RAT U UKRAJINI: Ukrajinci „ekskaliburima“ gađali most u Hersonu; Donjeck ponovo meta ukrajinske artiljerije

Novosti online

04. 09. 2022. u 07:19 >> 22:42

RAT u Ukrajini ulazi u sto devedeset treći dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци „екскалибурима“ гађали мост у Херсону; Доњецк поново мета украјинске артиљерије

Foto AP


Ukrajinci „ekskaliburima“ gađali most u Hersonu

Ruski ratni reporter Evgenije Podubni saopštio je putem Telegrama da su ukrajinske snage dobile navođene artiljerijske projektile „ekskalibur“ kao i da su po svemu sudeći upravo tim naoružanjem gađale Antonovski most u Hersonu.

U prepodnevnim časovima saopšteno je da je ukrajinska vojska opet granatirala Antonovski most koji povezuje dve obale Dnjepra u Hersonu.


DNR ponovo meta ukrajinske artiljerije

Ukrajinske snage ispalile su devet projektila kalibra 155 milimetara i 18 granata kalibra 120 milimetara na teritoriju Donjecke Narodne Republike u poslednjih sat vremena, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Mete ukrajinskih snaga bili su naseljena mesta Zajcevo, Široka Balka, Lenjinsko, Krasnogorovka, kao i sam Donjeck.
 

Pravac Soledar - pokrenuta velika ofanziva u DNR

Čečenski bataljon "Ahmat" i drugi korpus Luganske Narodne Republike krenuli su u veliku ofanzivu u Donjeckoj Narodnoj Republiku, objavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Naši borci napreduju u pravcu Soledara, Jakovljevke i Severska. Pauza koja se u poslednje vreme održava u taktičke svrhe se u potpunosti opravdala. Neću da otkrivam sve tajne, ali zahvaljujući našem planu, osokoljeni protivnik je otkrio sve svoje položaje - naveo je on.

Pored toga, čečenski lider, pozivajući se na komandira specijalne jedinice "Ahmat" Aptija Alaudinova, saopštio je da ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke kako u ljudstvu, tako i u tehnici.

Kadirov je napomenuo da je ostalo da se "očisti oko 60 kilometara teritorije".

Igra šaha sa smrću

Medvedev je upozorio Zapad da bi pokušaj da Rusiju gurne ka kolapsu predstavljao „igru šaha sa smrću“.

- Nasilni raspad nuklearne sile je uvek šahovska partija sa smrću, u kojoj se tačno zna kada će biti mat. Sudnji dan čovečanstva - naveo je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je objasnio da bi neki na Zapadu želeli da „iskoriste vojni sukob u Ukrajini da gurnu zemlju u novu fazu dezintegracije, da učine sve što je moguće da paralizuju ruske državne institucije i liše zemlju efektivne kontrole, kao što se desilo 1991. godine.

Isplata građanima koji su stigli u Rusiju

Ruska vlada je odobrila isplate građanima DNR, LNR i Ukrajine koji su stigli u Rusiju, navodi se na sajtu Vlade.

U pitanju su penzije i različita socijalna davanja.

Putin razmatra da li će učestvovati na samitu G20

Svi faktori, "uključujući i bezbednosni", biće uzeti u obzir pri donošenju odluke da li će ruski predsednik Vladimir Putin učestvovati na samitu G20 u Indoneziji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu, čiji je deo objavljen na novinarskom Telegram kanalu.

Foto AP

Peskov je tako odgovorio na pitanje novinara da li je lično prisustvo ruskog lidera na sastanku G20 previše opasno u trenutnoj situaciji.

Podsetio je da postoji poziv Putinu za dolazak na Bali, gde će se u novembru održati samit G20.

- Zahvalni smo zemlji domaćinu predstoječeg samita na pozivu koji je upućen - dodao je portparol Kremlja.

Planirano je da Samit Grupe 20 sa direktnim učešćem lidera bude održan 15. i 16. novembra na Baliju, a domaćin tog skupa, predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je ranije da su predsednici Ukrajine i Rusije, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prihvatili njegov poziv da prisustvuju.

Kedmi o primarnom zadatku ruske vojske

Ruska vojska sada u Ukrajini postavlja primarni zadatak da ne zauzima nove teritorije, već da fizički eliminiše Oružane snage Ukrajine, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Foto: YoutubePrintscreen/ ITON-TV

Ukrajinska vojska opet granatirala Antonovski most

Ukrajinska vojska opet je granatirala Antonovski most, koji povezuje dve obale Dnjepra u Hersonu.

Prema preliminarnim podacima, pogođeno je stajalište na levoj obali Dnjepra, gde civili čekaju trajekt.

Snimci uništene ukrajinske vojne opreme

Društvenim mrežama kruže snimci uništene vojne opreme ukrajinskih trupa tokom neuspešne kontraofanzive u pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

Ruska PVO dejstvuje u Hersonu

Ruske snage protivvazdušne odbrane su navodno ispalile najmanje deset projektila u nebo iznad Hersona, prenosi TASS.

Agencija piše da se na nebu iznad grada ne vide tragovi projektila, ali se čuju zvuci eksplozija.

"Rusija se kupa u novcu"

Prihodi koje Rusija dobija od izvoza energenata su porasli zahvaljujući zapadnim sankcijama, izjavio je televiziji RTL francuski novinar i pisac Fransoa Lengle koji je stručnjak za ekonomske teme.

- Faktično, Rusija se od početka konflikta u Ukrajini kupa u novcu. Rusija zarađuje više, zahvaljujući sankcijama - rekao je Lengle, piše Sputnjik.

- Na tržište stiže manje energenata, po mnogo većoj ceni što omogućava mnogo veću zaradu - dodao je novinar, stručnjak za ekonomske teme.

On je istakao da, od početka konflikta, evropske zemlje su platile Rusiji više od 84 milijarde dolara: "prihodi rastu 3.700 evra u sekundi".

Prema rečima Lenglea, prihodi Rusije od izvoza energenata su porasli za oko 40 odsto.

Ukrajinska vojska pokušava proboj

Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu u području Andrejevke, Hersonska oblast.

Kako javljaju ruski ratni reporteri, reljef je odličan za odbranu. Međutim, ukrajinska vojska prebacuje rezerve u ovo područje, gde ih čeka ruska artiljerija, avijacija, te trpe ogromne gubitke.

Ukrajinska granata pogodila energetski blok Zaporoške nuklearne elektrane

Jedna ukrajinska artiljerijska granata pogodila je energetski blok Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za načelnik vojno-civilne uprave grada Aleksandar Volga.

- Pogođen je jedan energoblok. U pitanju je artiljerijska granata. Energoblok sada ne funkcioniše - rekao je on.

Volga nije precizirao kada se to desilo.

On je podsetio da sigurnosni sistem agregata ima strukturu koja se ne može razbiti jednom granatom.

Američki general pozvao Zelenskog da hitno pregovara sa Rusijom

Brigadni general američke vojske Mark Kimit pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na mirovne pregovore sa Rusijom. Savetovao mu je da to hitno uradi.

General je siguran da ako Kijev nastavi da odugovlači sukob, to će dovesti do potpunog kolapsa zemlje.

Zbog napetosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, Moskva i Kijev razmenjuju optužbe za nuklearni terorizam. Pomoć u pregovorima, u razgovoru sa Vladimirom Putinom, ponudio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, posle prve kontrole Zaporožja, kaže da je zabrinut za njenu bezbednost i da će u utorak podneti izveštaj Savetu bezbednosti. Američki predsednik Džozef Bajden zatražiće od Kongresa dodatnih 11 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

BONUS VIDEO: MANASTIR NA LINIJI FRONTA - Reporter "Novosti" u Donjeckom Iverskom manastiru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni