ISTORIJSKI REFERENDUM NA KUBI: Legalizacija istopolnih brakova "da" ili "ne"?

Tanjug

25. 09. 2022. u 10:57

KUBANCI će danas izaći da glasaju na referendumu o legalizaciji istopolnih brakova i usvajanju dece, dozvolama za surogat trudnoće i o većim pravima za nebiološke roditelje.

ИСТОРИЈСКИ РЕФЕРЕНДУМ НА КУБИ: Легализација истополних бракова да или не?

Foto: Profimedia

Novi porodični kodeks, koji je promovisala komunistička vlada Kube, predstavljao bi veliku promenu za tu zemlju, gde je kultura mačizma jaka i gde je LGBTQ zajednica bila izopštena od strane vlasti tokom 1960-ih i 1970-ih, prenosi Frans 24.

Više od osam miliona Kubanaca starijih od 16 godina pozvano je da o navedenim pitanjima glasa sa "Da" ili "Ne", u jeku najgore ekonomske krize u zemlji u poslednjih 30 godina.

Ukoliko bi bio usvojen novi porodični zakon, zamenio bi zakon koji je na snazi od 1975. godine, i definisao bi brak kao zajednicu dvoje ljudi, a ne kao zajednicu muškarca i žene.

To bi otvorilo vrata i za surogat trudnoće, uz jačanje prava dece, starijih i osoba sa invaliditetom.

- Porodični kodeks postavlja iznad svega poštovanje ljudskih bića i poštovanje svakog pojedinca - izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel.

BONUS VIDEO:

PRIPREME ZA REFERENDUM: U DNR i LNR sve spremno za glasanje o pripajanju Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (1)

DOSAD NEVIĐENO! Košarkaške sudije ostale u neverici zbog navijača na meču Evrolige Partizan - Zvezda i uradile ovo (VIDEO)