RUSIJA: Bilo kakav "plan B" u pregovorima o iranskom nuklearnom programu imao bi negativne posledice

Novosti online

14. 08. 2022. u 22:10

BILO kakav "plan B“ u pregovorima o iranskom nuklearnom programu prekršio bi "odluku konsenzusa" Saveta bezbednosti UN o tom pitanju i imao bi "neizbežne negativne posledice" po ceo Bliski istok, upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

РУСИЈА: Било какав план Б у преговорима о иранском нуклеарном програму имао би негативне последице

Foto AP

- Svako odstupanje od prvobitnog sporazuma iz 2015. ili bilo kakav "plan B" o kojem neki ljudi vole da spekulišu bilo bi u suprotnosti sa konsenzusnim odlukama Saveta bezbednosti i imao bi negativne posledice po ceo Bliski istok - rekao je Ivan Nečajev, zamenik portparola ministarstva RF, pozivajući se na Rezoluciju SB UN iz 2015. koja podržava sporazum iz te godine o iranskom nuklearnom programu.


Sporazum koji su 2015. potpisali Iran, SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, kao i Rusija, Kina i EU, podrazumevao je da Teheran pristane na određena ograničenja za svoju nuklearnu industriju u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija i drugih podsticaja.

Oživljavanje postojećeg sporazuma iz 2015. godine kroz tekuće razgovore u Beču je jedini je razuman i efikasan način da se ide napred, rekao je Nečajev. On je takođe pozdravio poslednju rundu indirektnih pregovora između delegacija SAD-a i Irana u Beču, koji su rezultirali određenim "napretkom" po pitanjima koja su ranije bila kamen spoticanja u pregovorima.

Sporazum je u "problemu" od 2018. godine kada je SAD pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, povukao zemlju iz sporazuma. Kao odgovor, Iran je počeo postepeno da smanjuje svoje obaveze prema sporazumu, kao što je nivo obogaćenog uranijuma koji proizvodi.

Teheran je 1. avgusta objavio da ima "tehničku sposobnost da napravi atomsku bombu", dodajući, međutim, da takav program "nije na dnevnom redu".

BONUS VIDEO: Zapad preko noći "zaboravio" Marijupolj
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!