KOLERA PRETI NA BLISKOM ISTOKU: Zdravstveni sistemi u Siriji i Libanu pred kolapsom

Novosti online

12. 10. 2022. u 13:11

ZDRAVSTVENI sistemi u Siriji i Libanu mogli bi da dožive kolaps pod pritiskom epidemije kolere koja se sve više širi u regionu Bliskog istoka.

КОЛЕРА ПРЕТИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Здравствени системи у Сирији и Либану пред колапсом

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ujedinjene nacije proteklih nedelja evidentirale su više od 13.000 sumnjivih slučajeva u Siriji i to je prva epidemija kolere u toj zemlji posle više od deset godina, prenosi Independent.

U Siriji je kolera odnela već 60 života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, ali strahuje se da je broj žrtava i veći zbog ograničenih kapaciteta testiranja.

Strahuje se da rizik od zaražavanja kolerom, koja se širi preko zagađene hrane ili vode, preti milionima ljudi u regionu. Ukoliko se bolest ne leči, može biti smrtonosna.

Kolera je do sada otkrivena u 13 od 14 sirijskih provincija, a poslednjih nedelja proširila se i pre granice, na susedni Liban gde je potvrđeno 14 slučajeva, a sumnja se na više desetina.

Humanitarne organizacije upozoravaju da bi bolest mogla da se proširi na region Bliskog istoka, a zdravstveni sistemi u Siriji i Libanu su pred kolapsom zbog akutne ekonomske krize i konflikta.

U Libanu koji doživljava jednu od najtežih ekonomskih kriza, česta su isključenja struje, nestašice vode i lekova.

Procenjuje se da tri četvrtine populacije u Libanu živi ispod granice siromaštva.

Libanski zdravstveni zvaničnici potvrdili su desetak slučajeva kolere koja je u toj zemlji registrovana prvi put posle 30 godina. Prvi slučaj registrovan je u sirijskom izbegličkoj zajednici u Libanu.

Istovremeno, oko 700 dece sa simptomima dijareje hospitalizovano je u provinciji na severu Iraka, prenose irački mediji, a strahuje se da bi uzrok mogla biti kolera, mada slučajevi još nisu potvrđeni.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega