ISKUSNI DIPLOMATA PREUZIMA KORMILO: Ambasador Kine u SAD glavni kandidat za ministra spoljnih poslova

Novosti online

22. 10. 2022. u 22:40

Aktuelni ambasador NR Kine u Sjedinjenim Državama Ćin Gang glavni je kandidat za mesto ministra spoljnih poslova, piše hongkonški list Saut Čajna Morning Post.

ИСКУСНИ ДИПЛОМАТА ПРЕУЗИМА КОРМИЛО: Амбасадор Кине у САД главни кандидат за министра спољних послова

Foto: Jutjub/CGTN

Po rezultatima 20. Kongresa Komunističke partije Kine, koji je završen u subotu u Pekingu, 56-godišnji Ćin Gang postao je član Centralnog komiteta (CK) 20. saziva.

- Mnoge kineske diplomate veruju da uključivanje Ćin Ganga u Centralni komitet znači da će uskoro biti prebačen nazad u Peking - piše list.

Glavni konkurent Ćin Ganga, 64-godišnji šef Kancelarije za poslove Tajvana Liu Jiej, ispao je iz trke za mesto ministra spoljnih poslova, pošto nije ušao u novi Centralni komitet.

Ćin Gang je bio zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova od 2005. do 2010. godine. Nakon toga je dve godine bio ambasador Kine u Velikoj Britaniji, a od 2011. do 2015. - direktor Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova NR Kine.

Od 2015-2018, Ćin Gang je bio na čelu Odeljenja za protokol, a od 2018. do 2021. godine bio je zamenik ministra spoljnih poslova. U julu 2021. imenovan je za kineskog ambasadora u Sjedinjenim Državama.

Aktuelni ministar spoljnih poslova je 69-godišnji Vang Ji, koji je na ovoj funkciji od 2013. godine. Po rezultatima 20. kongresa, Vang Ji se pridružio novom sastavu Centralnog komiteta, što može ukazivati na njegovo predstojeće unapređenje.

Kako piše Saut Čajna Morning Post, on bi uskoro mogao postati šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK i pridružiti se Politbirou.

BONUS VIDEO: BLAGO NA JABLANICI - U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...