MRAČNE PROGNOZE ZA NEMAČKU: Hoće li vekna hleba uskoro koštati 10 evra?

Novosti online

19. 09. 2022. u 09:40

TRENUTNE cene energenata u Nemačkoj su toliko visoke da mnoge pekare više ne mogu da plaćaju račune. Pred njima je izbor - da zatvore ili enormno podignu cene hleba, piše "Dojče vele".

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ ЗА НЕМАЧКУ: Хоће ли векна хлеба ускоро коштати 10 евра?

Foto: Epa

Cene struje i sirovina će rasti. Samo za grejanje i toplu vodu srednje preduzeće u Nemačkoj troši 80.000 kilovat sati gasa, piše "Dojče vele".

Pekarima u Nemačkoj ovih dana stižu obaveštenja o novim cenama od distributera energije. 

Ponekad su zahtevi toliki da su preduzetnici preopterećeni i mahnito razmišljaju šta da urade da bi nekako mogli da podnesu troškove. 

Ekehard Futer, koji vodi veliku pekaru u državi Donja Saksonija, sa 35 filijala i 430 zaposlenih, ubuduće mora da plaća više od 75.000 evra mesečno za gas. Do sada je gas koštao oko 5.800 evra, navodi "Dojče vele".

Futer i mnoge njegove kolege izašle su na protest.

 - Spasite nas, pekari - ispisano je na natpisima i transparentima koje je u Hanoveru držalo oko 1.000 demonstranata, pekara i njihovih zaposlenih. Mnoge pekare danima prodaju u mraku kako bi privukle kupce. 

Moto glasi:"Naše svetlo se gasi – danas svetlo, a sutra peć?"

Pećnice ne mogu da rade bez energije, ali kako pekari mogu da pokriju visoke troškove? Da poskupe hleb i lepinje? Lepinja za pet, hleb za deset evra? 

Pekari su sigurni da kupci to ne bi podržali. 

Centralno udruženje nemačkih pekara upozorava da će mnoge pekare morati da se zatvore ukoliko ne bude državne finansijske pomoći.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)