RAT U UKRAJINI: Herson postaje tvrđava? GŠ VSU - Rusi napreduju u Donbasu; Suvorikin - VSU gubi 1.000 vojinka dnevno (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 10. 2022. u 07:23 >> 00:54

RAT u Ukrajini danas je ušao u 237. dan. Eksplozije u Kijevu, Nikolajevu, Donbasu i Donjecku. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je istakao da se ključne bitke u Donbasu vode oko gradova Bahmut i Soledar. Rusija nastavlja napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Tvrdi da je sprečen pokušaj Ukrajine da probije rusku odbranu u regionu Hersona. Predsednik Rusije Vladimir Putin planira da ove nedelje održi redovan sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije (FSB).

РАТ У УКРАЈИНИ: Херсон постаје тврђава? ГШ ВСУ - Руси напредују у Донбасу; Суворикин - ВСУ губи 1.000 војинка дневно (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Povlačenje VSU glavni uslov za bezbednost nuklearke Zaporožje

Glavni uslov za zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke – povlačenje ukrajinskih snaga

Uslov za uspostavljanje zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane mora biti potpuno povlačenje ukrajinske vojske sa granica regiona, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 

Američki milijarder o Krimu

Američki milijarder i investitor Bil Ekman objavio je na Tviteru svoj plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, zahtevajući da Kijev učini ustupke Rusiji.

-Pre 1954. Krim je bio deo Rusije i tamo žive uglavnom etnički Rusi. Ovo očigledno objašnjava zašto svetska zajednica nije uradila gotovo ništa kada je Rusija anektirala poluostrvo 2014. godine, napisao je on.

Ekman se oglasio i protiv članstva Ukrajine u NATO-u, napominjući da „sa svakim novim danom sukoba raste rizik za ceo svet“.

Zelenski: Ruski napadi iranskim dronovima su vojni poraz

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da to što Rusija napada ciljeve u Ukrajini dronovima proizvedenim u Iranu pokazuje njen politički i vojni poraz.

To što Moskva koristi iransko oružje posle decenija finansiranja vojne industrije tokom sovjetskog i postsovjetskog perioda predstavlja poraz, istakao je Zelenski u video snimku objavljenom na zvaničnom sajtu, preneo je Rojters.

Foto AP

Ukrajina je saopštila da su ruske snage u poslednjim napadima na ukrajinske gradove koristile dronove “kamikaze" proizvedene u Iranu.

Kijev označio Čečeniju kao okupiranu teritoriju

Ukrajinski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se Čečenska Republika Ičkerija označava kao privremeno okupirana ruska teritorija nastala, kako je navedeno, kao rezultat agresije kojom je prekršena povelja Ujedinjenih nacija.

Za rezoluciju je glasalo 290 poslanika Vrhovne rade od ukupno 352 prisutna poslanika.

Ukrajinski parlament je osudio navodne ratne zločine koje je Rusija počinila u ratu sa Čečenijom i "sve zločine počinjene od 19. veka do danas".

Foto: Profimedia

 

Berluskoni ponovo uspostavio odnos sa Putinom

Usledila je prava oluja nakon objavljene izjave Silvija Berluskonija lidera Forca Italije da je ponovo uspostavio odnose sa Vladimirom Putinom „razmena poklona, pisama“, iz njegove partije demantuju takvu izjavu podvlačeći da je reč o njegovom sećanju na neke stare dane ali je agencija LaPress već objavila audio zapis sa tog sastanka deputata Forca Italije pripisujući mu uspostavljanje odnosa sa Putinom.

-Poslao mi je 20 boca votke za moj rodjendan (29 septembra) i jedno preslatko pismo, odgovorio sam mu sa bocom „Lambrusko“ i jednim takođe slatkim pismom, Berluskoni je objasnio „Putin je uvek izjavljivao da sam ja prvi od njegovih istinskih pet prijatelja“.

Antonio Tajani iz Forca Italije koji je kandidat za ministra Spoljnih poslova u Vladi Đorđe Meloni kratko seče takvo objavljivanje i objašnjava da je reč o „staroj anegdoti iz 2008“ ali audio zapisom se insistira da je reč o jednoj nedavnoj potvrdi novouspostavljenih odnosa lidera Forca Italije sa Putinom.

Silvio Berluskoni / Foto AP

Iako je poznato da se Berluskoni izjasnio više puta u medijima protiv rata u Ukrajini i pripisao odgovornost Rusiji, da su on i njegova partija u skladu sa stavovima EU i SAD, opozicija je nasrnula naveliko da se razjasni takav stav uoči formiranja nove Vlade u Italiji.

Sve se to događa u trenutku kada je izglasan predsednik Senata, iz partije Italijanska braća, predsednik Parlamentarne skupštine iz Lige, gotovo definisana lista ministara iako se još zvanično ne može objaviti, očekuje se da za koji dan predsednik Republike Serđo Matarela dodeli mandat Đorđi Meloni za sastav nove Vlade.

Već su se pojavila mogućna imena ministara, po pet iz partija Lige i Forca Italije i po jedan potpredsednik Vlade iz tih istih koalacionih partija desnog centra.

Sada ostaje otvoreno pitanje ponašanja opozicije nakon ovakve Berluskonijeve izjave, da li se ona odnosi na to neko davno vreme ili ne, potvrđuje li se to ponovno uspostavljanje odnosa sa Putinom, čitava oluja sigurno ne ide u prilog budućoj premijerki Đorđi Meloni. (Milicas Ostojić - Dopisnik iz Rima)

 

Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti, Kirovogradu, Sumskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i nizu drugih oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

 

Granatirana Termoelektrana kod Energodara

Ukrajinska vojska granatira predgrađe Energodara, evidentirano je oko 10 udara na području termoelektrane i industrijske zone, saopštila je gradska administracija.

Prema saopštenju, hitne službe u gradu za sada nemaju informacije da u granatiranju ima povređenih.

Foto: AP

Generalštaba VSU: Ruska vojska napreduje iz Belgoroda i u Donbasu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je kratak rezime stanja na frontovima.

Prema saopštenju GŠ VSU ruske trupe napreduju u oblastima naselja Ogurcovo blizu granice Belgorodske oblasti Ruske Federacije), Belogorovka i Mariinka.

U saopštenju se kaže da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Tkaođe se navodi da ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

GŠ VSU je kazao i da je ruska vojska koristila je 4 bespilotne letelice „Geran-2“ za udare na infrastrukturne objekte.

Ukupno su tokom dana Oružane snage RF izvele 9 raketnih i 10 vazdušnih udara, a izvele su i 10 napada iz MLRS-a na ciljeve u područjima preko 10 naselja.

 

Više od 190 udara raketama i dronovima

Ruska Federacija je od 7. do 18. oktobra nanela više od 190 udara raketama i bespilotnim letelicama kamikaza na 16 regiona Ukrajine, oštećeno je više od 380 objekata saopštila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

Najmanje 70 ljudi je poginulo, a više od 240 je povređeno.

 

Herson postaje tvrđava?

Vlasti Hersonske oblasti odlučile su da deo građana evakuišu na levu obalu Dnjepra. VD guvernera Hersonske oblasti je sopštio da je doneta odluka da se građani jednog jeda opštine prebace na ljevu obalu Dnjepra.

Foto Tanjug/AP

Surovikin: Ukrajinci gube 1.000 vojnika dnevno

Gubici neprijatelja svakog dana kreću se od 600 do 1.000 poginulih i ranjenih ljudi, rekao je novinarima general armije Sergej Surovikin, komandant Združene grupe trupa (snaga) u ratnoj zoni.

-Svakodnevni gubici neprijatelja kreću se od 600 do 1.000 ubijenih i ranjenih ljudi. Imamo drugačiju strategiju. Vrhovni komandant je već govorio o tome. Ne težimo visokim tempom napredovanja, vodimo računa o svakom vojniku i metodično „mrvimo“ VSU koji je napredovao, rekao je komandant.

On je dodao da to ne samo da minimizira njihove gubitke, već i značajno smanjuje broj žrtava među civilnim stanovništvom.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini: Situacija u zoni vojne operacije napeta

Situacija u zoni specijalne operacije je generalno napeta, VSU ne odustaje od pokušaja napada na položaje ruskih trupa, izjavio je komandant Združene grupe trupa (snaga) u zoni specijalne vojne operacije general armije Sergej Surovikin.

-VSU ne odustaje od pokušaja da napadne položaje ruskih trupa. To se, pre svega, tiče kupjanskog, krasnolimanskog i nikolajevo-krivoroškog pravca, rekao je komandant.

Komandanti ukrajinskih snaga iz redova NATO-a zahtevaju od Kijeva ofanzivu ka Hersonu, bez obzira na broj žrtava, rekao je Surovikin.

Kako je naveo, postoje podaci o mogućnosti da Kijev primeni zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti, kao i mogućnost raketnog udara na branu Kahovske elektrane.

Foto: EPA

 

Hoće li Herson postati tvrđava o koju će se Zapad i Kije razbiti?

Za pretvaranje Hersona u tvrđavu postoji nekoliko razloga. Kako navode na ruskim društvenim mrežama odlučeno je da se od Hersona stvori grad-tvrđava i porazi napredujuća grupa Oružanih snaga Ukrajine.

U Hersonskoj oblasti navodno stvaraju ogromnu grupaciju trupa (do 150.000), zasićuju je oklopnim vozilima i artiljerijom. Insajderski Tg-kanali sada raspravljaju o tome.

Izvor je naveo dva razloga za takve akcije:

1. Zapad je Zelenskom postavio zadatak da po svaku cenu zauzme Herson pre američkih izbora i G20, poslednji tajming pred Novu godinu. Bankarska kampanja će baciti sve, ne štedeći radnu snagu. Tu će biti najveće borbe za koje se spremaju, a civili se izvode, tako da kasnije neće biti pitanja ni sa Bučom-2, ni sa harkovskom situacijom.

2. Herson će postati neka vrsta ruske vojne baze za novu ofanzivnu kampanju. Nastupiće svojevrsni „gambit” kada Kancelarija predsednika baci svu snagu, naleti na „odbrambene linije”, pretrpi gubitke i dobije kontranapad. Akcenat je na tome da se Nikolajevsko-Odeska oblast odseče od Ukrajine sa pristupom granicama PMR/Moldavije“.

Foto Tanjug/AP

Izrael neće slati naoružanje Kijevu?

Mišljenje izraelskog ministra za dijasporu Nahmana Šaja o potrebi vojne pomoći Ukrajini ne odražava politiku vlade, piše Vala, pozivajući se na izvore.

-Viši zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova rekli su da reči ministra Nahmana Šaija da Izrael treba da isporučuje oružje Ukrajini ne odražavaju politiku vlade.

Odgovor je usledio nekoliko sati nakon što je bivši ruski predsednik Medvedev upozorio na Telegramu da bi isporuka izraelskog oružja Ukrajini uništila odnose sa Rusijom, piše list.

Ranije u nedelju, izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj predložio je da bi Izrael trebalo da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini nakon što se pojavi informacija o iranskim isporukama balističkih projektila Rusiji. Od početka specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, Izrael snabdeva Kijev samo humanitarnom pomoći i ograničenim količinama zaštitne opreme za zaposlene u službama za vanredne situacije.

Stoltenberg: NATO šalje Ukrajini PVO zbog ruskih dronova

NATO će narednih dana Ukrajini isporučiti sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) kako bi pomogao toj zemlji da se odbrani od dronova, uključujući i one iz Irana, koje Rusija upotrebljava za gađanje vitalne infrastrukture, rekao je danas generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Obraćajući se na bezbednosnoj konferenciji u Berlinu, on je rekao da je odgovor na poslednje ruske udare da se pojača pomoć Ukrajini i da joj se isporuči još više sistema protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Foto EPA

 

Vašington pomaže Kijev dok ne obezbedi maksimalno jaku poziciju


Sjedinjene Američke Države nameravaju da Ukrajini obezbede „maksimalno jaku“ poziciju pre početka mirovnih pregovora s Rusijom, izjavila je zamenica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

-SAD pružaju Ukrajini izuzetnu podršku, uključujući ekonomsku, vojnu i humanitarnu pomoć. Pružanjem ove podrške želimo da Kijevu obezbedimo maksimalno jaku poziciju za početak pregovora, istakao je Donfrid.

 

Rusi napredovali kod Kupjanska; Artiljerija sprečila napad VSU kod Limana

Na ruskim društvenim mrežama objavljene su informacije o stanju na pojedinim ratištima.

U sektoru Kupjanska, jedinice 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokušale da upadnu na položaje Oružanih snaga RF na liniji Kislovka-Kotljarovka. Dve čete VSU našle su se pod jakom artiljerijskom vatrom i povukle se sa gubicima na prvobitne položaje.

Jedinice Oružanih snaga Rusije u rejonu Dvurečnog izvršile su kontranapad na jedinice 1. brigade Nacionalne garde Ukrajine, izbacivši jedinice Oružanih snaga Ukrajine sa Gorobijevke. Neprijatelj je prešao u odbranu u malom uporištu na istočnoj obali reke Oskol.

Ilustracija

Preventivni artiljerijski udari izvršeni su u oblasti Limano-Svatovski na jedinice brigada - 71. brdsko-plannske, 80. desantne i 25. vazdušno-desantne Oružanih snaga Ukrajine u rejonima sela Stelmahovka, Rozovka, Karpovka, Ivanovka. Tim udarima poremećene su pripreme VSU za forsiranje reke Žerebec i prinuđe su ukrajinske jurišne formacije Oružanih snaga Ukrajine da se pregrupišu.

 

Analena: Bilo kakvi ustupci Rusiji su naivni

Ministarka inostranih poslova Analena Berbok kaže da bi bilo kakvi ustupci Rusiji u tekućem sukobu bili „naivni“.


Zapad ne bi trebalo da se zadovolji bilo kakvim mirovnim sporazumom koji bi doveo do toga da Ukrajina izgubi teritoriju od Rusije, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Prema rečima diplomate, ova strategija je pokazala svoje nedostatke još 2014. godine, kada je Krim apsorbovan u sastav Rusije.
 

Foto: Jutjub printskrin

MO Rusije: Uništen centar za satelitske veze u Odesi

Oružane snage Rusije nastavile su da napadaju preciznim navođenim oružjem na ukrajinsku vojnu komandu i energetske sisteme, kao i na arsenale municijom i oružjem strane proizvodnje. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, svi objekti su pogođeni.

Osim toga, ruska vojska je uništila stanicu kosmičkih komunikacija Vladinog centra za veze Ukrajine u Odeskoj oblasti.

Iran šalje Rusiji i dronove i rakete "zemlja-zemlja"

Iran je obećao da će osim još dronova obezbediti Rusiji rakete "zemlja-zemlja", rekla su Rojtersu dva visoka iranska zvaničnika i dvojica iranskih diplomata.

Dogovor je postignut 6. oktobra kada su prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokber, dva visoka zvanicnika moćne Iranske revolucionarne garde i zvaničnik Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti posetili Moskvu radi razgovora sa Rusijom o isporuci oružja, prenela je britanska agencija.

-Rusi su tražili jos bespilotnih letelica i iranskih balističkih projektila sa poboljšanom preciznošću, naročito onih iz familije projektila "fateh" i "zolfagar", rekao je jedan od iranskih diplomata, koji je obavešten o putovanju.

Šef nemačke BSI smenjen zbog mogućih veza s Rusima

Šef nemacke nacionalne agencije za sajber bezbednost (BSI) smenjen je nakon izveštaja o mogućim vezama s ruskim obaveštajnim službama, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer smenila Arnea Šenboma sa mesta šefa agencije BSI nakon optužbi zbog "narušavanja neophodnog poverenja javnosti u neutralnost i nepristrasnost njegovog menadžmenta", preneo je AP.

Navodi se da je Šenbom pre 10 godina suosnovao grupu za sajber bezbednost koja okuplja stručnjake iz javnih institucija i privatnog sektora, a nemački mediji su objavili da je jedan od njenih članova i kompanija koju je osnovao bivši ruski obaveštajac.

Ukrajina će tražiti od Izraela PVO sisteme

Ukrajina će u utorak zvanično uputiti zahtev Izraelu da Kijevu isporuči sisteme za protivvazdušnu odbranu, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

- Juče sam se obratio zemljama Evropske unije sa zahtevom da se Ukrajini obezbede sistemi za PVO. Ovu temu stalno pokreću predsednik Ukrajine i ministar odbrane u okviru Ramštajn formata. Obraćamo se i Sjedinjenim Američkim Državama i svi aktivno radimo na ovoj temi. Još jedna novost o ovom pitanju. Ukrajina će danas uputiti zvaničan zahtev izraelskoj vladi da bez odlaganja Ukrajini isporuči sisteme za protivvazdušnu odbranu i započne kvalitetnu saradnju kako bi Ukrajina dobila odgovarajuće tehnologije - rekao je Kuleba na konferenciji za medije.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, govoreći na samitu G7, zatražio pomoć u stvaranju "vazdušnog štita" za Ukrajinu kao i da se Kijevu isporuči dovoljan broj savremenih i efikasnih sistema za PVO.

Ukrajinska vojska granatirala stadion

Dva čoveka su poginula, a jedan je ranjen u raketnom napadu ukrajinske vojske na stadion u Novoj Kahovki, u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres-služba administracije tog grada.

- U raketnom napadu na stadion 'Energija' poginula su dva čoveka, jedan je s ranama od gelera prebačen u gradsku bolnicu - navedeno je u saopštenju.

Kritična situacija u Ukrajini

Kabinet predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, posle jutarnjih ruskih udara dronovima kamikazama, saopštio je da je "kritična situacija sa energetikom u celoj zemlji", javljaju RIA novosti.

- Svi regioni Ukrajine treba da budu spremni za moguće prekide u snabdevanju strujom, vodom i toplotom nakon udara na infrastrukturu - izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko.

Prema njegovim rečima, usled raketnih udara 18. oktobra oštećeni su objekti energetske infrastrukture i dolazi do ozbiljnih razaranja.

- Svi ljudi treba da se pripreme za tešku zimu - rekao je Timošenko.

On je napomenuo da je cela teritorija Ukrajine u kritičnoj energetskoj situaciji, pošto regioni zavise jedni od drugih.

 

Serija ruskih napada

Oružane snage Rusije su u utorak izvele novu seriju raketnih napada iz vazduha i s mora po energetskim objektima i sistemu vojne uprave Ukrajine. Pogođeni su svi naznačeni ciljevi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Rusije su tokom dana nastavile da izvode napade visokopreciznim oružjem velikog dometa vazdušnog i pomorskog baziranja na sisteme vojne uprave i energetske sisteme Ukrajine, kao i arsenale sa municijom i oružjem strane proizvodnje. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni - saopštilo je rusko ministarstvo.

Takođe se navodi da su jedinice ruske armije tokom ofanzive zauzele mesto Gorobjovka u području Kupjanska u Harkovskoj oblasti i tom prilikom su nanele značajan poraz jedinicama prve operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine.

U području Kislovke u Harkovskoj oblasti ruska vojska je sprečila pokušaj napada ukrajinske taktičke grupe naoružane tenkovima.

- Protivnik je vraćen na prvobitne položaje. Gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu su više od 60 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, tri borbena oklopna vozila i dva pikapa - navodi ruski vojni resor.

U području Krasnog Limana osujećen je pokušaj ukrajinske vojske da pređe reku Žerebec. Tom prilikom je likvidirano 46 vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

U Odeskoj oblasti ruska vojska je uništila stanicu za satelitsku komunikaciju vladinog Centra za komunikaciju Ukrajine.

U području grada Zaporožja Oružane snage Rusije uništile su komandno mesto združene grupacije snaga „Dnjepar“, kao i mesta za popravku radara.

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog ukrajinska vojska je pokušala da probije odbranu ruskih Oružanih snaga u Hersonskoj oblasti, ali je napad odbijen. Tom prilikom je likvidirano preko 90 ukrajinskih vojnika, a uništen je i jedan tenk, osam oklopnih vozila i 21 automobil.

U području Petropavlovke u DNR uništen je ukrajinski lansirni sistem S-300.

Tokom kontrabaterijske borbe, ruske snage su porazile dve artiljerijske baterije Kijeva u Hersonskoj oblasti i ukrajinski vod američkih višecevnih raketnih bacača „Himars“ u području mesta Drobiševo u DNR.

U području mesta Artjomovsk, Vijomka i Soledar u DNR ruska vojska je uništila tri radara za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje.

Peskov o novim detaljima istrage oko napada na Krimski most

Eksploziv za izvođenje terorističkog napada na Krimski most mogao je biti dostavljen morem iz oblasti Odese, sve detalje o tome sada utvrđuju specijalne službe, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Postoje informacije da je eksploziv mogao biti dostavljen iz Odese, morem, ali sve ostale detalje sada razjašnjavaju naše specijalne službe - rekao je Peskov.

Novi regioni zaštićeni kao i ostatak Rusije

Novi regioni koji su ušli u sastav Rusije štite se na isti način kao i ostatak ruske teritorije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je podsetio da su DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast primljene u sastav Rusije „relativno nedavno“, te da se sada radi na njihovoj integraciji u pravnu, ekonomsku i socijalnu sferu zemlje, kao i njen bezbednosni sistem.

- Sve te teritorije su sastavni deo Rusije i, prema tome, one su i zaštićene. Njihova bezbednost se osigurava na potpuno istom nivou kao i sva ostala teritorija Rusije - precizirao je Peskov.

Zelenski priznao da su ruski udari uništili 30 odsto ukrajinskih elektrana

Ruski vazdušni udari su od 10. oktobra uništili 30 odsto ukrajinskih elektrana, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je na Tviteru napisao da su napadi izazvali masovna zamračenja širom Ukrajine i da "nije ostalo prostora za pregovore" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruski udar po Kijevu oštetio dva bitna objekta infrastrukture

Dva bitna objekta infrastrukture oštećena u Kijevu, u delu grada ograničeno snabdevanje strujom i vodom.

Artiljerija u Zaporoškoj oblasti odbila ukrajinske jurišne grupe

Diverzanti i manje jurišne grupe ukrajinskih snaga pokušali su da prodru u oslobođeni deo Zaporoške oblasti, ali ih je obaveštajna služba uočila i odbijeni su artiljerijom, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske jurišne i diverziono-obaveštajne grupe su pretrpele velike gubitke i vratile se na početne položaje.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Rogov je dodao da je otkriveno gomilanje ukrajinskih snaga na liniji borbenog kontakta kod grada Orehova: „Spremali su se za prodor, ali ih je odbila naša artiljerija“.

Mask povukao zahtev da Pentagon finansira Starlink u Ukrajini

Američki milijarder i vlasnik "Spejs eksa" Ilon Mask saopštio je da je ta kompanija povukla zahtev upućen Pentagonu za preuzimanje finansiranja rada satelitskog komunikacionog sistema "Starlink" u Ukrajini.

 

Zelenski optužio Rusiju za ubijanje i teror

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za ubijanje i teror nad civilima, posle vazdušnih napada na ukrajinske gradove.

Zelenski je rekao da je jedna osoba poginula u raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu Nikolajevu, ali nije naveo druge detalje o žrtvama, prenosi Rojters.

- Ukrajina je pod vatrom okupatora. Oni nastavljaju sa onim što najbolje rade – terorišu i ubijaju civile. Teroristička država ovakvim akcijama ništa neće promeniti u svoju korist. Ona će samo potvrditi svoju destruktivnu i ubilačku suštinu, za šta će svakako odgovarati - napisao je Zelenski na Telegramu.

Rusija pronašla ključ za ukrajinsku PVO

Rusija je pronašla rešenje za protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

- Oni su pronašli ključ za našu PVO, a sastoji se u tome da nas nateraju da ispalimo sve rakete koje imamo u zalihama boreći se protiv dronova kojih je uključeno 2.400. Oni nas mogu mučiti na taj način dva-tri meseca, kao danas - rekao je Arestovič za Jutjub kanal novinara Marka Fejgena.

Eksplozije odjekuju Kijevom

Ukrajinski mediji prenose da eksplozije odjekuju u Kijevu.

- Zvuci eksplozija čuju se u Kijevu u utorak ujutru nakon objavljivanja vazdušne opasnosti - prenosi televizijski kanal „Prjamoj“.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika saopšteno je da je s tri projektila pogođen elektroenergetski objekat na kijevskoj levoj obali.

Harkovski metro obustavio saobraćaj zbog raketnih napada

Saobraćaj u Harkovskom metrou privremeno je obustavljen zbog raketnih napada.

- Zbog napada je privremeno obustavljeno kretanje vozova linijama metroa - navedeno je u saopštenju na Telegramu.

Ranije je harkovska lokalna vojna administracija saopštila da su se u Harkovu i Harkovskoj oblasti čule eksplozije.

Grosi traži sastanak sa Putinom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da želi još jednom, i to što je moguće pre, da se sastane s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Grosi se 11. oktobra susreo s Putinom u Moskvi, kada su razgovarali o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Prema rečima Grosija, postoji mogućnost da se postigne sporazum o stvaranju zona bezbednosti oko Zaporoške nuklearke do kraja ove godine.

- Imao sam odličan dijalog s predsednikom Putinom i predsednikom Zelenskim. Važno je da to bude sporazum o osnovnim principima zaštite atomske centrale. To je moguće. Treba dalje raditi na tome - rekao je Grosi.

Vazdušna opasnost u Kijevu, Odesi

U Kijevu, Odesi, Odeskoj i Černigovskoj oblasti objavljena je vazdušna opasnost, saopštile su lokalne vlasti. Građanima se savetuje da odu u skloništa.

Prema pisanju ukrajinskog lista „Zerkalo nedeli“, sirena za vazdušnu opasnost oglasila se u nekoliko ukrajinskih regiona, konkretno u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao u Zaporoškoj oblasti na teritorijama koje su pod kontrolom ukrajinske vojske.

Prema navodima medija, vazdušna opasnost je objavljena i u Čerkaskoj, Poltavskoj, Černovickoj i Rovnenskoj oblasti Ukrajine.

Serije eksplozija u Harkovu

Gradonačelnik Harkova rekao je da je za 5 minuta u gradu došlo do dve serije eksplozija, a prema preliminarnim podacima, napadnuto je područje jednog od industrijskih preduzeća.

Eksplozije u Krivom rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti čuju se eksplozije, saopštio je na Telegramu Oleksandar Vilkul, načelnik vojne uprave Krivog Roga. Vilkul je naveo da se eksplozije čuju u severnom delu grada.

BONUS VIDEO: Vežbe vojnika u LNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (20)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)