PUTINOV ČOVEK, ORBANOVA ISTOMIŠLJENICA I PRETNJE SMRĆU: Nikad prljavija kampanja pred izbore u Italiji

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

22. 09. 2022. u 19:18

IZBORI u Italiji održavaju se 25. septembra.

ПУТИНОВ ЧОВЕК, ОРБАНОВА ИСТОМИШЉЕНИЦА И ПРЕТЊЕ СМРЋУ: Никад прљавија кампања пред изборе у Италији

Foto: AP

U predizbornoj kampanji stiglo se do reči i verbalnih udaraca koje ni najstariji ne pamte, jer se nikada nisu izbori odvijali u sličnim okolnostima - rata u Ukrajini, galopirajuće ekonomske krize i nasrtaja partija levice i centra na desnicu jer je prvi put na čelu jedna žena, lider „Italijanske braće“ (FdI) Đorđa Meloni. Njeni politički protivnici ocenjuju da je ona opasnost po zemlju i ako pobedi „odvući će Italiju iz serije A u seriju C Evropske unije“.

U nadmetanju je 75 partija za 600 mesta, u Poslaničkoj skupštini 400 i Senatu 200, iz inostranstva se bira ukupno 12. Izborni prag za partije je tri, a za koalicije 10 odsto. U dva meseca kampanje saveznici su se rastajali, napuštale partije do juče vernih i preletalo se u druge, menjale koalicije i venčavali čudni politički brakovi, bitka se zahuktavala do apsurdnih ocena i napada. Najgore su prošli upravo lideri iz desnice, Mateo Salvini - „Putinov čovek“ a Melonijeva - „Orbanov istomišljenik“.

Đorđa Meloni, udružena sa Salvinijevom "Ligom" i "Forca Italijom" Silvija Berluskonija, po istraživanju na provom je mestu. Iza nje je levica na čelu sa Enrikom Leta, Demokratska partija (PD), i on se i najviše istakao u ostrašćenosti protiv Melonijeve i desnice i stigao do „ili mi ili oni“. Salvinija je optužio da je Putinov čovek, Meloni da je zagovornik Orbanove politike. Meloni koja se izjašnjava konstantno da je atlantista i evropeista, glasala za uvođenje sankcija Rusiji, glasala za još oružja Ukrajini, ali sve to pada u vodu pred političkim protivnicima koji je čak definišu i kao „postfašistu“.

Meloni se, međutim, zapitala koliko će Evropa "da umeša prste" u italijanske glasačke kutije, kada Leta, samo koji dan pre izbora, ide na poklonjenje Olafu Šolcu i partiji SPD uz poruku - „Molim te reci da sam bolji od Melonijeve“. Ona pita i da li je Leta otišao u Nemačku da trampi nacionalne interese za one svoje partije.

Foto: Printskrin Youtube/ Rai

Đorđa Meloni

Međusobni udarci između partija stižu sa svih strana, lider Pokreta pet zvezdica, nekadadšnji premijer Đuzepe Konte, zaklinje se da, bez obzira na ishod izbora, „nikada više neće sarađivati sa Letom“. Nova koalicija tzv. Treći pol, koja sebe definiše kao centar u političkoj orijentaciji „Akcija“ (koalicija Karlo Kalenda i Mateo Renci), smatra da je odlazeći premijer Mario Dragi ponovo jedina alternativa iako ne učestvuje u predizbornoj kampanji. Da i ako pobedi desnica Meloni neće moći sama da vlada, niti je pripremljena za to.

- Meloni nije opasnost za demokratiju već za Italiju, odvela bi zemlju iz serije A u seriju C Evropske Unije, za četiri meseca „razlupala bi Italiju“ - zaključuje Kalenda.

Glavna optužba protiv Salvinija, koji se konstantno zalaže za regulisanje ilegalnih ulazaka migranata u Italiju, ostaje na prvom mestu „prijateljstvo sa Putinom“. To je "konj za trku" svakog protivničkog lidera, iako bez argumenat. Jer čak su ga proveravale i tajne službe, ispitivale da li je primio novac iz Moskve. Iako ništa nisu našle, senka je ostala nad Salvinijem.

Lider Lige podseća kako je Putin imao odličnu reputaciju upravo za sve one koji ga sada napadaju i iako je protiv rata od prvog dana i dalje podvlači da treba razmotriti da li bi trebalo nastaviti sa sankcijama Rusiji koje su trebale da bace na kolena Rusiju, a njihove efekte plaćaju italijanskii radnici, penzioneri, porodice.

Foto: EPA

Mateo Salvini

Istraživanja pokazuju da na glasanje neće izaći oko 35 odsto građana, a među njima posebno mladi jer „partije nisu u stanju da slušaju koje su potrebe nove generacije“. Oni smatraju da se sve svodi na obećanja doka vlada ogromna ekonomska kriza, nema ugovora o stalnom zapošljavnju i vlada ogromna dezorijentisanost.

Đorđa Meloni koja je primila do sada tri puta pretnju smrću, na ispisanim grafitima sa znakom Novih crvenih brigada, ide napred. Najavljuje da je spremna da vlada ako pobedi, a kao prve poteze najavljuje: pomoć porodicama i preduzetnicima u saniranju računa zbog ogromnog povećanja cene energije, razdvajanje cene gasa od one energije proizvedene iz drugih izvora. Posebnu pažnju planira da posveti zapošljavanju, smanjenju poreza i stimulisanju onih koji zapošljavaju nove radnike po modelu “primi na posao, plati manji porez“.

URGENTNO NAORUŽAVANjE UKRAJINE

PARLAMENT trenutno ima "zadatak da rešava samo urgentna i goruća pitanja". Tako se ne odlučuje o nameni sredstava za ugrožene porodice i, posebno, preduzeća kojima su računi za gas i struju uvećani pet, ili deset puta. Izglasan je, međutim, već drugi paket sredstava za novo naoružanje, koje delimično ide Ukrajini. Oko slanja oružja Kijevu, saglasni su svi politički akteri u Italiji.

Ostaju dva pitanja koja čekaju na odgovor. Ako Desni centar dobije najviše glasova, a partija Đorđe Meloni osvoji prvo mesto, da li će predsednik Republike Serđo Matarela automatski njoj dodeliti zaduženje da formira novu Vladu i koliko će vremena biti potrebno do njenog formiranja. Đorđa Meloni ako pobedi ne vidi nijedan razlog da bi predsednik Republike mogao da ima drugačiji izbor.

- Mi smo spremni da vladamo u Italiji - poručuje Đorđa Meloni.

I to bi bila prva žena u istoriji Italije na čelu Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere