RUSOFOBIJI NEMA KRAJA: Peskov oštro odgovorio na bizarne sankcije - "Da li je moguće poreći Čajkovskog?"

Novosti online

11. 08. 2022. u 20:57

LITVANSKE vlasti oduzele su državnu nagradu klizačkom paru Margariti Drobijasko i Povilasu Vanagasu zbog toga što su nastupili u Rusiji.

РУСОФОБИЈИ НЕМА КРАЈА: Песков оштро одговорио на бизарне санкције - Да ли је могуће порећи Чајковског?

Foto: EPA

Oni su u Sočiju izveli plesnu tačku "Labudovo jezero", koju je specijalno za njih kreirala ruska ikona plesa na ledu - Tatjana Navka. 

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda izjavio je da im je kao odgovor na to oduzeo državnu nagradu "Gediminasov orden" koja je ovom dvojcu dodeljena 2000. godine.

 

Takođe je izneo i pretnju, da će Drobijaskovoj, koja je inače rođena u Rusiji, biti oduzeto litvansko državljanstvo.


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, koji je oženjen organizatorkom događaja Navkovom – kaže da su napori da se Rusija marginalizuje i kazni bilo ko ko je povezan sa zemljom uzaludni.

- Vidimo da toliko zemalja prelazi neke granice razuma. Da li je moguće poreći Čajkovskog? To je nemoguće. Da li je moguće negirati Rusiju? Nije. Da li je moguće poreći nagrade koje su osvojili sportisti, koji su obezbedili da se vijori zastava Litvanije? To je takođe nemoguće, sviđalo vam se to ili ne - izjavio je Peskov za ruski "TASS".

"RIA Novosti" prenele su da je Peskov lično prisustvovao nastupu "Labudovog jezera" u palati klizanja na ledu u Sočiju i da je Drobijaskovoj lično uručio cveće.

Bivša olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Navkova, obećala je podršku Drobijaskovoj (50) i njenom 52-godišnjem partneru Vanagasu.


- Stidim se tih ljudi koji to rade. Sigurna sam da će ih vremenom postati sramota. Za Ritu i Povilasa, ovo je njihov život, oni su ceo život klizali, branili su čast zemlje, miljenici su ne samo litvanskih gledalaca umetničkog klizanja, već i celog sveta. Koje god im nagrade sada budu oduzete, ordene ljudske ljubavi koje imaju u srcu niko im ne može oduzeti - zaključila je Navkova.

BONUS VIDEO: Dejstvo ruske artiljerije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju