BIVŠI MARINAC ANALIZIRA: Evo kako bi Amerika prošla u ratu protiv Kine

Novosti online

23. 08. 2022. u 22:20

GEOPOLITIČKI analitičar i nekadašnji pripadnik američkih marinaca, istakao je da Vašington koristi Tajvan kako bi ostatak Kine oslabio politički, ekonomski i vojno, piše "Global tajms".

БИВШИ МАРИНАЦ АНАЛИЗИРА: Ево како би Америка прошла у рату против Кине

Foto: Printskrin

S obzirom na to da je reč o ostrvu, Kina ima daleko veću geografsku prednost. Americi bi bilo veoma teško da pošalje vojsku ka ostrvu.

 - Zato su pojedini američki analitičari sugerisali da Amerika značajno proširi svoje vojno prisustvo na Tajvanu, što bi predstavljalo eskalaciju koju ne bih bio iznenađen da vidim - rekao je geopolitički analitičar i nekadašnji pripadnik američkih marinaca Brajan Berletic za "Global tajms".

 - Amerika nema dovoljno kapaciteta da prodre u kineske oružane sisteme, a da ne pretrpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi. Izuzetno bi bilo teško održati borbene operacije nadomak njihove obale, a hiljadama milja daleko od američkog kopna. Kineska vojska će u potpunosti biti posvećena cilju po svaku cenu i to će teško Americi doneti pobedu - rekao je on.

 - Ukoliko SAD koriste Tajvan kao posrednika da bi Kinu podelile politički i podrivale je ekonomski i vojno, onda bi samo pokretanje sukoba bilo "uspeh", što se čini da Amerika zapravo pokušava da uradi - istakao je analitičar.

Kao i u slučaju Ukrajine, gde se Amerika ne upušta direktno u sukob, ali je voljna da žrtvuje mnoge Ukrajince, slično je i sa Tajvanom, smatraju pojedini analitičari.

- To je i najverovatniji scenario: korišćenje Tajvana kao oruđa protiv ostatka Kine kako bi je iscrpli u svakom mogućem smislu. Amerika ne mari za tajvansku budućnost na bilo koji način i sprema se za nerede na Tajvanu koje će Vašington sam stvoriti - zaključio je američki analitičar.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!