RAT U UKRAJINI: Ukrajinske snage granatirale pogranično selo Kurske oblasti; Ukrajinci ponovo napali Zaporošku nuklearku

Novosti online

05. 09. 2022. u 07:27 >> 22:54

RAT u Ukrajini ulazi u sto devedeset četvrti dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинске снаге гранатирале погранично село Курске области; Украјинци поново напали Запорошку нуклеарку

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

 

U utorak izveštaj o radu misije u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi objaviće u utorak izveštaj o radu misije ove organizacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Grosi će takođe obavestiti o tome i Savet bezbednosti UN.

Čavušoglu: "Žitni koridor radi bez problema"

Realizacija „žitnog koridora“ neometano se nastavlja, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

- Ovaj mehanizam radi bez problema, do sada je iz ukrajinskih luka izvezeno više od dva miliona tona žita - istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare.

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti


Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, zabeleženo je najmanje 12 naleta, saopštio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt.

Sistem za upozoravanje proradio je na vreme, nije bilo žrtava. Međutim, oštećeni su prozori, krovovi, ograde i pomoćni objekti u nekoliko domaćinstava, a pogođen je i jedan bunar sa vodom.

Trenutno su na licu mesta stručnjaci kako bi utvrdili stepen materijalne štete, napisao je Starovojt na Telegramu.

Uništena kolona sa municijom za ukrajinsku artiljeriju 

Kolona ukrajinske tehnike od najmanje 10 vozila sa municijom za ukrajinsku artiljeriju uništena je prošle subote na auto-putu kod Avdejevke, saopštio je za Sputnjik jedan od komandanata Narodne milicije DNR.

- Zahvaljujući dobro koordinisanim dejstvima izviđača, osmatrača i artiljeraca, uspeli smo da uđemo u trag i uništimo značajnu količinu neprijateljske tehnike i municije u pravcu Avdejevke. Sve je urađeno precizno i brzo. Kolona pripadnika kijevskog režima, koja je donosila granate za artiljeriju kojom se granatira Donjeck, potpuno je uništena - rekao je izvor agencije.

 

Novi napad na Zaporošku nuklearku

Novi ukrajinski napad na specijalnu zgradu Zaporoške nuklearne elektrane. Oštećen je rezervoar sa destilovanom vodom u neposrednoj blizini drugog energetskog bloka, saopštile su lokalne vlasti.

- Prema informacijama vojno-civilne uprave grada Energodara, zabeleženi su artiljerijski napadi na sledećim mestima: specijalni objekat nuklearke, komunikacioni prekrivač desno od tog objekta, betonska ograda. U neposrednoj blizini drugog bloka oštećen je rezervoar sa destilovanom vodom. U napadu nema povređenih - navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da u ovom trenutku nema pretnje za tehnološki proces. Trenutno hitne službe likvidiraju posledice napada.

 

Makron: Potrebno demilitarizovati Zaporošku nuklearku

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na demilitarizaciju teritorije Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju Jelisejske palate nakon razgovora francuskog lidera sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Tokom razgovora razmatrana je situacija u Zaporožskoj nuklearki.

- Francuski predsednik je istakao hitnu potrebu da se osigura bezbednost nuklearne elektrane, što se može postići samo povlačenjem ruskih snaga - saopštila je administracija francuskog lidera.

U saopštenju se dodaje da je Makron pozvao da se uvaži suverenitet Ukrajine prema Zaporoškoj nuklearki.

Takođe se napominje da je „Makron pitao Zelenskog o njegovim vojnim, humanitarnim i ekonomskim potrebama“.

Zelenski je ranije izjavio da je sa francuskim predsednikom razgovarao sat i po. On je naveo da je ispričao Makronu o situaciji na frontu i da je sa njim koordinisao dalju vojnu pomoć Francuske. Sagovornici su razmenili ocene o rezultatima misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Nestašica zimske vojne opreme u zemljama NATO?

"Špigl" piše da NATO namerava da ukrajinskoj vojsci obezbedi zimske uniforme, ali ne u potpunosti – zbog nestašice u samim zemljama alijanse.

 

Nema gasa za EU dok Zapad ne ukine sankcije

Snabdevanje Evrope preko gasovoda Severni tok 1 neće biti nastavljeno u potpunosti sve dok "kolektivni zapad" ne ukine sankcije Moskvi, saopštio je Kremlj.

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, okrivio je sankcije EU, Velike Britanije i Kanade za neuspeh Rusije da isporuči gas ključnim gasovodom, kojim se gas doprema Nemačkoj iz Sankt Peterburga preko Baltičkog mora.

- Problemi sa pumpanjem gasa nastali su zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele našoj zemlji i nekim kompanijama. Ne postoje drugi razlozi koji bi mogli da izazovu ovaj problem - rekao je Peskov, a prenosi agencija Interfaks.

Peskov je napomenuo da su sankcije dovele situaciju do tačke da se agregati ne mogu servisirati i premeštati.

- Naravno, same sankcije koje onemogućavaju održavanje agregata, onemogućavaju njihovo premeštanje bez odgovarajućih zakonskih garancija, sprečavaju da se daju te zakonske garancije i tako dalje... Upravo te sankcije su uvele zapadne države. Upravo one su dovele do situacije u kojoj se sada nalazimo - objasnio je portparol Kremlja.

Foto: EPA

Ukrajinci koji su položili oružje mogu kući

Prvim ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i odbili da se bore protiv Rusije dozvoljeno je da se vrate svojim porodicama u Harkovsku oblast, javlja dopisnik RIA Novosti.

Putin: Lokalni stanovnici se bolje bore od profesionalnih vojnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je uoči putovanja na Kamčatku dobio sveži izveštaj od Ministarstva odbrane o situaciji u zoni specijalne operacije i istakao da se stanovnici bolje bore od profesionalnih vojnika.

- Formirana su dva korpusa iz lokalnih stanovnika. Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici. Bore se hrabro i efikasno - rekao je Putin na omladinskom forumu "Ekosistem. Nacionalni park".

On je istakao da je dug Rusije da pruži pomoć Donbasu i stanovnicima koji tamo žive.

- Tragedija koja se dešava u Donbasu je rezultat delatnosti ekstremističkog neonacističkog režima koji je 2014. godine nasilnim putem došao na vlast, a zatim pokrenuo borbena dejstva u Donbasu. Dva puta je izvodio velike vojne operacije, uz korišćenje teške artiljerije, avijacije, teške tehnike. To se dešava sve do danas - istakao je on.

- Svi naši pokušaji da mirnim putem rešimo ovaj problem su bili bezuspešni zbog stava kijevskog režima - podsetio je ruski predsednik.

Oboren ukrajinski Mi-8, uništen američki "Himars"

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije likvidirale su više od 220 vojnika ukrajinske vojske, dok su pokušavali da se učvrste na određenim delovima fronta od Nikolajeva do Krivog Roga.

- U Hersonskoj oblasti je oboren ukrajinski Mi-8;

- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 20 i ranile 50 ukrajinskih vojnika u borbama u području Krasnopolja;

- Ruske Vazdušno-kosmičke snage su uništile dva skladišta oružja sa više od 1.500 granata za višecevne raketne sisteme, uključujući više od 200 raketa za američke sisteme "Himars".

- Ruska vojska je uništila šest komandnih centara ukrajinske vojske u Harkovskoj, Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u DNR;

- Ruska vojska je uništila jedan američki višecevni sistem "Himars" u Harkovskoj oblasti;

- Ukrajinske snage su upotrebile udarni dron za napad na teritoriju Zaporoške atomske centrale. On je pao na oko kilometar od teritorije stanice;

- Ruske Vazdušno-kosmičke snage su uništile komandni centar "Krakena" u području Harkova, kada je uništeno više od 30 ekstremista.

Borelj: EU menja odbrambenu strategiju

Evropska unija namerava da promeni svoju višegodišnju odbrambenu strategiju „Strateški kompas“ zbog događaja u Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji EU u Pragu.

- "Strateški kompas“ će i dalje biti na snazi, njegova načela moraju biti realizovana, ali smo već počeli da razmišljamo o tome kako da se adaptiramo na novu situaciju. Ta nova situacija je odredila naše buduće odnose sa Rusijom i nove geopolitičke orijentacije u svetu. Danas je svet mnogo opasniji nego krajem prošle godine - rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, „Strateški kompas“ se razvijao, razmatrali su ga i usaglašavali pre početka događaja u Ukrajini. On je priznao da se u ovom dokumentu razmatraju različite varijante razvoja događaja, različite pretnje, ali da događaji koji su danas aktuelni nisu predviđeni ovim dokumentom.

Puca ukrajinska kontraofanziva

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinska vojska je nastavila da pokušava da se učvrsti u određenim oblastima pravca Nikolajev-Krivoj Rog, izgubila je 11 tenkova, 7 borbenih vozila pešadije i 8 drugih oklopnih vozila, 9 pikapova sa teškim mitraljezima i više od 220 vojnika tamo za jedan dan.

Međunarodna misija napustila zaporošku nuklearku

Osnovni deo misije Međunarodne agencije za atomsku energiju napustio je Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je ruski stručnjak Renat Karča, koji je pratio članove delegacije.

Orban samo bio na sahrani Gorbačova

Mađarski premijer Viktor Orban posetio je Moskvu da se oprosti od Mihaila Gorbačova i tokom posete nije ostavio nijednu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavio portparol Kremlja.

Sedište UN premestiti na Krim

Sedište UN bi trebalo premestiti na Krim ili u Iževsk, kaže lider LDPR Leonid Slucki.

Deputat Državne dume je primetio da se američka strana direktno meša u rad Organizacije. Osim toga, Vašington krši fundamentalne principe UN. Činjenica je da SAD ruskoj delegaciji nisu obezbedile vizu za učešće na Generalnoj skupštini.

- Ako do putovanja ne dođe, predložićemo da se sedište UN premesti na Krim, a možda i u Iževsk - rekao je Slucki.

"Poslaće žene na klanje"

Predsednik ruske Državne dume Rusije Vjaceslav Volodin pozvao je danas žene koje žive u Ukrajini da se presele u bilo koju drugu zemlju kako ne bi bile mobilisane i ocenio da su žene za Vašington i Brisel samo potrošni materijal.

- Sve dok Ukrajinke imaju priliku da napuste zemlju, trebalo bi da je iskoriste i da se presele u bilo koju drugu zemlju, inače će se sve završiti mobilisane i bićete poslate na klanje - naveo je Volodin na Telegramu.

On je podsetio da je Kijev odlučio da od 1. oktobra stavi žene, uključujući trudnice i one sa malom decom, u vojni registar, prenosi TAS S.

- Vašington i Brisel zahtevaju da Zelenski vodi rat do poslednjeg Ukrajinca. Za njih su žene samo potrošni materijal - ocenio je Volodin.

On je istakao da se, za to vreme, supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nalazi u inostranstvu.

- Kao i supruge ukrajinskih oligarha. Na njih se naravno neće uticati ova novina - zaključio je Volodin.

Ukrajina bi nemačke tenkove

Ukrajinski premijer Denis Šmigal predložio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na sastanku u Berlinu načine na koje bi Nemačka mogla da snabdeva Kijev tenkovima Leopard 2.

Istakao je da je optimista da će tenkovi biti isporučeni u Kijev.

Kontraofanziva ukrajinske vojske doživela krah

Kontraofanziva ukrajinske vojske na Herson je doživela krah, napisao je na Telegramu zamenik šefa vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Kako je naveo, "postoje informacije o 3.000 poginulih ukrajinskih vojnika".

Tri eksplozije u Energodaru

Tokom noći su se čule tri eksplozije u Energodaru. Prema preliminarnim informacijama, dejstvovala je protivvazdušna odbrana.

Rusija: Hersonska oblast, Zaporožje i Donbas mogu da računaju na našu pomoć tokom referenduma 

Luganska i Donjecka Narodna Republika, kao i Zaporoška i Hersonska oblast imaju pravo da se obrate Rusiji, između ostalog i za finansijsku pomoć, kao i drugim državama i međunarodnim organizacijama prilikom sprovođenja referenduma, izjavio je za Sputnjik ambasador za posebne naloge Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Čurov.

- Organizacijom glasanja na izborima i referendumima se bavi isključivo lokalna vlast. Imaju pravo da se obrate za organizaciono-tehničku pomoć, pa čak i finansijsku pomoć međunarodnim organizacijama, na primer, Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, kao i na bilateralnoj osnovi - rekao je on odgovarajući na pitanje da li je Moskva dobila neki zahtev od Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti za pomoć prilikom sprovođenja referenduma.

Borci DNR napreduju ka Marijskom pravcu

Uz pomoć snažne artiljerijske pripreme i upotrebe POVR-a, većina ukrajinskih boraca je uništena, a ostali su pobegli.

Ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da probije rusku odbranu kod Hersona. Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdejevke.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužuje Moskvu da vodi energetski rat, poziva Evropu da pokaže veće jedinstvo i traži novi paket sankcija protiv Rusije. Moskva poručuje da je spremna na razgovore s Kijevom, ali pod njenim uslovima. 

Nastavljaju se borbe u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

Medvedev je upozorio Zapad da bi pokušaj da Rusiju gurne ka kolapsu predstavljao „igru šaha sa smrću“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati