EVROPSKA UNIJA ZVECKA MILIJARDAMA: Pokušava da potkupi i pridobije odanog prijatelja i saveznika Rusije

Novosti online

13. 08. 2022. u 22:25

PREDSTAVNIK Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj izjavio je 9.avgusta da EU planira da pruži Belorusiji finansijsku podršku u iznosu od tri milijarde evra, kada ova zemlja sprovede demokratsku tranziciju.

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗВЕЦКА МИЛИЈАРДАМА: Покушава да поткупи и придобије оданог пријатеља и савезника Русије

Foto: Profimedia

Kako ocenjuju ruski eksperti, visoki predstavnik EU Žozef Borelj, ovim potezom pokušava da potkupi i pridobije odanog prijatelja i saveznika Rusije, navodi Sputnjik.

Boreljov cilj je, prema rečima stručnjaka, da promeni sadašnji režim na antiruski i formira sanitarni koridor kojim će izolovati Rusiju od Evrope.

Predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj izjavio je 9.avgusta da EU planira da pruži Belorusiji finansijsku podršku u iznosu od tri milijarde evra, kada ova zemlja sprovede demokratsku tranziciju.

Prema rečima stručnjaka, Zapad igra taktičku igru.

 - Lukašenko je svestan da su male šanse za jačanje saradnje sa Zapadom. Predsednik shvata da je u toku taktička igra u svrhe „velike geopolitike“. Generalno, finansijska pomoć koju nudi Evropska unija, malo šta može da promeni - kaže stručnjak, dodajući da taj novac svakako neće uticati na promenu orijentacije Belorusije.

Na pitanje može li Evropska unija da pridobije Belorusiju i okrene je ka svojoj antiruskoj politici, Blohin kaže da je uveren da ova zemlja neće pasti pod njihov uticaj.

Borelj je podsetio da je Evropska unija uvela šest paketa sankcija Belorusiji u vezi sa suzbijanjem protesta u zemlji posle predsedničkih izbora, prinudnog sletanja aviona „Rajan era“ i migrantske krize na granici sa Poljskom.

Prema njegovim rečima, sankcije će biti ukinute ako politički zatvorenici budu pušteni na slobodu i ako Minsk ispuni još neke uslove.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je nedavno ponovio da je Belorusija najvažniji strateški partner, prijatelj i saveznik Rusije.

 - Belorusija je za nas najvažniji strateški partner, prijatelj i saveznik. Bilateralna vojna saradnja se razvija pod pritiskom Zapada koje je bez presedana, neobjavljenog rata protiv naših država - izjavio je Šojgu na sastanku sa ministrom odbrane Belorusije Viktorom Hrenjinom u Moskvi.

Prema njegovim rečima, Rusija visoko ceni odlučnost Belorusa da se suprotstave konfrontacionoj politici SAD i njihovih saveznika, kao i spremnost da zajedno sa Rusijom formiraju jedinstveni odbrambeni prostor u granicama Savezne države.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Reporter Novosti na pozicijama ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije