ORBANOV ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI: Mađarska se oglasila o novom paketu sankcija Rusiji

Tanjug

29. 09. 2022. u 14:44

MAĐARSKA neće podržati predloženu novu rundu sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ona obuhvati i energetske sankcije, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

ОРБАНОВ ШАМАР ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Мађарска се огласила о новом пакету санкција Русији

Foto: EPA

- Mađarska je već učinila mnogo da se održi evropsko jedinstvo, ali ako u paketu budu energetske sankcije, mi to ne možemo i nećemo podržati. Sačekaćemo konačnu, punu listu sankcija i onda možemo da pregovaramo o tome. Mađarska ne može da podrži energetske sankcije - rekao je Guljaš na brifingu za novinare.

Mađarska agencija MTI prenosi da je Guljaš rekao na brifingu da vlada smatra veoma važnim da čuje mišljenje mađarskih građana o sankcijama Rusiji, jer su oni ti koji se suočavaju sa posledicama tih mera.

On je dodao da je vlada na jučerašnjoj sednici usvojila predlog vladajuće Fidesove parlamentarne grupe da pokrene javnu anketu "Nacionalne konsultacije" o sankcijama EU protiv Rusije, te da će pitanja biti objavljena u narednih nekoliko dana, a građani mogu dostavljati odgovore putem interneta ili poštom.

Guljaš je naveo da je Brisel "nametnuo" članicama EU uvođenje sankcija obećavajući da će one naštetiti Rusiji više nego njihovim ekonomijama i da će „kraj rata učiniti bližim".

- Ali, pokazalo se da su sankcije imale upravo suprotan efekat. One su mnogo više naškodile Evropi nego Rusiji, a plaćanjem vrtoglavih cena energenata mi finansiramo Rusiju - rekao je Guljaš.

Dodao je da je Rusija na visokim cenama energenata ostvarila rekordnu dobit, nezabeleženu u poslednjih trideset godina i zaključio da sankcije nisu učinile bližim okončanje rata, te da je "ovo očigledno dugotrajan sukob".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena