ALARMANTNI PODACI IZ ŠVAJCARSKE: Planeta ubrzano gubi led, glečeri se rapidno tope

Novosti online

23. 08. 2022. u 17:12

KAKO piše "Dojče vele", švajcarski glečeri su u periodu između 1931. i 2016. izgubili oko 50 odsto svoje veličine.

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ: Планета убрзано губи лед, глечери се рапидно топе

Foto Tanjug-AP

To se može pročitati u jednoj novoj studiji naučnika sa ciriškog univerziteta ETH i Švajcarske državne istraživačke ustanove za šume, sneg i predele.

Novi podaci iz Švajcarske su zabrinjavajući. I italijanski glaciolozi pokušavaju da alarmiraju javnost.

Značajan gubitak leda

Stručnjaci su uporedili više od 20.000 arhivskih snimaka s aktuelnim merenjima.

 - Ako znamo površinu nekog glečera u dva različita vremenska trenutka, onda mi preko toga možemo da izračunamo razliku u veličini - objašnjava glavni autor studije Erik Šit Manerfelt.

 - Naša poređenja između 1931. i 2016. jasno pokazuju da je u tom vremenskom periodu došlo do značajnog gubitka leda - objašnjava njegov kolega Danijel Farinoti.

Od 2016. se topljenje leda dodatno ubrzava, sudeći po podacima Glamosa, mreže za merenje glečera. Prema tim podacima, volumen je u proteklih šest godina smanjen za dodatnih 12 procenata.

Zbog čega se tope glečeri?

No, nisu svi glečeri podjednako pogođeni.

 - U kojoj meri će se glečer smanjiti zavisi uglavnom od tri faktora: najpre od nadmorske visine na kojoj se oni nalaze, o tome koliko je ravna površina na kojoj se nalazi kraj nekog glečera, i o tome u kojoj meri je glečer pokriven šutom - tvrde u ETH. U 20-im i 80-im godinama prošlog veka masa nekih glečera delom je čak i porasla.

 - Čak i ako se dogodilo da je u kraćim vremenskim periodima zabeležen porast mase, svejedno je važno da pripazimo na kompletnu situaciju - naglašava Farinoti.

I glečeri u Italiji su u poslednje vreme izgubili znatan deo površine.

Glečer Indren se samo u prošloj godini povukao za 40 metara, a u protekle dve za više od 60 metara, piše list "La Republika"pozivajući se na navode Italijanskog glaciološkog odbora.

Topljenje glečera takvih razmera, tvrdi se, nije zabeleženo u proteklih 50 godina.

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) ČOVEK SE ZAPALIO ISPRED SUDA U KOME SE SUDI TRAMPU: LJudi vrište i beže na sve strane (VIDEO)