DRAMATIČNO UPOZORENJE: Bez ruskog gasa, nestašice u Evropi trajaće godinama

Novosti online

29. 08. 2022. u 18:27

EVROPA bi mogla da se suoči sa sa nestašicama gasa nekoliko zima zaredom, kao rezultat prekida isporuka iz Rusije, rekao je Ben van Berden, izvršni direktor naftne kompanije "Šel".

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Без руског гаса, несташице у Европи трајаће годинама

Foto: Tanjug/AP

- Ne mislim da će kriza biti ograničena samo na jednu zimu. Moguće je da ćemo imati nekoliko zima u kojima ćemo nekako morati da pronađemo rešenja - rekao je on i dodao da će Evropa ostati pod pritiskom jer preduzima korake da ukine isporuke ruskog gasa do 2027. godine.

- Život bi bio veoma težak da uopšte nema snabdevanja ruskim gasom. Svi bismo trebalo da budemo veoma pažljivi i odgovorni povodom tog pitanja.

Prema rečima generalnog direktora Šela, očekivanje brzog rešavanja evropske energetske krize je "fantazija koju bi trebalo da ostavimo po strani".

Evropski fjučers ugovori za gas i električnu energiju skočili su na rekordno visok nivo prošle nedelje, sa cenama koje su deset puta iznad nivoa od pre samo godinu dana.

Podsetimo, ruski energetski gigant Gasprom najavio je gašenje jedne operativne turbine na gasovodu Severni tok 1 zbog održavanja. Tranzit gasa biće u potpunosti obustavljen od 31. avgusta do 2. septembra.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNO: DENIS PUŠILIN, predsednik Donjecke Narodne Republike u intervjuu za nedeljne "Novosti":

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)