NEĆE GOVEDINU, VEĆ NAJJEFTINIJU SVINJETINU: Francuzi se pod udarom inflacije okreću jeftinijoj robi

Tanjug

30. 08. 2022. u 15:35

FRANCUSKI potrošači sve više vode računa o troškovima, tako da manje kupuju ribu i organsku hranu i kupuju jeftinije meso kako bi uštedeli, rekao je danas izvršni direktor najvećeg evropskog maloprodajnog prehrambenog lanca Karfura, Aleksandar Bompar.

НЕЋЕ ГОВЕДИНУ, ВЕЋ НАЈЈЕФТИНИЈУ СВИЊЕТИНУ: Французи се под ударом инфлације окрећу јефтинијој роби

Foto: D.P.

On je rekao i da su rasprave ekonomista o tome kada će inflacija dostići vrhunac uzaludne i da treba imati u vidu novi štedljivi pristup potrošača kupovini, prenosi Rojters.

Bompar je naveo da potrošači biraju prema najnižim cenama i okreću se rasprodajama.

- Neću da kupujem govedinu, već najjeftiniju svinjetinu, neću da kupujem ribu, neću da kupujem organske proizvode - naveo je Bompard primer kako razmišljaju kupci.

On je na konferenciji francuske federacije poslodavaca dodao da taj fenomen ukorenjen, ali da dobija na zamahu poslednjih nedelja.

Bompar kaže i da se Karfur i njegovi konkurenti u prehrambenoj industriji prilagođavaju novom štedljivom načinu razmišljanja promotivnim kampanjama za zamrzavanje cena niza svakodnevnih proizvoda. Inflacija je porasla na rekordne nivoe u najvećim privredama tokom prošle godine, prvo zbog problema u snabdevanju tokom korone, a odnedavno zbog skokova u cenama energenata tokom rata u Ukrajini, napominje Rojters.

Inflacija je u Francuskoj dostigla 6,8 odsto u julu, što je najviša stopa od kada je Francuska počela da koristi metodologiju Evropske unije za izračunavanje ranih 1990-ih.

Francuska je pritom rasteretila potrošače više od drugih zemalja evrozone tako što je ograničila cene gasa i struje uz povećanje plata za državne službenike i penzionere i subvencija za siromašne. Govoreći na istom okruglom stolu, šef francuske banke Kredi-Mutjuel Nikolas Teri rekao je da novi nivo inflacije "pušta korenje" i da će ići znatno iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto.

- Mislim da ćemo imati inflaciju od oko tri ili više - rekao je Teri, navodeći kao razloge to što kompanije vraćaju fabrike iz inostranstva nakon kovida i tranziciju ka zelenoj energiji.

BONUS VIDEO - PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao