POČELA GLOBALNA BITKA ZA TPG: Evropa u panici šalje tankere u Aziju, otkupljuje plavo gorivo po "ludim" cenama

Novosti online

18. 09. 2022. u 11:14

RUSKI prekid isporuke gasa Evropi već je izazvao globalnu bitku za tečnim prirodnim gasom (TPG) . EU šalje tankere za Aziju, otkupljujući plavo gorivo po "ludim" cenama, navodi francuski "Mond".

ПОЧЕЛА ГЛОБАЛНА БИТКА ЗА ТПГ: Европа у паници шаље танкере у Азију, откупљује плаво гориво по лудим ценама

Foto Printskrin

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, na evropskim obalama sve češće se viđaju brodovi istog tipa – tankeri sa velikim rezervoarima za hlađenje, piše "Mond".

Upravo u njima se gas transportuje na velike udaljenosti – a otkako je Moskva prestala da isporučuje svoje plavo gorivo Evropi, sve više takvih plovila preusmerava se iz Azije u evropske zemlje: od kraja februara EU je uspela da poveća isporuke TPG iz SAD i drugih zemalja za 60%.

Ovo govori samo jedno – „počela je globalna bitka za TPG“, piše "Mond".

 -TPG je već pomogao da se apsorbuje šok nuklearne katastrofe u Fukušimi. Evropa je tada poslala svoj tečni gas u Japan, a umesto toga počela da koristi ruski - rekao je Tjeri Bros, profesor na Pariskom institutu za političke studije i stručnjak za energetiku.

Prema njegovim rečima, danas se dešava upravo suprotno.

 -Evropa je uspela da obnovi svoje rezerve gasa tako brzo samo zahvaljujući TPG-u koji je povukla iz Azije i to je učinila po visokoj ceni za to, i verovatno provocirajući nestanke struje u drugim zemljama, uključujući Indiju i Pakistan - objasnio je on.

Međutim, da li će biti moguće nastaviti ovaj scenario dalje, veliko je pitanje, jer kako se zima približava i azijske zemlje će morati da obnove svoje rezerve, a to će svakako povećati međunarodnu konkurenciju, piše "Mond".

BONUS VIDEO:

RUSKA MOĆ NA VOJNOJ VEŽBI "VOSTOK 2022": Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju