KO JE ČARLS TREĆI, NOVI KRALJ VELIKE BRITANIJE? Muž tragično nastradale princeze Dajane seda na tron

Tanjug

09. 09. 2022. u 07:41

Čarls III, novi vladar Ujedinjenog Kraljevstva, ima 73 godine, najstariji je od četvoro dece kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa i on je princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji.

КО ЈЕ ЧАРЛС ТРЕЋИ, НОВИ КРАЉ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ? Муж трагично настрадале принцезе Дајане седа на трон

Foto: EPA

Kralj Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini postala britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron.

Kao britanski prestolonaslednik, nosio je titulu princ od Velsa i titulu vojvode od Rotesaja.

Rođen je 14. novembra 1948. u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.

Diplomirao je na Univerzitetu u Kembridžu i od 1971. do 1976. godine služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.

Ledi Dajanom Spenser oženio se 1981. i s njom ima dva sina - princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.

Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu naredne godine, a Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.

Kao princ od Velsa obavljao je dužnosti u ime kraljice Elizabete Druge i pokrovitelj je više od 400 dobrotvornih organizacija.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture i često je isticao značaj očuvanja istorijski vrednih zgrada, javno se zalagao za organsku poljoprivredu i "klimatske promene" i autor je ili koautor većeg broja knjiga.

Javnosti je 2012. otkrio da navija za Barnli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

VIŠEGODIŠNJA TRADICIJA SE NASTAVILA: Školska slava i Dan solidarnosti obeleženi novom posetom Meridianbeta Kosovu i Metohiji (FOTO)