HIPERSONIČNO ORUŽJE NIJE BLEF: Putinovi aduti su "avangard" i "sarmat" (INFOGRAFIKA)

Branko VLAHOVIĆ

01. 10. 2022. u 07:30

VLADIMIR Putin proglasio je juče delimičnu mobilizaciju u svojoj zemlji i ukaz o tome, potpisan od strane predsednika najveće slovenske zemlje, već je stupio na snagu.

ХИПЕРСОНИЧНО ОРУЖЈЕ НИЈЕ БЛЕФ: Путинови  адути су авангард и сармат (ИНФОГРАФИКА)

Foto Ap

Putin je objasnio da će biti pozvani pre svega oni koji su u rezervnom sastavu, dakle oni koji su služili vojni rok, imaju odgovarajuće bojevo iskustvo i određenu vojnu specijalnost. Pre odlaska u jedinice mobilisani će proći dopunsku vojničku obuku. Svi oni će imati socijalne garancije koje imaju starešine i vojnici po ugovoru.

Kako je kasnije objasnio ministar odbrane Sergej Šojgu, biće mobilisano 300.000 građana Rusije. Inače Rusija ima u rezervi oko 25 miliona ljudi. Šojgu je istakao da one koji nisu služili vojsku i studente neće pozivati u jedinice.

V.N.

Ruski ministar Šojgu je posebno istakao da protiv ruske vojske radi na prostoru Ukrajine više od 70 vojnih satelita i oko 200 civilnih iz zemalja članica NATO.

- Oni stalno prate gde se nalaze položaji naših snaga i informacije prosleđuju odmah Ukrajincima - kazao je ministar Šojgu.

Upravo zbog tih sateltiskih špjunskih informacija američki višecevni bacači "hajmers" su pravili velike probleme Rusima na frontu. Rusi sada užurbano završavaju sisteme koji mogu da zbune navođene rakete i sa njima već eksperimentišu na ratištu.

Kao što je bilo najavljeno u Kremlju, Putin se u sredu ujutro obratio naciji. Govorio je o situaciji u Donbasu, podržao održavanje referenduma u Donbasu, Lugansku, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Objasnio je da se radi i o zaštiti suvereniteta Rusije.

- Cilj Zapada je da oslabi, razjedini i na kraju uništi našu zemlju. Oni govore da su 1991. uspeli da razdele SSSR i da je sada došlo vreme da to učine i sa Rusijom - kazao je Putin. - Oni žele da se Rusija raspadne na veliki broj malih, međusobno zavađenih regiona i oblasti.

On je podsetio da je Zapad podržavao bande međunarodnih terorista na Kavkazu, da je približavao infrastrukturu NATO ruskim granicama, da je širio rusofobiju i gajio mržnju prema Rusiji. Ruski predsednik je kazao da se sadašnji kijevski režim faktički odrekao od mirnog rešenja problema Donbasa i čak je izjavio da želi da ima atomsko oružje.

V.N.

- Bilo je jasno da nameravaju da napadnu na Donbas, a usledio bi zatim napad na Krim. Zbog toga je specijalna vojna operacija ruske vojske bila apsolutno neophodna i jedino moguća - kazao je Putin.

Putin je istakao da je do početka vonih operacija u Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti živelo više od sedam i po miliona ljudi, a da je sada tamo oko pet miliona žitelja.

U obraćanju naciji Putin je posebno istakao odgovornost vojnoindustrijskog kompleksa, koji sada mora da proizvodi još više vojne tehnike, a da je za finansijski deo odgovorna ruska vlada.

- Neki visoki rukovodioci vodećih zemalja NATO govore o mogućoj primeni atomskog oružja protiv Rusije. Takvima koji dozvoljavaju sebi da daju takve izjave u odnosu na Rusiju hoću da podsetim da naša zemlja takođe raspolaže raznim sredstvima, a po nekim komponentama još i savremenijim nego NATO. I u slučaju da nam bude ugrožena teritorijalna celovitost zemlje, mi ćemo ga koristiti. To nije blef - rekao je predsednik Rusije.

Šta to Rusija od oružja ima, što NATO nema?

Rusija je pretekla Zapad u pravljenju hipersoničnog oružja. Već su se pokazale kao efikasne superbrze rakete "kinžal" koje su primenjene u Siriji i Ukrajini. Hipersonična raketa je i "cirkon".

Od najnovijeg oružja veliku pažnju je privukla superbrza interkontinentalna raketa "avangard". Jedina interkontinentalna raketa koja leti sa motorom na atomski pogon je ruski "burevesnik".

Ali sve te interkontinentalne rakete, kao i najveća raketa na svetu "sarmat" koja će zameniti "satane", jesu za gađanje glavnih protivnika Rusije, a ne za napad na ukrajinske položaje i objekte. Za ukrajinski front su dovoljne i visokoprecizne rakete "kalibri" koje mogu da nose različite bojeve glave, kao i "iskanderi".

Kad se sve to zna, jasno je da Putin ne blefira.

BAJDEN: PUTIN BRIŠE UKRAJINU S MAPE

U ruskom ratu se radi o gašenju prava Ukrajine da postoji kao država, kao narod - rekao je juče predsednik SAD Džozef Bajden pred svetskim liderima okupljenim na 77. Generalnom zasedanju Skupštine UN u Njujuorku, među kojima nije bilo onog kojem se najviše oštro obraćao, Vladimira Putina.

Američki predsednik je najveći deo govora posvetio osudi jedne zemlje i jednog čoveka, Rusije i Putina, dok je, nasuprot tome, sebe i SAD predstavio kao mirotvorce.
Rekao je da je Rusija "bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije brutalnim i nepotrebnim ratom", da je jedino ona želela sukob, i da je u pitanju "rat jednog čoveka".

- Neposredno pre nego što je izvršio invaziju, Putin je tvrdio, citiram, "Ukrajinu je stvorila Rusija" i nikada nije citirao "pravu državnost". A sada vidimo napade na škole, železničke stanice, bolnice... još užasnije dokaze o ruskim ratnim zločinima - rekao je Bajden.

Odbacio je upotrebu nasilja i rata za "proširivanje granica kroz krvoproliće". Tvrdio je da SAD žele da se ovaj rat završi pod "pravednim uslovima koje smo svi potpisali, da ne možete po izboru da zauzmete teritoriju jedne nacije".

- Jedina zemlja koja tome stoji na putu je Rusija - zaključio je.

Sve nacije je pozvao da se posvete jačanju neširenja nuklearnog oružja:

- Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne sme voditi - rekao je on i dodao da je "Rusija izbegavala ideale neširenja koje je prihvatila svaka druga nacija".

Bajden je pozvao sve nacije, bilo da su demokratije ili autokratije, da se izjasne protiv ruske "invazije" i da podrže napore Ukrajine da se odbrani.
- Bićemo solidarni protiv ruske agresije. Tačka - zaključio je Bajden. D. SAVIĆ

Rukovodstvo Ukrajine nije iznenađeno Putinovom mobilizacijom i u Kijevu kažu da su to očekivali.

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne veruje da će svet dozvoliti Putinu da upotrebi nuklearno oružje.

- Putin sutra može da kaže i da osim Ukrajine želi i deo Poljske, inače će upotrebiti nuklearno oružje. Ne možemo da pravimo te kompromise - kazao je Zelenski.

Prema rečima ukrajinskog lidera, Putinova odluka o mobilizaciji došla je kao odgovor na ruske propuste na bojnom polju.

- On vidi da njegove jedinice jednostavno beže - rekao je Zelenski i dodao da Putin "želi da udavi Ukrajinu u krvi, uključujući i krv sopstvenih vojnika".

ASTRONOMSKE CENE AVIO-KARATA

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao da vlasti još ne razmatraju punu mobilizaciju. Peskov nije želeo da u razgovoru sa novinarima komentariše mogućnost zatvaranja granica kako bi se sprečilo da građani izbegnu poziv na mobilizaciju.

Ali nakon objave o delimičnoj mobilizaciji cene karata za letove iz Rusije su drastično poskupele. Gotovo svi letovi iz Rusije su već popunjeni, a cene preostalih karata su skočile na astronomski nivo. Najpovoljnija karta za let iz Moskve ka Istanbulu juče ujutru je koštala 1.154 evra. Radi se o 13-časovnom noćnom letu kompanije "Azerbejdžan erlajns" sa presedanjem u Bakuu. Oko 11 sati juče sve karte za ovaj let bile su rasprodate, kao i za letove za Antaliju, Tbilisi i Jerevan. Turska, Gruzija i Jermenija spadaju u države u koje građani Rusije mogu još lako ući, dok im je to zabranjeno u EU.

Prema sajtu "Idealo", karta za direktan let iz Moskve za Istanbul dostigla je juče cenu od 9.253 evra. Poznato je da cene karata za letove u poslednjem trenutku skaču, ali ne ovoliko.

Takođe je odbacio planove četiri ukrajinska regiona, koji su pod kontrolom proruskih snaga, da održe referendume od 23. do 27. septembra o pridruživanju Rusiji, rekavši da su to "prevare", koju većina zemalja neće priznati.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba najavio je da će Ukrajina nastaviti da ratuje bez obzira na to kakav će biti rezultat referenduma.

- Ništa se neće promeniti posle referenduma. Ukrajina ima puno pravo da oslobodi svoje teritorije - kazao je Kuleba.

EVROPSKA UNIJA: OVO JE NOVI ZNAK RASULA MOSKVE ZBOG RATA

U EVROPSKOJ uniji su procenili da najnovija mobilizacija najavljena u Rusiji pokazuje želju ruskog predsednika Vladimira Putina da nastavi sa "eskalacijom" rata protiv Ukrajine i da predstavlja "novi znak rasula". Mediji sa zabrinutošću ističu i njegove reči da onima koji Rusiji prete nuklearnim oružjem to može da se vrati istom merom.

Odmah posle obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, cene gasa, nafte i pšenice su skočile u Evropi. Strah da će konflikt potrajati posle najave o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, povećao je u trenu cenu gasa za više od pet odsto, na 203 evra po megavat-satu. Samo dan ranije koštao je najniže još od jula.

Procenjuje se da bi eskalacija konflikta usled Putinove najave mogla da dovede u opasnost dalje snabdevanje naftom i da još više umanji dotok ruskog gasa, naročito kroz gasovode koji prolaze Ukrajinom. I cena sirove nafte je odmah skočila, za dva odsto, na 92 dolara. Naglo su porasle i sumnje da će doći do zastoja u izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem. Cena pšenice tako je na berzi u Ruanu skočila na 338 evra po toni.

Čim je juče ujutro Putin završio poslednju rečenicu, dolar i zlato su dobili na vrednosti. Američka valuta je porasla najviše u poslednjih dvadeset godina. Raste strah od lančanih poskupljenja, pa samimi tim i od većeg inflatornog rizika i jače recesije. Putinov govor imao je ekonomski, ali i psihološki uticaj na cene.

Glavni zapadni mediji Putinovo obraćanje ocenjuju kao "preteće", uz zaključak da će od svega najviše štete imati Rusija i Evropa, dok će profitirati SAD i Kina.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da će EU ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

- U ovom ratu postoji samo jedan agresor - Rusija i jedna napadnuta zemlja - Ukrajina. Podrška EU Ukrajini ostaće nepokolebljiva - napisao je na "Tviteru" Mišel sa sastanka Generalne skupštine UN u Njujorku.

G. ČVOROVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKE VESTI ZA RUSKU VOJSKU: Šojgu dao obećanje