EVROPSKA UNIJA IGRA ULOGU POŠTARA: Pregovori o nuklearnom sporazumu sa Iranom

Novosti online

17. 08. 2022. u 15:09

UČEŠĆE EU u obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom programu poslednjih meseci svedeno je na ulogu poštara, rekao je direktor Centra za energiju i bezbednost Anton Hlopkov.

ЕВРОПСКА УНИЈА ИГРА УЛОГУ ПОШТАРА: Преговори о нуклеарном споразуму са Ираном

Foto: AP

On je dodao da se poređenje sa poštarom odnosi i na nacrt sporazuma koji je pripremila Evropska unija o restauraciji nuklearnog sporazuma.

 - U stvari, to su sporazumi koji su već odavno postignuti sa malim inovacije koje su rezultat zajedničkog rada učesnika ovog sporazuma - rekao je Hlopkov.

Iran je ranije odgovorio Evropskoj uniji na nacrt sporazuma koji je pripremila o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o iranskom nuklearnom programu.

Pre toga je koordinator iz EU na razgovorima predstavio konačan tekst nacrta sporazuma.

2015. Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Iran ušle su u JCPOA, koji je uključivao ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

U maju 2018, SAD su se povukle iz JCPOA pod Donaldom Trampom i ponovo uvele sankcije Teheranu . 

Kao odgovor, Iran je najavio postepeno smanjenje svojih obaveza prema sporazumu, ukidajući ograničenja na nuklearna istraživanja, centrifuge i nivo obogaćivanja uranijuma.

BONUS VIDEO:

TRAGEDIJA U IRANU: Voz iskliznuo iz šina, veliki broj nastradalih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi