RAT U UKRAJINI: Zelenski razgovarao sa Bajdenom; Ukrajina granatira Donbas, civili ginu

Novosti online

25. 08. 2022. u 07:16 >> 22:32

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 183. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски разговарао са Бајденом; Украјина гранатира Донбас, цивили гину

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden / Foto AP

Poljanski: Nadamo se da Ukrajinci neće granatirati misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearki

Rusija se nada da će kijevske snage imati dovoljno pameti da ne gađaju misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, iako među njima ima grupa koje ne kontroliše centralna komanda, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusij u UN Dmitrij Poljanski.

Ruska vojska u rejonu Melitopolja sprečila rušenje dalekovoda

Vojnici Oružanih snaga Rusije su, zahvaljujući reakciji lokalnog stanovništva, sprečili rušenje dalekovoda u rejonu Akimovke u predgrađu Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, rekao je Sputnjiku izvor iz policije.

Biće uništene sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearka

U najskorije vreme biće uništene sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearka, smatra prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Vladimir Džabarov.

- Siguran sam da će vojnici znati bez našeg saveta šta da rade. Ipak, usuđujem se da pretpostavim da će u najskorije vreme biti likvidirane sve tačke sa kojih se granatira Zaporoška nuklearna elektrana - napisao je senator na svom kanalu na Telegramu.

Zelenski razgovarao sa Bajdenom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je imao "odličan razgovor" sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom i zahvalio mu je na "bezrezervnoj podršci".

Ukrajina tuče iz višecevnih bacača, civili ginu

U prethodna 24 časa ukrajinske snage su ispalile više od 250 projektila iz višecevnih bacača raketa „Himars, BM-21 „Grad“ i BM-27 „Uragan“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja pet naselja DNR. U granatiranju su poginula dva civila, a četiri su ranjena. Oštećene su 22 stambene zgrade i tri objekta civilne infrastrukture.

U borbama je poginulo pet pripadnika snaga DNR, dok je 12 ranjeno.

Slucki: Kijev provocira još jednu nuklearnu katastrofu

Kijevski režim je prešao sve moguće crvene linije, izjavio je predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.

Prema njegovim rečima, Kijev provocira još jednu nuklearnu katastrofu.

- U suštini, svakodnevno se dešava provokacija još jedne nuklearne katastrofe - dodao je on.

Slucki je precizirao da će adresati u petak dobiti saopštenje Saveta Državne dume, a od danas su počeli kontakti sa kolegama iz svetskih parlamenata, međunarodnih parlamentarnih organizacija, poznatim stručnjacima u politici, pre svega na evropskom kontinentu.

Dva energetska bloka Zaporoške nuklearke isključena iz mreže

Dva energetska bloka Zaporoške nuklearne elektrane su isključena iz mreže zbog požara koji je nastao nakon granatiranja ukrajinske vojske i za sada radi jedan blok, rekao je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenij Balicki.

On je dodao da je nakon gašenja požara jedan blok pušten u rad, a drugi se priprema za ponovno aktiviranje, kao i da je uspostavljeno snabdevanje strujom svih gradova i rejona Zaporoške oblasti.

Marin Le Pen: Kriza u Francuskoj ne datira od sukoba u Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron lagao je kada je govorio o stvarnim uzrocima ekonomske krize u zemlji, navela je lider opozicije Marin le Pen u objavi na Tviteru.

- Ekonomska kriza koja je pogodila Francusku nije počela ovog leta. Ona ne datira od sukoba u Ukrajini. Emanuel Makron je lagao, krijući istinu od Francuza, a danas najavljuje asketizam - istakla je ona.

Foto: EPA

Le Penova je naglasila da Vlada Francuske treba da preduzme brojne korake kako bi zaštitila građane Francuske, te da "nijedno stezanje kaiša neće pomoći stanovništvu".

"Antinarodni kijevski režim ubija i sakati ljude"

Savet Državne dume zatražio je od Zapada da obustavi isporuke oružja Ukrajini.

- Savet Državne dume zahteva da se zaustavi isporuka oružja Ukrajini, kojim antinarodni kijevski režim ubija i sakati ljude, stvara rizik od nuklearne katastrofe - saopštio je Savet Dume.

Savet Državne dume je takođe pozvao građane Ukrajine da shvate strašne posledice zločinačke i provokativne politike vlasti zemlje.

Neće biti dodatne regrutacije

Broj Oružanih snaga Rusije će rasti zbog većeg angažovanja vojnika po ugovoru, neće biti dodatne regrutacije, smatra vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Sprema li se Zapad da zameni Zelenskog ratobornim generalom Predsednik Ukrajine

Vladimir Zelenski nije baš ushićen zbog glasina da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni mogao da se useli u predsedničku palatu, piše nemački list „Bild“, pozivajući se na svoje izvore.

- Aktuelnog šefa države Zelenskog baš i ne raduju glasine o tome da bi Zalužni u nekom trenutku mogao da se useli u predsednički dvorac - navodi se u tekstu pod nazivom „Valerij Moćni“, uz napomenu da bi general mogao da nasledni Zelenskog nakon okončanja borbenih dejstava u Ukrajini, jer bi mogao da podari tračak nade svojim sugrađanima.

Zalužni je, kako ocenjuje list, dokazao da poseduje „liderske kvalitete i vojnu domišljatost“, te da u generala u Ukrajini smatraju patriotom i iskusnim borbenim oficirom.

Putin potpisao ukaz

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije za 137.000 vojnika, tako da će njihov ukupni broj biti 1.150.628 ljudi.

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije. Prema prethodnom ukazu od 17. novembra 2017. godine, u Oružanim snagama Rusije je bilo angažovano 1.902.758 osoba, od čega 1.013.628 vojnika.

- Utvrditi službenu brojnost Oružanih snaga Ruske Federacije na 2.039.758 osoba, od čega je 1.150.628 vojnika - navedeno je u ukazu.

Foto: Profimedia/printskrin Jutjub/ Military TV

Medvedev: Postoji samo „jedan i po“ scenario razvoja situacije u Ukrajini

Postoji samo „jedan i po“ scenario razvoja situacije u Ukrajini: da budu postignuti svi ciljevi specijalne vojne operacije i da Kijev prizna njene rezultate, ili da se dogodi prevrat u Ukrajini i da se nakon toga priznaju rezultati specijalne vojne operacije, izjavio je zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Na svom Telegram kanalu Medvedev je napisao da se „analitičari svih boja vežbaju u spremanju prognoza ukrajinskog sukoba“, te da se „prognoze o pobedi prave u Kijevu i u ukrajinofilskim zemljama Zapada“.

- Sve su to, zapravo, čiste laži i demagogija za obradu biračkog tela. Svi sve razumeju, ali igraju svoje uloge. Postoji samo jedan i po scenario. Prvi je postizanje svih ciljeva specijalne vojne operacije i nedvosmisleno priznavanje njenih rezultata u Kijevu. Drugi je vojni prevrat u Ukrajini, a odmah zatim priznavanje rezultata specijalne operacije - smatra Medvedev.

- To su sve varijante. Tertium non datur (treće nema)! - zaključio je on.

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

Šojgu razgovarao sa Lekornuom

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je prvi telefonski razgovor sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekornuom, a tema je bila situacija na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Šojgu je izneo ocene o akcijama Oružanih snaga Ukrajine, koje mogu da naruše bezbedno funkcionisanje stanice - saopšteno je iz ruskog vojnog resora.

Razgovor je održan na inicijativu francuske strane.

Foto AP

Grosi: IAEA je "veoma blizu" slanja misije u NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je "veoma blizu" mogućnosti da pošalje misiju u najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, rekao je danas generalni direktor te agencije Rafael Grosi za TV Frans 24.

- Mi smo veoma, veoma blizu tome - kazao je Grosi odgovarajući na pitanje da li su pregovori o dobijanju pristupa objektu uspeli, a u slučaju da će misija agencije UN krenuti u roku od nekoliko dana, prenosi agencija Rojters.

Grosi je na Tviteru objavio da je održao blagovremen i fokusiran sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o misiji IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenela je agencija TASS.

- Pravovremeni i fokusirani sastanak sa Emanuelom Makronom danas o predstojećoj poseti IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje - hvala vam na stalnoj podršci i naporima da ovu ključnu misiju pretvorite u stvarnost - napisao je Grosi.

Obnova zgrada u Mariupolju

Dronom su napravljeni snimci rušenja zgrada u Mariupolju, oštećenih tokom borbi sa nacionalistima.

Odlučeno je da se demontiraju samo one višespratnice koje se ne mogu obnoviti. Umesto toga, ruska vojska i građevinari grade nove kvartove za stanovnike Mariupolja. Jedan od njih biće gotov do jeseni.

Kako je ranije za RT rekao šef DNR Denis Pušilin, u gradu će biti obnovljeno ukupno više od 4 hiljade infrastrukturnih objekata.

 

"Iskander" pogodio voz na železničkoj stanici z Dnjepropetrovskoj oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane priznalo je danas da su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Čapline i uništile voz sa 200 ukrajinskih rezervista.

- Raketni sistem "iskander" uništio je voz sa 200 ukrajinskih rezervista na železničkoj stanici Čaplino u Dnjepropetrovskoj oblasti - stoji u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je u napadu uništeno i 10 jedinica vojne tehnike, prenosi RIA Novosti.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, Kirilo Timošenko, saopštio je ranije danas da je broj poginulih u ruskom raketnom napadu na železničku stanicu u Čaplinama porastao na 25, uključujući 11-godišnjeg dečaka pronađenog ispod ruševina kuće i šestogodišnjaka koji je poginuo u požaru automobila u blizini železničke stanice.

Kako je rekao, ukupno 31 osoba je povređena u ruskom raketnom napadu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danima je upozoravao da bi Moskva mogla da pokuša da učini "nešto posebno okrutno" u danu kada je Ukrajina obeležila 31. godišnjicu nezavisnosti.

U ranijem video obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukrajinski predsednik je preneo svetskim diplomatama da su rakete pogodile voz u gradu Čapline u regionu Dnjepropetrovsk, oko 145 kilometara zapadno od Donjecka koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Foto: EPA

Bašele pozvala Putina da zaustavi napade na Ukrajinu

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele, pozvala je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi oružane napade na Ukrajinu i istakla da nuklearna elektrana Zaporožje mora da se demilitarizuje.

- Međunarodna zajednica mora da insistira na dokumentaciji kako bi jednog dana mogla da dokaže ratne zločine - rekla je Bašele u govoru povodom završetka svog mandata, prenosi agencija Rojters.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

I dalje je blizu linije fronta, a poslednjih nedelja bila je pod stalnim granatiranjem, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje područja nuklearke.

Foto Tanjug

"Amerika se plaši obelodanjivanja činjenica o zločinima Azova"

Sjedinjene Američke Države plaše se obelodanjivanja činjenica koje svedoče o nehumanim postupcima ukrajinskog ekstremističkog puka „Azov“ uoči suđenja ratnim zločincima, saopštila je ruska ambasada u SAD.

„Obratili smo pažnju na nove neosnovane optužbe protiv naše zemlje u vezi suđenja ukrajinskim ratnim zločincima. Cilj predstojećeg suđenja je da se uspostavi pravda za ratne zločince, među kojima su nacisti iz puka 'Azov'. U Vašingtonu se očigledno plaše razglašivanja činjenica koje svedoče o nehumanim postupcima članova te terorističke organizacije“, ističu ruske diplomate.

Takođe smatraju da suđenje u Marijupolju „može da rasvetli pravu suštinu kijevskog režima“.

Šef DNR Denis Pušilin ranije je izjavio da u republici ne nameravaju da odugovlače sa međunarodnim suđenjem ratnim zločincima. Kako je istakao, Ministarstvo spoljnih poslova DNR radi na uključivanju predstavnika međunarodne javnosti u suđenje.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija/Javno vlasništvo

Di Majo doputovao u Kijev

Ministar inostranih poslova Italije Luiđi di Majo doputovao je u Kijev, gde će razgovarati sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i šefom diplomatije Dmitrijem Kulebom.

Foto: Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP)

Ukrajinci nezadovoljni pomoći koja stiže iz Španije

Ukrajinski ambasador u Madridu rekao je da Kijev nije zadovoljan vojnom pomoći Španije. Poslednja partija je poslata još u maju.

„Darvinova nagrada. Spomenik „Zapad je sahranio Ukrajinu“

Ovako je Marija Zaharova prokomentarisala pojavu dvosmislene instalacije ispred ruske ambasade u Pragu - ruke sa manikirom u bojama ukrajinske zastave.

 

Šolc danas obilazi vojnike iz Ukrajine

Nemački kancelar Olaf Šolc obići će danas ukrajinske vojnike koji se nalaze na obuci u Nemačkoj.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on će obići ukrajinske vojnike koji se obučavaju za upravljanje nemačkim tenkovima na vojnom poligonu Putlos.

Na tom poligonu se obučavaju ukrajinski vojnici, koji treba da upravljaju oklopnim vozilima Gepard.

Nemačka je Ukrajini obećala isporuku 30 takvih oklopnih vozila.

Olaf Šolc, Foto EPA

Ukrajinci ponovo raketirali most Antonovski kod Hersona

Ukrajinske trupe izvele su novi raketni napad na most Antonovski preko Dnjepra kod Hersona, a ruski protivvazdušni sistem je delovao, izjavio danas zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je za RIA Novosti rekao da je napad odbijen i da je most ostao netaknut.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa levom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

Tokom leta most više puta granatiran, a Privremena uprava Hersonske oblasti saopštila je da je granatiranje izvedeno iz američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS.

DNR: Četiri civila poginula u ukrajinskom napadu

Četiri civila su poginula tokom proteklog dana u ukrajinskim artiljerijskim napadima na prostoru samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštile su vlasti DNR, a prenosi TASS.

- Tokom proteklog dana, između 08:00 časova 24. avgusta i 08:00 časova 25. avgusta, četiri osobe su poginule, a još 14 civila je ranjeno u ukrajinskim granatiranjem širom Donjecke Narodne Republike - saopštili su zvaničnici Teritorijalne odbrane na Telegram kanalu.

U utorak su vlasti saopštile da je zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina u Donjecku oštećena tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, javili su ruski mediji.

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Želja Zelenskog da vrati Krim je apsurdna"

Želja Vladimira Zelenskog da vrati Krim je apsurdna i neverovatno glupa, rekao je bivši senator američke države Virdžinije Ričard Blek u intervjuu za RIA Novosti.

- Sama ideja da će uspeti nekako da zauzme Krim je neverovatno glupa i jednostavno apsurdna - rekao je političar.

- Mislim da je trenutno u toku diskomunikacija između veoma, veoma korumpirane vlade u Kijevu, koja je veoma fragmentirana - dodao je on.

Prema Bleku, Zelenski je „najgori lider na svetu“ koji je „doveo zemlju do uništenja“.

- On je izabran radi mira, a izdao je narod Ukrajine, donoseći im rat i krvoproliće - naglasio je bivši senator.

Foto: Profimedia

Sprečen teroristički napad u Kalinjingradskoj oblasti

FSB je saopštio da je sprečio teroristički napad u Kalinjingradskoj oblasti: Priveden je ruski državljanin, pristalica zabranjene terorističke organizacije Azov.

Kako navodi FSB, privedeni je planirao napade na objekte Baltičke flote i na aerodrom Hrabrovo.

U kući pritvorenika pronađeni su bomba kapaciteta oko 5 kg TNT-a, propagandna literatura i simboli Azova.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

Kijev: Rusi raketirali predgrađe Višgorod

Šef regionalne vojne administracije u Kijevu Oleksij Kuleba saopštio je danas da su ruske snage izvele raketne napade na predgrađe glavnog grada Ukrajine, nakon što je javljeno da se u okolini čula serija eksplozija, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, ruske snage izvele su raketni napad na distrikt Višgorod severno od centra grada.

Precizirao je da su zabeležena dva udara, prenosi Gardijan.

Kuleba je naveo da za sada nema izveštaja o žrtvama ili šteti na stambenim i infrastrukturnim objektima.

Ukrajinska vojska je ranije saopštila da se oko 3.00 sata čulo nekoliko eksplozija i da su građani pozvani da odmah odu u skloništa.

Gardijan: "Moskva aktivnost Kijeva kod elektrane koristi za propagandu"

Rusija je verovatno spremna da iskoristi svaku ukrajinsku vojnu aktivnost u blizini Zaporoške nuklearne elektrane u propagandne svrhe, saopštila je danas britanska obaveštajna služba, a prenosi Gardijan.

Dok Rusija drži pod kontrolom ukrajinsku nuklearnu elektranu, glavni rizici za njen rad ostaju mogući poremećaji sistema za hlađenje reaktora, oštećenje njegovog rezervnog napajanja ili greške zaposlenih koji rade pod pritiskom, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Ministarstvo je saopštilo da je prema snimcima od 21. avgusta, primetno da Rusija održava pojačano vojno prisustvo na lokaciji, sa oklopnim transporterima raspoređenim u krugu od 60 metara od reaktora broj pet.

Britanski obaveštajci navode i da ruske trupe pokušavaju da prikriju prisustvo ovih vozila, prenosi britanski list.

Gardijan predviđa pet scenarija za sukob u Ukrajini

Den Sabag, novinar britanskog lista Gardijan, izneo je pet mogućih scenarija za razvoj sukoba u Ukrajini u narednih šest meseci.

Prva prognoza je da će se sukob razvući još godinu dana, ali neće biti tako intenzivan kao na proleće. Istovremeno, pregovori Moskve i Kijeva neće biti vođeni u narednih šest meseci.

Prema drugom, Ukrajina neće sprovoditi kontraofanzive i počeće da koristi taktiku gerilskih naleta, kao i da udara uz pomoć raketnih sistema velikog dometa.

U trećoj prognozi, Rusija će nastaviti ofanzivu, ali će joj cilj biti da zadrži teritorije Ukrajine.

Četvrta opcija sugeriše da će izbeglička kriza, zajedno sa početkom zime, pružiti dodatne mogućnosti onima koji se bolje pripreme za krizu. Osim toga, Moskva vidi početak zime kao priliku da sklopi mir sa Kijevom pod sopstvenim uslovima, navodi se u članku.

U petom predviđanju, Zapad će morati da odluči da li želi da Ukrajina pobedi ili da se samoodrži, jer bez zapadne vojne pomoći Kijev bi propao. Istovremeno, Ukrajina ima budžetski deficit od pet milijardi dolara mesečno i dalja pomoć Evropljana iziskivaće više novca. Pitanje je, prema autoru, da li je Evropa spremna na ove žrtve.

Foto: Printskrin/www.theguardian.com

Italijanski list: "Zelenski vrši pritisak na papu"

Pritisak ukrajinskog predsednika na papu Franju po pitanju podrške Kijevu izaziva nezadovoljstvo pontifeksa, piše list IL Fatto Quotidiano.

Novinar lista i stručnjak za Vatikan Marko Politi rekao je da Zelenski pokušava da izvrši pritisak na Vatikan kako bi papa došao u Kijev.

- Ali, papa Franja ne želi da dođe u ukrajinsku prestonicu, a da pritom zaobiđe Moskvu - kaže Politi.

Papa takođe ne podržava liniju Zapada po pitanju Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck raketama iz HIMARS-a

Ukrajinski vojnici su u četvrtak ujutru ispalili 4 rakete iz HIMARS-a na Kalinjinski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

Indija šalje humanitarnu pomoć

Indija je spremna da pošalje dvanaesti tovar humanitarne pomoći na zahtev Ukrajine, izjavila je ambasadorka Indije pri UN Ručira Kambodž, prenosi Srna.

Ona je rekla da se tovar sastoji od 26 vrsta lekova, uključujući hemostatičke gaze, preneo je TASS.

Kambodžova je naglasila da je stav Indije da je potrebno promovisati dijalog radi okončanja konflikta i ublažavanja ekonomskoh problema proističe iz situacije u Ukrajini.

"Gas bi trebalo da košta tri puta manje"

Da bi evropski proizvođači đubriva bili konkurentni, gas bi trebalo da košta tri puta manje, rekao je Ramunas Milijauskas, direktor „Aheme“ - najveće fabrike azotnih đubriva na Baltiku.

Litvanski proizvođač obustavio je proizvodnju do decembra i namerava da otpusti 5% radnika.

Prema rečima direktora Milijauskasa, poslednja dva meseca radilo se sa gubicima.

- Da bi evropski proizvođači bili konkurentni, a nije stala samo naša fabrika, cena energije iz gasa, u poređenju sa današnjom cenom od 280 evra po megavat-satu, trebalo bi da bude smanjena na 90 evra - rekao je Milijauskas.

SAD razmatraju mogućnost isporuke borbenih aviona Kijevu

SAD razmatraju mogućnost isporuke borbenih aviona Kijevu, ali konačna odluka još nije doneta, saopštio je na brifingu u Pentagonu zamenik američkog ministra odbrane za politička pitanja Kolin Kol.

Istovremeno, kako je Kol naglasio, „trenutni prioritet” Vašingtona je da „Ukrajinci mogu da koriste letelice koje sada imaju kako bi uticali na tok aktuelnog sukoba”.

- Što se tiče aviona u budućnosti, na primer, četvrte generacije, oni bi Ukrajini mogli biti isporučeni tek za nekoliko godina - dodao je portparol Pentagona.

Volodin: Zabrana ulaska ruskih turista koštaće Zapad milijarde dolara

Zabrana ulaska ruskih turista koštaće Zapad milijarde dolara, napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

- Prema najkonzervativnijim procenama, Evropa će zbog ograničenja ulaska za naše građane izgubiti 21 milijardu evra. Spuštajući gvozdenu zavesu oko svojih zemalja, zbog sopstvene gluposti i neznanja, kažnjavaju sami sebe - rekao je on.

Volodin je naglasio da 80 odsto svetske populacije ne podržava sankcije Rusiji, a oni koji žestoko propagiraju antirusku retoriku odavno su izgubili suverenitet.

Istovremeno, predsednik Državne dume je podsetio na široku raznolikost mesta za rekreaciju u samoj Rusiji.

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Berbokova: Imamo apsolutni nedostatak sopstvenih rezervi

Bundesver doživljava apsolutni nedostatak zaliha oružja, rekla je nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok u intervjuu za televizijski kanal ZDF.

Ona je navela da iz tog razloga isporuke oružja iz Nemačke Ukrajini idu „po tankoj liniji“.

- Nažalost, situacija je takva da imamo apsolutni nedostatak sopstvenih rezervi - rekla je Berbok, piše Vostok.rs.

Foto AP

Antirusku izjavu o Ukrajini podržalo manje od trećine zemalja UN

Zajedničku antirusku izjavu o sukobu u Ukrajini, objavljenu 24. avgusta, podržalo je 58 zemalja-članica Ujedinjenih nacija, što je manje od trećine od ukupnog broja država koje ulaze u međunarodnu organizaciju, prenosi Sputnjik.

Od 193 zemlje koje su članice UN-a, izjavu su potpisale 54 zemlje među kojima su SAD, Velike Britanija, zemlje Evropske unije, Gruzija, Turska, Švajcarska, kao i nekoliko zemalja Azije i Latinske Amerike.

U dokumentu, koji je pročitao stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica, kritikuju se akcije Rusije i osuđuju se raketni napadi na ukrajinsku teritoriju.

- I dalje smo posvećeni suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodnog priznatih granica - rekao je Kislica.

Autori izjave su pozvali Rusiju da momentalno okonča borbena dejstva.

Foto AP

Ruski napadi u pravcu Nikolajeva

U pravcu Nikolajeva ruska vojska izvodi napad na ukrajinske položaje u selima Partizansko i Ljubino. Vazdušna opasnost je bila aktivna cele noći u Nikolajevskoj oblasti.

Ukrajinski mediji pišu da se borbe vode duž cele linije razdvajanja u Harkovskoj oblasti.

Ruski bacač plamena

Snimak uništavanja ljudstva, skladišta i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine sistemom bacanja plamena TOS-1 tokom ruske specijalne operacije.

Video snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Pušilin: "Finansiranjem Kijeva zapadne zemlje su saučesnici u ukrajinskim ratnim zločinima"

Nastavkom finansiranja Kijeva, zapadne zemlje postale su ne samo saučesnici u ukrajinskim ratnim zločinima, već i njihovi kupci, rekao je Denis Pušilin, šef Donjecke Narodne Republike.

Velika Britanija i SAD najavile su dodelu novih paketa pomoći Kijevu. Na primer, odlazeći britanski premijer Boris Džonson obećao je Ukrajini 63,5 miliona dolara. Bela kuća je najavila skoro 3 milijarde dolara za „najveći paket bezbednosne pomoći do sada“ za Kijev.

Prema rečima Pušilina, iznos koji su američke vlasti obećale Ukrajini ukazuje na to da će „Amerika biti švorc“ i Vašington sve stavlja na to da Kijev izdrži konfrontaciju.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju