ISTRAŽIVANJE U NEMAČKOJ POKAZUJE: Većina Nemaca ne želi da njihova država bude vojni lider u Evropi

Novosti online

18. 10. 2022. u 18:30

VEĆINA Nemaca, odnosno njih 68 procenata, ne želi da njihova zemlja bude vojni lider u Evropi, pokazuje novo istraživanje javnog mnenja Instituta "Kantar pablik", koje je naručila Fondacija Kerber.

ИСТРАЖИВАЊЕ У НЕМАЧКОЈ ПОКАЗУЈЕ: Већина Немаца не жели да њихова држава буде војни лидер у Европи

Foto Tanjug/AP

Takođe, istraživanje je pokazalo da se oko 80 odsto Nemaca boji da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi na teritoriju zemalja članica NATO, na baltičke države ili Poljsku, prenosi Dojče vele (DW).

Više od trećine Nemaca, odnosno 69 odsto anketiranih, strahuje od ruskog nuklearnog udara, 31 odsto ispitanih je „veoma mnogo ili mnogo" zabrinuto, dok je 38 procenata „manje" zabrinuto.

Većina ispitanih Nemaca podržava dugoročno jačanje Bundesvera - 60 odsto građana podržava veca izdvajanja za odbranu.

I pored zaoštravanja situacije u svetu, oko 52 odsto ispitanih i dalje želi da Nemačka bude medunarodno uzdržana.

S tim u vezi, nema mnogo promena od mišljenja Nemaca iz 2017. godine, navodi DW.

To se poklapa s rezultatima aktuelnog istraživanja "Dojčlandtrend", prema kojem većina Nemaca podržava veće diplomatske napore u cilju okončanja rata, dodaje Dojče vele.

Institut za politička i socijalna istraživanja "Kantar pablik" anketirao je 1.088 građana starijih od osamnaest godina, u periodu od 2. do 11. avgusta ove godine.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu