolio da razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i američkim liderom Džozefom Bajdenom u cilju rešavanja konflikta u Ukrajini, piše „Poan“.

Papa je primio Makrona u ponedeljak, a razgovor je trajao 55 minuta.

Na povratku u Pariz, fracuski predsednik je rekao novinarima da je pozvao poglavara Rimokatoličke crkve da doprinese postizanju mira u Ukrajini.

 

Emanuel Makron.Foto AP

Šefica EK: Cilj-konfiskovanje ruske imovine u Evropi

Cilj Evropske unije nije samo zamrzavanje, već i konfiskovanje ruske imovine u Evropi, rekla je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i pojasnila da je za to neophodno pripremiti odgovarajući pravni okvir.

- Naš cilj nije samo zamrzavanje, nego i konfiskovanje ruske imovine. Radimo na tome, oformili smo radnu grupu. Takođe, rade i međunarodni stručnjaci. Konkretno, oni utvrđuju kakve pravne osnove su potrebne da bi se konfiskovala već zamrznuta imovina i iskoristila za finansiranje obnove Ukrajine. Želja postoji, ali to nije jednstavno s pravne tačke gledišta, predstoji mnogo posla - objasnila je Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Nemački kancelar Olaf Šolc, sa svoje strane, konstatovao je da je konfiskovanje i upotreba zamrznute ruske imovine veoma teško pravno pitanje. Naglasio je da je za ovo pitanje potrebno doneti zakonsko rešenje, što nije lako, jer je slučaj bez presedana.

On je dodao da ne očekuje da će rešenje biti doneto u skorije vreme.

Fon der Lajenova i Šolc danas učestvuju na konferenciji za obnovu Ukrajine, koja se održava u Berlinu. Šefica EK je obećala da će EU finansirati hitnu obnovu energetske infrastrukture Ukrajine u vrednosti od milijardu evra.

Zaharova: SAD bi trebalo da prouči podatke o ukrajinskoj „prljavoj bombi“

Vašington bi trebalo da izdvoji vreme da analizira podatke koje je dostavila Rusija o ukrajinskoj pripremi provokacije sa „prljavom bombom“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da američki establišment „zna sve što se dešava bilo gde u svetu“, „svuda zavode red... osim jedne stvari – ne znaju kako je ubijen predsednik SAD“, aludirajući na ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija.

- Radi se o tome da baš ti ljudi, upravo taj politički establišment Sjedinjenih Američkih Država, tek tako odmah odbacuje informacije naših stručnjaka, a koje se direktno odnose na bezbednosna pitanja svetskog nivoa. To jest, u sekundi su uspeli da analiziraju i zaključe da to nije istina - rekla je Zaharova za „Prvi kanal“.

- Izvinite, ali vi čak ni ne znate ko je ubio vašeg predsednika, možda ipak treba da poradite na sebi i dozvolite sebi i svojim stručnjacima da analiziraju informacije koje se tiču svetske bezbednosti. Jer za nuklearnu energiju, za radijaciju nema granica koje bi ona prelazila sa pasošem, vizom ili uz nečiju dozvolu. Ona će uticati na sve - naglasila je ona.

 

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Amerika razmatra slanje PVO sistema „Houk“ u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države razmatraju opciju slanja PVO sistema „Houk“ (Hawk) za borbu protiv bespilotnih letelica, piše Rojters pozivajući se na američke zvaničnike.

Za sada nema informacija o tome o kojoj količini ovoh sistema se radi.

Inače, ovaj sistem prethodi sistemu „Patriot“ koji bi Kijev takođe želeo da dobije od Vašingtona, kako je to u razgovoru sa ruskim prankerima otkrio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Vašington za sada ne šalje ove sisteme.
Preko „blagoslova” Evropljana do pomoći Ukrajini

Zemlje-članice Evropske unije treba da nastave s finansijskom podrškom Ukrajini, jer će to u budućnosti koštati više, a za to će biti potreban „blagoslov” građana Evrope, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova.

- Nije lako, iznova i iznova moramo tražiti blagoslov naših građana za to. Ali, ako sada ne podržimo Ukrajinu, vojno, kao i finansijski, u budućnosti će to koštati mnogo više - objasnila je Jurova za izdanje „Politiko”.

Eksplozija u Melitopolju, ranjeno pet osoba

U blizini zgrade zaporoške regionalne televizijske kompanije „ZaTV“ u Melitopolju dogodio se teroristički napad, eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava, saopštio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.


U eksploziji u Melitopolju ranjeno je pet osoba, zaposleni u TV i obični građani.

Jačina eksplozije ekvivalentna je 1,5-2 kilograma TNT.

Nebenzja o mogućnosti da Kijev upotrebi „prljavu bombu“

Ukoliko Kijev upotrebi „prljavu bombu“, Moskva će to oceniti kao akt nuklearnog terorizma, navodi se u pismu ruskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, u čiju sadržinu je Sputnjik imao uvid.

U pismu se navodi da Kijev može izvršiti provokaciju uz podršku zapadnih država.

„Naše Ministarstvo odbrane je takođe dobilo informaciju da ova provokacija može biti sprovedena uz podršku zapadnih država“, navodi se u pismu.

Foto: AP Photo/John Minchillo

Rusija poziva Guteresa da spreči upotrebu "prljave bombe"

Rusija poziva generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa da učini sve što može kako bi sprečio Ukrajinu da izvede provokaciju upotrebom "prljave bombe", naveo je danas ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja u pismu u koje je agencija TASS imala uvid.

- Pozivamo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da učini sve što je u njegovoj moći da spreči da se dogodi ovaj gnusni zločin. Upotrebu prljave bombe od strane kijevskog režima smatraćemo aktom nuklearnog terorizma - upozorio je Nebenzja u pismu.

Kako je rekao, a prema informacija dobijenim od Ministarstva odbrane Rusije, "ova provokacija može da bude izvedena uz podršku zapadnih zemalja" i Rusija poziva "zapadne zemlje da izvrše svoj uticaj na režim u Kijevu da odustane od svojih opasnih planova koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost".

- Usred antiruske propagandne kampanje, želimo da istaknemo da Ruska Federacija nema nameru, niti namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini - istakao je Nebenzja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je u telefonskim razgovorima sa kolegama iz Francuske i Turske zabrinutost zbog "mogućih provokacija Ukrajine upotrebom prljave bombe", saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

"Prljave bombe" su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je njihovo jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče da ta zemlja namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o tome da Kijev priprema "prljavu bombu".

Amerika odbija da šalje trupe u Ukrajinu

SAD i dalje ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, stav Vašingtona se nije promenio, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

- Ništa se nije promenilo u vezi sa odlukom vrhovnog komandanta (SAD) Džozefa Bajdena da američke trupe neće učestvovati u sukobu u Ukrajini. To se nije promenilo - rekao je on.

Štajnmajer u iznenadnoj poseti Ukrajini

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je danas u iznenadnu posetu Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na nemačku televiziju NTV.

To je prva poseta Štajnmajera Ukrajini od 24. februara, kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine.

Štajnmajer bi trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodi NTV.

BONUS VIDEO: 

SU-25 PONOVO U AKCIJI: Pogledajte dejstvo para ruskih lovaca-bombardera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona