RAT U UKRAJINI: Pucnjava i eksplozije u Kijevu; Zelenski se obratio naciji i potvrdio loše vesti

Novosti onlajn

19. 10. 2022. u 07:20 >> 00:41

U TOKU je 243. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пуцњава и експлозије у Кијеву; Зеленски се обратио нацији и потврдио лоше вести

Foto: EPA

Zelenski pozvao Ukrajince da smanje upotrebu struje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je pogođeno nekoliko ukrajinskih objekata energetske infrastrukture, od kojih su tri uništena.

Zelenski je takođe pozvao Ukrajince da smanje upotrebu struje od četvrtka u 7 časova.

Sinovi Kadirova na prvoj liniji fronta

Lider Čečenije Ramzan Kadirov je objavio snimak svojih sinova na prvoj liniji fronta. 

Pripadnici odreda specijalnih snaga „Ahmat“ i Narodne milicije LNR napredovali su tokom proteklog dana oko jedan kilometar u Soledaru u DNR, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Čečenije i komandant pripadnika „Ahmata“ u ovom pravcu Apti Alaudinov.

- Svaki dan se krećemo napred. Juče smo se u Soledaru pomerili za oko jedan kilometar - rekao je Alaudinov za Sputnjik.

On je precizirao da je ovo veoma dobar rezultat za napredovanje u gradskim uslovima.

Alaudinov je dodao da je Kijev pokušao ofanzivu na delu fronta u LNR, ali su svi pokušaji napada odbijeni.

- Neprijatelj je pokušao kontraofanzivu u našem sektoru. Protivnapadi neprijatelja su uspešno odbijeni uz uništenje velike količine tehnike i snaga. Mi smo se, uz to što smo odbijali kontraofanzivu, i sami kretali napred - dodao je Alaudinov.

Pucnjava i eksplozije u Kijevu

Ukrajinski mediji javljaju da se na levoj obali Dnjepra u Kijevu čuju pucnjava i eksplozije.

Kako javlja ukrajinska agencija UNIAN u Kijevu nije objavljena uzbuna za vazdušni napad.

Ukrajinski mediji pišu da se i u Nikolajevu čuju eksplozije.

Restrikcije u Ukrajini

Ukrajina će od sutra početi da ograničava isporuku električne energije širom zemlje nakon što je Rusija pogodila još izvestan broj elektrana, izjavio je danas Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. 

- Od 7.00 časova do 23.00 sata potrebno je svesti na minimum upotrebu električne energije... ako se to ne uradi trebalo bi da se pripremite za privremene nestanke struje - naveo je Timošenko na Telegramu, preneo je Rojters.

Ukrajinci nižu poraze u Hersonskoj oblasti

Svi pokušaji proboja ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti su zaustavljeni, regionu trenutno ništa ne preti, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Svi napadi su odbijeni. Oni više ne mogu da učine jak prodor, svi njihovi pokušaji su zaustavljeni, a Hersonskoj oblasti za sada ništa ne preti - precizirao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, situacija na prvoj liniji fronta je pod kontrolom, linija odbrane nije se pomerila ni za centimetar.

Ukrajinske trupe u sredu su prešle u ofanzivu u pravcu Nova Kamenka-Berislav u Hersonskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno.

Razgovarali Erdogan i Zelenski

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o situaciji u Ukrajini, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Foto: EPA

Tokom razgovora razmatrani su najnoviji događaji u rusko-ukrajinskom ratu - navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je tokom razgovora Erdogan izjavio da „diplomatsko rešenje sukoba treba da bude sačuvano u svim okolnostima i izrazio spremnost da pruži svoj doprinos u prekidu rata putem pregovora“.

Štajnmajer otkazao posetu Kijevu

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer otkazao je svoju posetu Kijevu, planiranu za četvrtak, „iz bezbednosnih razloga“, pišu nemački mediji.

Kako prenosi list, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosne agencije Nemačke, preporučili su Kancelariji predsednika da odustane od puta u Kijev.

„Bild“ navodi da je ovo otkazivanje razbesnelo Kijev.

Portparol ukrajinske vlade izjavio je za novine da „dok savezni predsednik otkazuje posetu, mnoge međunarodne diplomate i gosti“ žele da posete Kijev „odmah“.

Stručnjaci: Putinova odluka očekivana

Na spoljnu agresiju uslediće veoma oštar odgovor, izjavio je politički analitičar Pavel Šipilin za Sputnjik, komentarišući odluku ruskog predsednika Vladimira Putina o uvođenju ratnog stanja u četiri nova regiona Rusije.

Šipilin je ovu odluku nazvao očekivanom, jer postoji pretnja od spoljne agresije.

- Ovu pretnju osećamo i svesni smo je. To je logičan završetak upozorenja koje je upućivao Vladimir Putin. Zapravo, najavljujemo da će na spoljnu agresiju uslediti odgovor i da će biti veoma oštar. Ne isključujem da će svoj doprinos dati i ministar odbrane, jer novi status u korenu menja samu operaciju. Sada štitimo sopstvene regione. Po mom mišljenju, sada se specijalna operacija ne odnosi na četiri regiona, već na ostali deo Ukrajine. A ovde je reč o ruskoj teritoriji na kojoj se uvodi ratno stanje. Neka sada neko pokuša da pristupi našoj teritoriji – eto u tome je suština ovog ukaza. Trenutno se ratno stanje tiče četiri regiona, ali ne isključujem da će spisak biti proširen – ugroženi su i Brjanska, Kurska oblast, Krim - ocenio je Šipilin.

S druge strane, poznati vojni stručnjak Aleksej Leonkov objasnio je da će uvođenje ratnog stanja u novim regionima Rusije omogućiti lokalnim vlastima da efikasno pomognu vojsci, mobilišu civilna sredstva za ratne potrebe i obezbede ove teritorije od diverzanata.

Stručnjak je dodao da ratno stanje predviđa kompletan pregled vozila koja izlaze i ulaze na nove teritorije, što će umanjiti rizike od prodiranja diverzantskih grupa.

Ekspert iz Udruženja vojnih politikologa Oleg Glazunov, sa svoje strane smatra da će ukazom o uvođenju ratnog stanja, pre svega biti ograničeno kretanje u toj zoni na koju se odnosi: biće uspostavljeni kontrolni punktovi, policijski čas i dr.

Prema njegovim rečima, situacija upućuje na to da počinju intenzivna ratna dejstva i poželjno je da ne bude sporednih dejstava, kao što su diverzantske neprijateljske grupe i sl.

Mobilizacija u Moldaviji?

U Moldaviji može biti objavljena mobilizacija ukoliko se borbena dejstva u Ukrajini približe njenim granicama ili ako dođe do novog talasa izbeglica, izjavio je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati.

Zelenski sa zvaničnicima o električnoj energiji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je danas sa visokim zvaničnicima te zemlje o bezbednosti u objektima za snabdevanje električnom energijom, nakon ruskih vazdušnih napada na energetsku infrastrukturu.

Zelenski je rekao da je to bio "strateški sastanak" i da je sa neimenovanim zvaničnicima razgovarao o merama za "eliminisanje posledica u slučaju kvara energetskog sistema Ukrajine". 

- Radimo na stvaranju mobilnih tačaka napajanja za kritičnu infrastrukturu gradova, naselja i sela - napisao je ukrajinski lider na Telegramu. 

Dodao je da se spremaju za različite scenarije mogućih posledica, te da će se Ukrajina "braniti, bez obzira šta neprijatelj planira i radi".

Ruski parlament odobrio Putinov ukaz o uvođenju ratnog stanja

Savet Federacije jednoglasno je odobrio ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina o uvođenju ratnog stanja u četiri nova ruska regiona – DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U skladu sa članom 102. Ustava Rusije, predsednik uvodi ratno stanje na teritoriji Ruske Federacije ili njenim pojedinim oblastima u slučaju agresije na Rusku Federaciju ili neposredne pretnje agresijom, o čemu odmah obaveštava Savet Federacike i Državnu Dumu. Ratno stanje uvodi se predsedničkim ukazom, koji se odmah dostavlja Savetu Federacije na odobrenje.

Podoljak o Putinovoj odluci

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja u četiri oblasti – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Nakon ove njegove odluke odmah je stigla reakcija iz Ukrajine. Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, oglasio se na Tviteru nakon najnovije Putinove odluke.

- Uvođenje ratnog zakonodavstva na okupiranim teritorijama treba smatrati samo kao pseudo-legalizaciju pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno 'pregrupisavanje'. Ovo ne menja ništa za Ukrajinu. Nastavljamo s oslobađanjem i deokupacijom naših teritorija - napisao je Podoljak na društvenoj mreži Tviter.

Problemi sa strujom u Kijevu

Električna energija isključena je u pojedinim delovima Kijeva, prenosi ukrajinski portal „Strana.ua“.

U sredu su gradske i lokalne vlasti, kao i ukrajinski mediji, u više navrata saopštavali da u prestonici Ukrajine odjekuju eksplozije.

Putin uveo vanredno stanje u četiri oblasti

Ruski predsednik Vladimir Putin održava sednicu Saveta bezbednosti Rusije. Putin je predložio da se uvede ratno stanje u četiri oblasti – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

U predsedničkom ukazu biće predviđeno nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

U svom govoru Putin je nazvao ukrajinske zvaničnike "satanistima" koji su "ignorisali upozorenja Rusije". 

- Rusija je više puta dala šansu komandi satanista da se dozovu pameti. Ali nas nisu čuli, ili su nas ignorisali. Sada će sve biti drugačije, mi ćemo sad diktirati uslove - rekao je Putin.

Uvođenje ratnog stanja na teritoriji Hersonske oblasti uprostiće vojnicima ispunjavanje borbenih zadataka, „s nacistima više neće biti nikakvih razgovora“, izjavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Situacija je prešla u drugi pravac, završili smo te razgovore. Uvođenje ratnog stanja će pojednostaviti neke zadatke vojnika. Više nećemo igrati igre koje smo igrali, praktično, sedam meseci. S nacistima više nikakvih razgovora neće biti - rekao je Stremousov za ruski „Prvi kanal“.

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Uvođenje ratnog stanja po zakonima Rusije omogućiće brže reagovanje na vojne izazove, rekao je za Sputnjik šef predstavništva Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Ograničenja u vezi s ratnim stanjem u LNR su i ranije postojala na našoj teritoriji prilično dugo, samo što su bila uvedena na osnovu zakonodavstva LNR, a sada se ratno stanje uvodi već u skladu s ruskim zakonodavstvom i tu je važna veza: ratno stanje na 'novim teritorijama' predstavlja dodatna ovlašćenja za vršioce dužnosti rukovodilaca teritorija – koordinacioni savet na čelu sa Vladom Rusije - rekao je Mirošnik.

On je precizirao da taj lanac mora biti maksimalno efikasno iskorišćen za potrebe vojnih dejstava, obezbeđivanja vojske i rešavanje humanitarnih problema stanovništva teritorija na kojima je proglašeno ratno stanje.

Izrael neće isporučivati oružje Ukrajini

Izrael neće isporučivati oružje Ukrajini, ali će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć, izjavio je ministar odbrane Izraela Beni Ganc.

- Izrael je podržavao i podržava Ukrajinu. Izrael ima politiku podrške Ukrajini kroz humanitarnu pomoć i isporuku opreme za spasavanje i odbranu - rekao je Ganc na brifingu za ambasadore zemalja EU, saopštila je pres-služba izraelskog vojnog resora, preneo je Sputnjik. 

FOTO: EPA

Izraelske vlasti planiraju da razmotre i odobre dodatni paket takve pomoći.

- Pritom, želeo bih da naglasim da Izrael neće isporučivati Ukrajini sisteme naoružanja iz nekoliko operativnih razloga. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u okvirima u kojima smo to činili ranije - rekao je

Prema pisanju lista „Jerusalim post“, bivši izraelski premijer Benjamin Netanijahu kategorički se protivi mogućem snabdevanju Kijeva oružjem.

Po njegovim rečima, strahuje da bi oružje prebačeno u Ukrajinu moglo da završi u rukama Irana. Osim toga, kako je dodao, treba izbegavati sve što može da izazove širenje sukoba van granica Ukrajine.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ruska vojska nastavlja da izvodi napade na sisteme vojne uprave i energetiku Ukrajine, svi objekti su pogođeni, saopšteno je na brifingu Ministarstva odbrane Rusije. 

Ukrajinska vojska je sa dve čete ponovo pokušala da izvrši desant na levu obalu Kahovskog rezervoara i zauzme teritoriju Zaporoške nuklearne centrale.

Ukrajinski Su-25 oboren je iznad Hersonske oblasti. 

Širom Ukrajine izdato upozorenje za vazdušnu opasnost

Širom Ukrajine izdato je upozorenje za vazdušnu opasnost, javljaju lokalni mediji.

Eksplozije odjekuju u Kijevskoj, Poltavskoj, Vinickoj i Černigovskoj oblasti.

Vazdušna opasnost objavljena je i u Kijevu.

Vazdušna opasnost proglašena je i u Odeskoj oblasti, Nikolajevu i okolini.

Fon der Lajen: Ruski napadi dronovima su dela terora

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su ruski napadi dronovima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu „dela čistog terora“ i da predstavljaju ratne zločine.

- Juče smo ponovo videli ciljane napade Rusije na civilnu infrastrukturu. To označava još jedno poglavlje u već veoma okrutnom ratu... To su ratni zločini - rekla je fon der Lajen u govoru pred Evropskim parlamentom, prenosi Rojters.

Fon der Lajen zaključuje da se napadi na civilnu infrastrukturu, sa ciljem da se stanovnicima Ukrajine uskrati pristup vodi, struji i grejanju, moraju nazvati terorom.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila više ruskih napada u kojima se koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje.

AP Photo/Virginia Mayo

Zaharova o izjavi Borelja o EU: To nije bašta, već pakao

Reči šefa evropske diplomatije o „privilegovanoj Evropi“ zvuče kao priznanje privrženosti Evropske unije politici segregacije, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je uporedio Evropu s baštom, a ostatak sveta s džunglama.

- Borelj nije, najverovatnije, imao u vidu baštu, već pakao. Sa baštovanima je to veliki problem, mnoge gusenice su se razvile. To čak nije ni frojduovska omaška. To zvuči kao priznanje iz čistog srca. Ako Borelj, koji je zadužen za diplomatiju u EU, deli svet na baštu i džunglu, on potvrđuje da je segregacija osnova evropske politike - zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Rogov: Odbijen napad ukrajinske vojske na Energodar

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je danas da su ukrajinske snage pokušale desant čamcima na Energodar, kako bi zauzele nuklearnu elektranu u Zaporrožju.

- Sinoć je velika grupa desantnih čamaca, prepuna militanata doplovila iz južnog regiona grada Zaporožja - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Dodao je da je pokušaj iskcavanja odbijen, a da je borba trajala nekoliko sati i da je situacija sada pod kontrolom.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama ili razmeri štete nanete lokalnoj infrastrukturi.

Proruske vlasti izvestile su u utorak uveče da su ukrajinske snage izvele devet artiljerijskih udara na NE Zaporožje uz upotrebu haubica M777 američke proizvodnje.

Energodar, kao i nuklearna elektrana Zaporožje, koja je najveći nuklearni objekat u Evropi, koji se nalazi u gradu, više puta su bili pod dejstvom vatre, artiljerije i dronova, a obe strane se međusobno optužuju za ove napade.

Zbog oštećenja nekih infrastrukturnih objekata u blizini elektrane,koja je po ruskom kontrolom svih šest njenih blokova je ugašeno, navodi TAS S.

Ukrajinske trupe sistemima HIMARS napale administraciju Energodara

Ukrajinske trupe su sistemima HIMARS napale administraciju Energodara, oštećeni su i most na ulazu u grad i trafostanica Luč, saopštile su lokalne vlasti.

Energodar je u potpunosti bez struje zbog raketnog napada na trafostanicu Luč, u toku su radovi na njenoj popravci, kažu nadležni organi. 

 

Oborena bespilotna letelica iznad Sevastopolja

Bespilotna letelica oborena je jutros iznad Sevastopolja. Deo olupine pao je u stambeni sektor.

- Nije bilo žrtava - napisao je gubernator Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Vlasti Hersonske oblasti planiraju da presele oko 50 do 60 hiljada ljudi na levu obalu Dnjepra

Vlasti Hersonske oblasti planiraju da presele oko 50 do 60 hiljada ljudi na levu obalu Dnjepra i u druge regione Ruske Federacije, kaže Vladimir Saljdo, vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti.

Kretanje civila sa desne na levu obalu Hersonske oblasti i u druge regione Ruske Federacije trajaće oko šest dana, dodao je Saljdo.

Vlasti Hersonske oblasti poslale su meštanima SMS sa pozivom da se hitno evakuišu zbog opasnosti od granatiranja ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je predstavnik hitne službe.

Direktor IAEA: Zapanjen sam koliko Putin zna o Zaporoškoj nuklearki

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zapanjen koliko detaljno zna predsednik Rusije Vladimir Putin o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

- Bio sam zapanjen njegovim detaljnim poznavanjem nuklearne elektrane, njenim tehničkim karakteristikama i razumevanjem onoga što predlažem za njenu bezbednost - rekao je on u intervjuu argentinskoj televiziji „Telefe“.

Grosi je dodao da predsednik Rusije veruje u ono što radi i da je duboko ubeđen u svoje pozicije. Istakao je i da je Putin i dalje spreman da sarađuje sa njim.

Direktor IAEA je 11. oktobra bio u Sankt Peterburgu gde se sastao sa ruskim predsednikom. On je naveo da je kontakt sa Putinom veoma važan za osiguranje bezbednosti nuklearnih objekata. Grosi je dva puta posetio Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Krivi Rog bez struje posle napada

Energetski infrastrukturni objekat u okrugu Krivi Rog, u ukrajinskoj Dnjepropetrovskoj oblasti, oštećen je u napadu ruskih snaga i nestalo je struje, izjavio je danas gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul.

- Kao posledica štete pričinjene objektu za snabdevanje električnom energijom u okrugu Krivi Rog tokom nedavnog vazdušnog napada, brojni stambeni lokaliteti isključeni su iz napajanja električnom energijom - rekao je Vilkul na Telegramu, prenosi TASS.

Prema prethodnim izveštajima, sirene za vazdušni napad su se oglasile jutros u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Černigovskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u drugim regionima širom Ukrajine.

Rogov: U najbliže vreme će početi bitka za Herson

- Sve govori da će u najbliže vreme početi bitka za Herson - rekao je portparol Zaporoške oblasne administracije Vladimir Rogov.

Granatirani Donjeck i Makijevka

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i Makijevku, ispalivši ukupno osam granata kalibra 155 milimetara, saopštili su u Donjeckoj Narodnoj Republici.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (24)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)