PREDSEDNIK BUGARSKE: Odbio da potpiše deklaraciju o članstvu Ukrajine u NATO

Novosti online

03. 10. 2022. u 18:57

PREDSEDNIK Bugarske Rumen Radev je odbio da potpiše celokupan tekst deklaracije devet zemalja Istočne Evrope zbog člana u kome se daje podrška ulasku Ukrajine u NATO, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.

ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ: Одбио да потпише декларацију о чланству Украјине у НАТО

Foto B. Subašić

Dokument su 2. oktobra potpisali predsednici Rumunije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Poljske.

„Rumen Radev nije saglasan sa celokupnim tekstom deklaracije, koji su usvojile neke zemlje Istočne Evrope na temu članstva Ukrajine u NATO. Predsednik podržava druge pozicije koje se nalaze u dokumentu“, navodi se u izjavi koju je objavila agencija BTA.

Iako je Bugarska potpisala deklaraciju o budućem članstvu Ukrajine na NATO samitu u Bukureštu 2008. godine, to se tada dešavalo u sasvim drugačijoj bezbednosnoj situaciji.

Radev smatra da odluku o članstvu Ukrajine u NATO treba usvojiti tek nakon što Rusija i Ukrajina, kao strane u sukobu, razrade, prihvate i realizuju jasne parametre mirnog rešenja.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije izjavio da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano pridruživanje NATO-u. Postupak prihvatanja Ukrajine u NATO je preuranjen, izjavio je kasnije pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenljiv stav Alijanse o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politiku „otvorenih vrata“. On je naglasio da će se NATO potruditi da pruži pomoć Kijevu da se zaštiti.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO: SEĆANJE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (1)

TAJANSTVENA ESKADRILA X-500 U RATU ISCRPLJIVANJA: Kako je sovjetski MIG-25 vladao nebom iznad Izraela