VREME ZA ZAOKRET U ODBRANI: Na berlinskom forumu upozoreno – Sada je prelomni momenat za rat u Ukrajini

I. STANOJEVIĆ

18. 10. 2022. u 17:27

BERLIN ocenjuje da je ruska intervencija u Ukrajini, prelomni momenat u posthladnoratovskoj eri, koji traži preispitivanje strategije odbrane svih evropskih zemalja.

ВРЕМЕ ЗА ЗАОКРЕТ У ОДБРАНИ: На берлинском форуму упозорено – Сада је преломни моменат за рат у Украјини

Foto: AP

Vlada kancelara Olafa Šolca, zbog toga najavljuje promene u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Ovo je konstatovano danas u Berlinu, na spoljnopolitičkom forumu koji je organizovala fondacija "Kerberg" pod nazivom "Cena mira, preispitivanje pitanja bezbednosti za Nemačku i Evropu". Uz učešće nemačke šefice diplomatije Analene Berbok i generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, čije je obraćanje planirano kasno popodne, u okviru podteme "Zona konflikta", veliki broj učesnika, okupio se da sagleda bezbednosnu situaciju u Evropi i šire.

Ovaj forum ima za cilj, kako je uoči početka najavljeno, da ponudi odgovore o novoj strategiji Zapada u Indo-pacifičkom regionu, kao i da preciznije analizira geopolitičke posledice ukrajinskog konflikta. Uz Berbokovu, domaćin skupa bio je i Artis Pabriks, ministar odbrane i vicepremijer Litvanije.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok smatra berlinske isporuke oružja Ukrajini važnim doprinosom razbijanju sumnji u međunarodnu pouzdanost Nemačke.

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

Analena Berbok

- Nastavićemo da intenzivno podržavamo Ukrajinu, uključujući i oružje - poručila je Berbokova, obraćajući se učesnicima na početku foruma. - Nemačka ne isporučuje oružje Ukrajini samo da bi spasila ljudske živote, već se tim isporukama, nadamo se, povećavaju uzajamno poverenje i solidarnost.

Eksperti ocenjuju da je, sa svojim novim fondom, od 100 milijardi evra za ponovno naoružavanje Bundesvera, Berlin ima dovoljno finansijski sposoban da svake godine utrostruči svoj budžet za nabavku oružja.

BONUS VIDEO - BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)