ŠIRENJE UTICAJA KINE BRINE AMERIKANCE: Solomonska Ostrva sa Pekingom grade telekomunikacione tornjeve

D. D. S.

22. 08. 2022. u 12:18

Solomonska Ostrva saopštila su da su obezbedila zajam od Kine od 66 miliona dolara za finansiranje tehnološkog giganta "Huavej" koji gradi 161 telekomunikacioni toranj širom pacifičke zemlje. Sporazum označava prvo finansiranje koje je ostrvska zemlja dobila od Pekinga otkako je potpisala tajni bezbednosni pakt u aprilu, posle prekida diplomatskih veza sa Tajvanom. Solomonska vlada je rekla da je sporazum "istorijsko finansijsko partnerstvo" koje dolazi pošto je obnovila veze sa Pekingom 2019. godine, ali ostrvske sve veće finansijske i bezbednosne veze sa Kinom izazvale su zabrinutost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

ШИРЕЊЕ УТИЦАЈА КИНЕ БРИНЕ АМЕРИКАНЦЕ: Соломонска Острва са Пекингом граде телекомуникационе торњеве

Foto AP

Zapadni zvaničnici rekli su da bi Kina mogla da iskoristi bezbednosni pakt za izgradnju vojne baze u zemlji, što je premijer pacifičke nacije Manaseh Sogavare više puta negirao. Prema uslovima sporazuma, Solomonska Ostrva će dobiti 20-godišnji koncesioni zajam od državne Banke Kine za potpuno finansiranje "Huavejove" izgradnje kula, saopštila je vlada, koja je odbacila zabrinutost Sjedinjenih Država i saveznika koji vide "Huavej" kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp zabranio je američkim kompanijama da posluju sa "Huavejom" zbog optužbi da Kina koristi tu mrežnu opremu za špijuniranje drugih vlada. To je efektivno prekinulo "Huavejove" veze sa velikim američkim tehnološkim kompanijama kao što su "Gugl" i "Intel" koje su bile ključne za njegov brzi rast na tržištima 5G i mobilnih komunikacija. Prošlog novembra, američki predsednik Džozef Bajden je produžio tu zabranu i dodao još jednog kineskog tehnološkog giganta, ZTE.

Skoro polovina kula biće izgrađena pre nego što zemlja bude domaćin Igara pacifičkih ostrva u novembru 2023. godine, navodi se u saopštenju vlade. Kule bi omogućile stanovnicima Solomonovih Ostrva, posebno onima u ruralnim oblastima, da mogu da gledaju utakmice čak i ako nisu u mogućnosti da odu u glavni grad Honijaru, saopštila je vlada. Ranije ovog meseca, Sogavare je predložio promenu ustava zemlje kako bi se nacionalni izbori odložili do posle igara, rekavši da zemlja ne može da priušti oba događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)