ZELENSKI U UN OPTUŽUJE: "Rusija je teroristička država, zašto je uopšte u Savetu bezbednosti"

Novosti online

21. 09. 2022. u 23:09

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski se večeras video porukom obratio tokom Generalne debate svetskih lidera, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

ЗЕЛЕНСКИ У УН ОПТУЖУЈЕ: Русија је терористичка држава, зашто је уопште у Савету безбедности

Foto: Printscreen/UN

On je tražio kaznu za Rusiju, zato što je pokušala da ukrade teritoriju Ukrajine i smrt ljudi.

- Govorim u ime države koja se brani. Hoću da otkrijem kako je moguće postići mir. Ne samo za nas, već svima koji se nađu u sličnim okolnostima. To je formula koja kažnjava zločin i poštuje život i teritorijalni integritet - rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine ističe da on želi mir, ali da postoji jedan entitet koji želi samo rat, ne imenujući Rusiju.

- Niko nas više neće gledati kao slabiće. Mi imamo rezultate u ovoj borbi, i vidimo kakav će biti kraj ove borbe. Povelja UN proklamuje jednakost naroda, i mi smo jednaki među jednakima. Povelja takođe proklamuje nepovredivost granica, i mi to poštujemo izbacivanjem okupatora iz naše zemlje - kaže on.

Zelenski kaže da Ukrajina nije izazvala rat, i da je održano 88 rundi razgovora od početka njegovog mandata.

- Ali Rusija je pokrenula invaziju, i mi nemamo izbora osim da se branimo. Odbacićemo agresora do međunarodno priznatih granica. I tražimo kaznu za agresiju, povređivanje naših granica i teritorijalnog integriteta - dodao je predsednik Ukrajine.

On je pričao i o masovnim grobnicama koje su pronađene u Ukrajini, i zapitao je zašto su Rusi "opsednuti kastracijama".

- Jedino što se razlikuje u Izjumu i Buči, je to što su ubijeni u Izjumu sahranjeni. Rusi su tamo bili duže, pa su imali vremena da pokopaju mrtve - kaže Zelenski.

Predsednik Ukrajine tvrdi da Rusija laže ceo svet, i da ne želi nikakve pregovore. On tvrdi da Moskva želi da provede zimu na teritoriji Ukrajine, a potom da pokrene novu ofanzivu.

- Ili barem da se ukopaju, pa da sprovedu mobilizaciju. Ne smemo da pristanemo na produženi rat, pošto će to biti još "vrelije". Nama treba oružje i municija. Oružje dugog dometa će nam pomoći da oslobodimo našu zemlju - kaže on.

Zelenski je potom nabrojao države u koje su već izvezene žitarice iz Ukrajine, i tražio je da se poveća kapacitet izvoza morskim putem.

- Mi smo, i pored rata, rešili da pružimo humanitarnu pomoć Etiopiji i Somaliji. Poslaćemo im žito. Ali to je sve teže. Rusi su raketirali nuklearni reaktor na jugu zemlje, uoči ove sednice - tvrdi predsednik Ukrajine.

On kaže da je došlo vreme da se preduzmu odlučni koraci, posle Mariupolja, napada na Jelenivku, za koji optužuje Rusiju, i druge zločine.

- Sada prete nuklearnim oružjem. Važno je reći, Rusija je zemlja koja je sponzor terorizma - dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik se zapitao zašto je Rusija i dalje članica Saveta bezbednosti UN.

- Oni govore o pregovorima, ali sprovode mobilizaciju i pseudo-referendume. Rusija hoće rat, ali Rusija neće biti sposobna da zaustavi kurs istorije. Čovečanstvo je jače od jedne terorističke države. Do mira neće doći osim pod ukrajinskim uslovima - rekao je on.

Zelenski se na kraju zahvalio 101 zemlji koje su glasale da mu se omogući da se obrati putem video poruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)