RAT U UKRAJINI: Neuspeli desanti VSU kod Hersona; Ukrajinci izgubili 5.000 vojnika kod Harkova (FOTO/VIDEO/MAPA)

Novosti onlajn

14. 09. 2022. u 07:23 >> 02:42

RAT u Ukrajini danas je ušao u 203. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Неуспели десанти ВСУ код Херсона; Украјинци изгубили 5.000 војника код Харкова (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Foto: Profimedia

Vagnerovci uništili diverzatsku grupu

Pripadnici PMC "Vagner“ iz grupe „Bahmut“ uništili su do deset diverzanata ukrajinske DRG između naselja Pokrovskoje i Klinovoe, javlja dopisnik RIA Novosti.

Pretpostavlja se da su diverzanti planirali da naprave zasedu jedinicama savezničkih snaga koje su napredovale. Ranije je dopisnik RIA Novosti javio da su „vagnerovci“ uspeli da se učvrste u industrijskoj zoni Artemovska (koju je kijevski režim preimenovao u Bahmut – prim. aut.) i da nastave da se kreću dublje u samo selo. Napad na Soledar i Artemovsk se nastavlja.

foto: Tanjug/AP Photo

Situacija na frontu

SMER HARKOV:

▪Situacija u Limanu i Jampolju ostaje mirna: savezničke snage nastavljaju da odbijaju napade Oružanih snaga Ukrajine na ovom sektoru fronta.
▪Ukrajinski DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) se periodično bacaju na teritoriju pod kontrolom Rusije preko reke Oskol.
▪Oružane snage RF izvele su više raketnih udara na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu.

Ilustracija rybar



U PRAVCU BAHMUTSKI (ARTEMOVSKI):
▪Jurišni odredi „PMK Vagner“ vode pozicione borbe na periferiji Bahmuta (Artemovsk) i Soledara.
▪Na jugu, savezničke snage napreduju ka Zajcevu, čije će zauzimanje u budućnosti omogućiti blokiranje Bahmuta sa juga.


 

Komandant čečenskog specnaza: Eliminisano 5.000 pripadnika VSU kod Harkova

Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenske Republike, rekao je da je broj vojnika VSU, u jedinicama koje su napredovale u oblasti Harkova (posebno ka Balakleji), veći od 30.000 ljudi.

Prema preliminarnim procenama, Kijev je tokom kontraofanzive izgubio više od 5.000 vojnika.

Foto: Profimedia

Neuspeli desant Oružanih snaga Ukrajine

Ukrajinski militanti na 5 motornih čamaca iskrcali su trupe na Kinburnski žal u Hersonskoj oblasti.

Ovde su ih već čekali borci Zbora narodne garde i artiljerci, koji su vatrom pokrili neprijatelja.

Kinburnski žal je poluostrvo, 45 km kopna, između ušća reka Dnjepar-Bug i Crnog mora. Deo poluostrva rezervisan je za nacionalni park prirode „Beloberežje Svjatoslav”. Administrativno, jedan deo žala pripada Nikolajevskoj, drugi Hersonskoj oblasti.

 

Ništa od "drugog fronta" u Gruziji

Predsednik vladajuće partije Gruzijski san Irakli Kobahidze rekao je da je njegova izjava o mogućem referendumu o otvaranju „drugog fronta“ protiv Rusije sarkazam sa malo ironije, pošto je stanovništvo zemlje nedvosmisleno protiv rata, dok takođe tvrdi da Kijev direktno zahteva od gruzijskih vlasti da otvore takav „front“.

Lambreht: Dodatna pomoć  VSU tokom zime

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht izjavila je danas da je prerano govoriti o tome da li značajan teritorijalni napredak Ukrajine, poslednjih dana, označava prekretnicu u ratu u toj zemlji.

-Ovo je teško proceniti, jer ne znamo kako će Rusi reagovati sada (na kontraofanzivu Ukrajine), ali to je definitivno izuzetan uspeh koji će doprineti destabilizaciji Rusije, rekla je Lambreht za Rojters.

Foto AP

Lambreht je dodala da napredovanje Ukrajine dokazuje da su snage te zemlje taktički veoma dobro pozicionirane i da su sposobne da odbiju napade na način, za koji su mnogi mislili da nisu sposobne.

Ona je obećala dodatnu podršku za pomoć ukrajinskim snagama da se bore tokom zimskih meseci, pored generatora, zimske odeće i šatora koje je prethodno obećala na međunarodnom sastanku u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn prošle nedelje.

-Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu isporukom oružja i ostaćemo na strani Ukrajine dokle god bude potrebno, rekala je Lambreht.

 

Ranjeno devet civila u DNR

Devet osoba, uključujući četvoro dece, povređeno je u sredu u posledicama granatiranja Donjecke Narodne Republike od strane ukrajinskih trupa, navodi se u saopštenju predstavništva DNR u SCKK.

 

Vladimir Zelenski sa nacistima

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, bio je u poseti Izjumu. Tokom slikanja i podizanja zastave Ukrajine u njegovom obezbeđenju primećen je vojnik VSU koji ima znamenje 3. nemačke SS divizije "Totenkof" (mrtvačku glavu).

Foto printskrin telegram anna_news

 

Foto Tanjug/AP

Vojna pomoć Zapada VSU

Distribucija stranih artiljerijskih sistema po brigadama Oružanih snaga Ukrajine


Artiljerijske brigade:
26 brigada: samohodni topovi Krab - 53 jedinice, ACS PzH2000 - 18 jedinica. 40 brigada: Haubica M777 - 22 jedinice; 44 brigada: haubica M777 - 33 jedinice, Haubica FH-70 - 24 jed; 45 brigada: Haubica M777 - 7 jedinica. 55 brigada: Haubica M777 - 24 jedinice;

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Haubica M 777



Mehanizovane brigade:
53 brigada: SAU Cezar - 18 jedinica; 14. brigada: SAU M109 - 14 jedinica; 28 brigada: SAU M109 - 12 jedinica; 72. brigada: SAU M109 - 2 kom;  92 brigada: SAU M109 - 6 jedinica.

tenkovska brigada:
17 brigada: SAU M109 - 12 jedinica.
U 184. obuci obučavaju se još četiri haubice M777.

 

Strani plaćenici na Hersonskom ratištu

U hersonskom pravcu ratuju plaćenici iz SAD, Francuske, Nemačke i Holandije

U redovima Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu bore se plaćenici iz SAD, Poljske, Francuske, Nemačke, Holandije i drugih zemalja, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da Oružane snage Ukrajine trenutno po broju vojnika nadmašuju snage koje brane Hersonsku i Zaporošku oblast.

-Ali to su sve neobučeni ljudi. Izgradili smo prilično ozbiljnu liniju odbrane, sada govorimo o Hersonskoj oblasti. U Zaporoškoj oblasti takođe je sve prilično dobro koordinisano, istkaao je Stremousov.

Foto AP

 

Šolc: Nastavićemo da šaljemo oružje

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, isporukama artiljerije i sredstava protivvazdušne odbrane.

-Nemačka je jedna od onih zemalja koje pružaju najveću finansijsku, humanitarnu i oružanu pomoć Ukrajini. Mi uvek otvoreno pokazujemo šta smo predali Ukrajini, odgovorio je Šolc na pitanje da li se promenio stav Nemačke po pitanju isporuke tenkova i oklopnih transportera u Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

Kancelar smatra odlučujućim oružje koje je Nemačka predala Ukrajini, pošto su unele promene koje pokazuju da Ukrajina može da se brani.

-Nastavićemo da idemo u ovom pravcu, fokusirani smo na pitanja artiljerije i protivvazdušne odbrane i to ćemo nastaviti, rekao je on.

Prema rečima Šolca, samohodne artiljerijske jedinice PzH 2000 pomogle su Ukrajini u artiljerijskom smislu. On je takođe podsetio da je Nemačka predala Ukrajini samohodne protivavionske topove "Gepard".

 

 

Isporuka ATACM raketa Ukrajini značio bi direktan sukob SAD sa Rusijom

Početak isporuke Kijevu američkih balističkih raketa ATACMS dometa do 300 kilometara označio bi direktnu umešanost Sjedinjenih Država u vojni sukob sa Rusijom, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u intervjuu za RIA Novosti.

Foto: Printscreen

Kako je istakao šef ruske diplomatske misije, ukoliko Kijev dobije takvo naoružanje od Sjedinjenih Država, veliki ruski gradovi, kao i objekti industrijske i transportne infrastrukture Ruske Federacije, pasti će u zonu mogućeg uništenje.

-Takav scenario bi značio direktno umešanost SAD u vojnu konfrontaciju sa Rusijom, rekao je ruski ambasador.

Antonov je dodao da oružane snage Ukrajine „stalno krše norme humanitarnog prava“ čak i na onim teritorijama koje je Kijev smatrao delom Ukrajine.

 

Gutereš: Mira skoro neće biti

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovarao je telefonom rano jutros sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini, saopštio je zvaničnik svetske organizacije na konferenciji za štampu.

Glavne teze razgovora:

*Gutereš smatra da u Ukrajini neće skoro zavladati mir. Šanse da se zaključi mirovni sporazum su minimalne;

*Gutereš se nada da će sve strane da brinu o bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane;

*Gutereš je razgovarao sa Putinom o slanju misije za utvrđivanje istine o granatiranju Jelenovke, o situaciji oko zaporoške nuklearke, izvozu ruskog mineralnog đubriva;

Foto:; EPA

*„Ako ne normalizujemo tržišta đubriva, suočićemo se sa problemima u prehrambenom sektoru 2023. godine“, rekao je Gutereš. On je istakao da su UN u potpunosti posvećene uklanjanju barijera ruskom izvozu hrane i đubriva;

*Gutereš namerava da nastavi razgovore sa Rusijom o produženju prehrambenog sporazuma, između ostalog i tokom Generalne skupštine UN;

*Gutereš je pozvao strane u konfliktu u Ukrajini da razmene sve ratne zarobljenike;

*Kako su saopštili u Kremlju, Putin je podsetio Gutereša na podlo i surovo ubistvo Darje Dugine. Generalni sekretar UN je osudio ovaj zločin i istakao da za to ne može biti opravdanja;

*Predsednik i generalni sekretar UN razgovarali su o zločinačkim aktivnostima ukrajinskih neonacista koji pribegavaju teroru protiv kritičara režima u Kijevu.

 

Ranjen civil u Staromihajlovki

U granatiranju ukrajinskih trupa u Staromihajlovki povređen je jedan civil, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Od posledica granatiranja Oružanih snaga Ukrajine duž Kalinine ulice u Staromihajlivci, ranjen je civil, saopštio je Telegram kanal odeljenja.

Poginulo dvoje dece od ukrajinskih raketa

Prema ažuriranim podacima, četiri osobe su poginule u Hersonu od posledica granatiranja ukrajinskih trupa, uključujući dvoje odraslih i dvoje dece, rekao je novinarima u sredu izvor u gradskoj službi za vanredne situacije.

Ranije je saopšteno o troje mrtvih u Hersonu.
-Četiri osobe su poginule, od kojih su dvoje bila deca, rekao je izvor u gradskoj administraciji.

Foto printskrin telegram rybar

 

Granatirano 12 naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 160 granata na rejone 12 naselja DNR, saopštila je narodna milicija republike.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama predstavništva SCKK u DNR, neprijatelj je ispalio više od 160 granata iz tenkova, topova artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je otovrena na okruge 12 naselja u Republici, navodi se u poruci odeljenja na Telegram kanalu.

 

Oterani ukrajinski izviđači

U regionu Zaporožja obustavljen je pokušaj izviđanja ukrajinskih trupa. Neki su eliminisani, neki su se povukli na prvobitne položaje, saopštile su vlasti regiona RIA Novostima.

Uhapšen zaposleni u NE Zaporožje

Ruske snage uhapsile su zaposlenog u nuklearnoj elektrani Zaporožje. On je osumnjičen da je obavljao korekturu artiljerijske vatre ukrajinskih snaga.

Foto Tanjug/AP

Granatirani Donjeck i Gorlovka

Ukrajinske trupe granatirale su u sredu dva okruga Donjeck i Gorlovka i za devet minuta, ispalili su četiri granate kalibra 155 mm i pet granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajinaca.

 

Dejstvo Aligatora tokom odbijanja desanta

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog dejstva jurišnih helikoptera Ka-52 „Aligator“ pri odbijanju desanta Oružanih snaga Ukrajine na Nuklearnu elektranu „Zaporožje“.

 

Zarobljeno 130 pripadnika SBU, nacista

Ruska garda u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je zarobila više od 130 pripadnika ukrajinskih nacionalističkih organizacija, Službe bezbednosti Ukrajine i Oružanih snaga Ukrajine, a pronađeno je i deset skrovišta naoružanja i municije, saopštila je pres-služba Ruske garde.

 

Nove eksplozije širom Ukrajine

Eksplozije u Zaporožju, Krivom Rogu i Odeskoj oblasti.

Prema preliminarnim informacijama, termoelektrana Krivoj Rog bi mogla da postane meta raketnog napada na Krivoj Rog.
To je treća po veličini termoelektrana u Ukrajini.

 

VSU priprema napad u Zaporožju

Na zaporoškom pravcu Oružane snage Ukrajine prikupljaju snage za moguću ofanzivu i sprovode izviđanje ruskih položaja.


* Ujutro, oko 8:00 časova, Oružane snage Ukrajine izvukle su opremu u rejon Orehova. Sat vremena kasnije, ukrajinske formacije su počele da se kreću ka pozicijama Oružanih snaga Rusije u Nesterjanki, pokušavajući da ih zaobiđu sa dve strane.

* Međutim, napad je brzo zapeo: ruske jedinice su nanele vatrenu štetu snagama koje su napredovale, a jedno borbeno vozilo pešadije IPR-765 je minirano.

Ilustracija rybar


Takođe, tenk T-72 je naleteo na minu, a potom je ispaljeno nekoliko hitaca iz RPG-a. Pripadnici Oružanih snaga RF zarobili su sedam pripadnika iz 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine: četiri pešadinca i tenkovsku posadu, zajedno sa komandantom - poručnikom.

Ukrajinske snage više nisu pokušavale da aktivno napadne.

* Ipak, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa prebacivanjem snaga. Posade bespilotnih letelica 44. brigade Oružanih snaga Ukrajine vrše izviđanje rejona i izviđanje položaja Oružanih snaga RF na liniji dodira. Bespilotne letelice Matriks i RK-20 Puma rade u Pologima, Konovalovu i Kopanima

* Pored toga, AN / TPK-36 protivbaterijski radar je raspoređen u Crvenoj Krinici za otvaranje ruskih vatrenih položaja.

Foto Tanjug/AP

Granatirana četiri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su u sredu četiri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Donjeck, granatama kalibra 155 i 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Prema podacima predstavništva, ukrajinske trupe su od 16.42 do 16.52 granatirale Dokučajevsk, Kirovski i Petrovski okrug Donjecka, Pentelejmonovku i Kirovski okrug Makejevke. Ispaljeno je ukupno 16 granata kalibra 152 mm i tri granate kalibra 155 mm.

 

Kremenaja je u rukama LNR

Predstavnik narodne milicije LNR Ivan Filiponenko rekao je da je grad Kremennaja pod kontrolom republike.

Snimak, objavljen na Telegram kanalu Narodne milicije LNR, snimljen je u samom gradu Kremennaja.

Foto Tanjug/AP

Novo obraćanje Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage ovog meseca do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, prenosi Rojters.

- Stabilizacione mere su završene na otprilike polovini te teritorije, a na oslobođenom području približno iste veličine, mere stabilizacije su još uvek u toku - rekao je Zelenski u sinoćnom obraćanju, navodi britanska agencija uz napomenu da u ovom trenutku nije mogla nezavisno da potvrdi ove informacije.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je Ukrajina postigla značajan napredak u kontraofanzivi protiv ruske vojske, ali da nije moguće reći da li je rat na prekretnici.

Na pitanje novinara da li je rat u Ukrajini na prekretnici, Bajden je juče rekao da je teško na to odgovoriti, ali da misli da će se taj sukob odužiti, prenosi Rojters.

Bela kuća, koja je obezbedila milijarde dolara oružja i druge podrške Ukrajini, saopštila je da će SAD verovatno objaviti novi paket vojne pomoći u „narednim danima“, navodi britanska agencija.

Dejstvo "iskandera" na snimku

Objavljen snimak borbenog dejstva operativno-taktičkih raketnih sistema „iskander“ Zapadnog vojnog okruga tokom protekle noći.


„Iskanderima“ je dejstvovano po vojnoj infrastrukturi Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije.
 

Gađana stambena zgrada u Golmovskom 

Četiri osobe su poginule od direktnog pogotka ukrajinske granate u stambenu zgradu u Golmovskom u DNR, prenos RIA novosti. 

Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters.

Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije.

Druga dva voda, snage 330 i 150 kilovolti, drže se kao rezervni, navodi se u saopštenju IAEA.

Kijev: Snabdevanje strujom u Harkovu potpuno obnovljeno

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da je snabdevanje električnom energijom u Harkovu i Harkovskoj oblasti "obnovljeno 100 odsto".

- Harkovska oblast. Snabdevanje grada i regiona strujom je obnovljeno za 100 odsto - napisao je Timošenko na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terekov saopštio je u ponedeljak da je usled ruskih napada ponovo onemogućeno snabdevanje tog grada strujom i vodom.

Regionalni guverener Oleh Sinehubov prethodno je rekao da je u pojedinim delovima Harkovske oblasti došlo do nestanka struje i prekida vodosnabdevanja, pošto su u ruskim napadima pogođeni infrastrukturni objekti.

BONUS VIDEO: 

SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina