"VAŠINGTON JE DESET GODINA HUŠKAO UKRAJINU PROTIV RUSIJE": Penzionisani američki pukovnik o uzrocima sukoba na istoku Evrope

Novosti online

11. 08. 2022. u 19:39

SITUACIJA u Ukrajini je eskalirala zato što SAD već deset godina "hrane" Kijev oružjem i huškaju Ukrajinu protiv Rusije, tvrdi bivši savetnik američkog sekretara za odbranu i pukovnik vojske SAD Daglas Mekgregor.

ВАШИНГТОН ЈЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ХУШКАО УКРАЈИНУ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Пензионисани амерички пуковник о узроцима сукоба на истоку Европе

Foto: Jugjub/ American Veterans Center/Shutterstock

Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD je ugrožavanje pozicije Moskve, zbog čega je Vašington počeo da snabdeva Kijev oružjem još 2012. godine.

Mislim da su u Vašingtonu iznenađeni. Ne znam zašto, ali su iznenađeni što je sve ispalo kako je ispalo - rekao je pukovnik za jutjub kanal "Džadžing Fridom".

Mekgregor je više puta kritikovao zapadne zemlje zbog situacije u Ukrajini, često ih optužujući da su izazvale sukob ugrožavanjem Rusije.

Mekgregor je američki oficir, čiji je vrhunac karijere učestvovanje u borbi kod "73 Istinga" tokom Zalivskog rata, gde je predvodio oklopnu jedinicu protiv iračke Republikanske garde.

Bivši predsednika SAD Donald Tramp je 2020. predložio Megregora za ambasadora u Nemačkoj, ali je Senat blokirao nominaciju zbog kontroverznih izjava penzionisanog pukovnika.

On je 2014. godine za televiziju Raša Tudej izrazio oštro protivljenje američkoj intervenciji tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Takođe je pozivao na aneksiju Donbasa od strane Rusije odmah nakon što je Moskva vratila Krim pod svoju kontrolu.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE - Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku