RESTRIKCIJE U KINI: Sečuan, koji 80 posto struje proizvodi iz hidroenergije, naložio proizvođačima litijuma da ograniče proizvodnju

Tanjug

17. 08. 2022. u 09:28

KINESKA jugozapadna provincija Sečuan uvela je danas restrikcije struje za stambene objekte, poslovne prostorije i tržne centre zbog velike nestašice električne energije izazvane ekstremnim toplotnim talasima i sušom, javlja Rojters pozivajući se na kineske državne medije i jednu elektroenergetsku kompaniju.

РЕСТРИКЦИЈЕ У КИНИ: Сечуан, који 80 посто струје производи из хидроенергије, наложио произвођачима литијума да ограниче производњу

Foto EPA

Stambeni i poslovni kvartovi, kao i tržni centri u Dazhouu, gradu od 5,4 miliona ljudi, obavešteni su o rotirajućim isključenjima struje u trajanju od po nekoliko sati danas, koja će trajati tokom celog dana, putem zvaničnog Vičet posta državne Dadžhou energetske grupe.

Obustava isporuka struje stambenim zgradama je retkost u Kini, koja obično ograničava snabdevanje industrije električnom energijom, dajući prioritet stambenoj i komercijalnoj potrošnji kod bilo kakvih restrikcija.

U poruci, koja se čini kao zvanični poziv na štednju električne energije, traži se da u državnim kancelarijama temperatura hlađenja na klima uređajima bude podešena na ne manje od 26 stepeni Celzijusa i da se više koriste stepeništa umesto liftova, piše danas na naslovnoj strani pokrajinskof državnog lista Sečuan Dejli.

Fontane, lajtšou i komercijalne aktivnosti tokom noćnih sati biće isključeni, navodi list.

Sečuan, koji 80 posto struje proizvodi iz hidroenergije, naložio je u nedelju proizvođačima litijuma, đubriva i drugima da zatvore fabrike ili ograniče proizvodnju zbog najgoreg toplotnog talasa u poslednjih 60 godina.

Visoke temperature i oskudne padavine smanjile su ovog leta proizvodnju hidroelektrana u toj provinciji u kojoj živi 83,75 miliona ljudi, i istovremeno povećale potražnju za strujom za klimatizaciju.

Analitičari kažu da bi, ako se visoke temperature nastave, kriza električne energije mogla da se prelije na istočne provincije kao što su Džeđang i Ðangsu, koje su se delom oslanjale na kupovinu struje od Sečuana, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!