RAT U UKRAJINI: Poverioci Ukrajine pristali na dvogodišnje zamrzavanje duga; Ukrajinska vojska pogodila most na Dnjepru

Novosti online

10. 08. 2022. u 02:30 >> 00:43

U TOKU je 168. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Повериоци Украјине пристали на двогодишње замрзавање дуга; Украјинска војска погодила мост на Дњепру

Foto Tanjug/AP

Artiljerija Ukrajine nastoji da preusmeri dejstva snaga DNR

Ukrajinska artiljerija je intenzivirala bombardovanje Donjecka kako bi preusmerila artiljerijske jedinice DNR da dejstvuju po položajima ukrajinskih baterija i usporila napredovanje savezničkih snaga, izjavio je Eduard Basurin, zamenilk načelnika Narodne milicije DNR na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ovo (pojačana bombardovanja - TASS) povezujemo sa odvraćanjem pažnje našim snagama i sredstvima, pre svega artiljeriji, od sprovođenja zadataka na glavnoj linija vatrenog angažovanja. Protivnik misli da će nas granatiranjem grada naterati da naše artiljerijske snage upotrebimo za protivbaterijske borbe kako bi se smanjio pritisak na onim delovima linije fronta na kojima napredujemo - rekao je Basurin.

Ukrajinske snage su 4. avgusta granatirale centar Donjecka gde su se održavale komemoracija i sahrana Olge Kačuru, jedne od osnivača narodne milicije DNR, što je primoralo prisutne na skupu da se evakuišu u skloništa.

Poverioci Ukrajine pristali na dvogodišnje zamrzavanje duga

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnin obveznicama, pokazuje današnji odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro šest meseci od početka rata u Ukrajini, bez nagoveštaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, poverioci oko 75 odsto nerešenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtev Kijeva, prenosi Rojters.

- Ukrajina će uštedeti skoro 6 milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske - ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u današnjem saopštenju.

Peskov: Mnoge zemlje prelaze liniju razuma

Mnoge zemlje prelaze liniju razuma, ali Rusiju nije moguće negirati, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući odluku Litvanije da oduzme državne nagrade klizačkom paru koji je nastupio u Rusiji.

- Možemo da vidimo da mnoge zemlje prelaze granice razuma. Da li je moguće negirati Čajkovskog? Nije. Da li je moguće negirati Rusiju? Nije. Sviđalo vam se to ili ne, to je nemoguće - rekao je Peskov stanici "Rusija jedan".

Litvanija je odlučila da oduzme priznanja klizačima Povilasu Vanagasu i Margariti Dronbijacko.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Požar u jednoj Donjeckoj pivari nakon ukrajinskog napada

U Donjecku se oseća jak miris amonijaka - pogođen je rezervoar u okviru pivare. 

 

Britanski Telegraf: Kolone automobila napuštaju Krim

Društvenim mrežama proširili su se snimci koji prikazuju velike kolone automobila na Krimu sa ruskim civilima koji su odlučili da napuste to poluostrvo posle velikih eksplozija koje su u utorak pogodile rusku vojnu avio-bazu Saki na zapadu Krima, javlja britanski Telegraf.

Britanski list navodi da je Krim, koji je Rusija anektirala 2014. inače popularna turistička destinacija za Ruse, naročito leti.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je ranije danas da je rat u toj zemlji ''počeo sa Krimom i da mora da se završi njegovim oslobođenjem''.

- Ovaj ruski rat počeo je sa Krimom i mora da se završi sa Krimom, njegovim oslobođenjem - poručio je Zelenski, nakon što je niz eksplozija potreslo rusku vazdušnu bazu na Krimu, pri čemu je poginula jedna osoba, preneo je Bi-Bi-Si.

Ukrajinska vojska pogodila most na Dnjepru

Ukrajinska vojska je pogodila jedan od dva mosta na reci Dnjepar u oblasti pod kontrolom ruskih snaga na jugu Ukrajine i saopštila da je time povećana šteta od ranijeg udara, saopštila je danas južna vojna komanda.

Cilj napada na most Kahovski je stvaranje problema logistici ruskih snaga, navodi se u objavi na "Fejsbuku".

Most "nije za upotrebu", dodaje se u saopštenju.

Rojters nije u mogućnosti da potvrdi izveštaj u ovom trenutku.

Ukrajina je u poslednjih mesec dana pojačala napade na ruske linije snabdevanja u regionu Herson dok pokušava da izvrši kontraofanzivu i ponovo stekne kontrolu nad ovim južnim regionom.

Ruske snage su zauzele ovu oblast u prvoj fazi rata koji je počeo krajem februara.

Basurin: Počelo napredovanje na severu Gorlovke

Zamenik komandanta Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da su savezničke snage napredovale severno od grada Gorlovke kod sela Zajcevo.

- Danas je počelo izvesno napredovanje na severu Gorlovke u oblasti Zajceva... Ovo je izlaz na Artjomovsk i dalje za Dzeržinsk - precizirao je on.

Zajcevo se nalazi severno od Gorlovke, jednog od najvećih gradova donjecke aglomeracije.

Estonija pozvala ruskog ambasadora zbog kršenja vazdušnog prostora

Estonija je danas pozvala na razgovor ruskog ambasadora i zvanično protestovala zbog kršenja njenog vazdušnog prostora, saopštilo je estonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Estonija smatra ovo izuzetno ozbiljnim incidentom koji je za žaljenje i koji je potpuno neprihvatljiv - saopštilo je Ministarstvo, ističući da je helikopter juče bez dozvole preleteo jednu tačku na jugoistoku te baltičke zemlje, preneo je Rojters.

Estonija je u junu uputila identičnu žalbu Moskvi.

Oružane snage Ukrajine pucale su na Kijevsku oblast Donjecka 

Na snimku sa društvenih mreža se vidi kako gori stambena zgrada i dva automobila.

Prema preliminarnim podacima, jedna žena je povređena.

Takođe, štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je muškarac dignut u vazduh jer je nagazio na minu latica u Petrovskom okrugu grada.

Bern spreman da zastupa interese Kijeva u Rusiji, čeka se saglasnost Moskve

Švajcarska i Ukrajina su postigle dogovor o tome da interese Kijeva u Rusiji zastupa Švajcarska, a sada se čeka saglasnost Rusije.  

- Ukrajina je izrazila želju da Švajcarska zastupa njene interese u Rusiji. Pregovori o tome su završeni. Da bi dogovor stupio na snagu Rusija mora da se složi - saopštilo je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Ministarstvu ističu da Švajcarska od početka sukoba bila spremna da bude na raspolaganju Kijevu i Moskvi i da obezbedi mesto za pregovore i ekspertsku podršku tokom potencijalnih pregovora.

Neprimereno ponašanje nemačke ministarke u Ukrajini

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer našla se na udaru kritika medija ali i opozicije nakon što je u javnost dospela fotografija na kojoj sa kolegom iz vlade, nemačkom ambasadorkom u Ukrajini i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom na jednoj terasi u glavnom gradu Ukrajine ispija šampanjac.

- Žalim zbog fotografije. Neumesna je - rekla je ona za „RND njuz“ Na fotografiji snimljenoj tokom njene posete Kijevu krajem jula su i nemački ministar rada Hubert Hajl i ambasador Nemačke u Kijevu Anka Feldusen kao gosti nekadašnjeg bokserskog šampiona. 

Kritičari ističu da Ukrajina, zemlja u konfliktu s Rusijom, nije mesto za odmor ili mesto sa kojeg se na društvenim mrežama objavljuju slike nasmejanih ljudi, a generalni sekretar CDU Mario Čaja otišao je i korak dalje, tvrdeći da fotografija „sve govori“ o članovima SPD u vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca, preneo je RT.

Foto: Printskrin/Tviter

Kijev ponovo pozvao EU i zemlje G7 da ne izdaju vize Rusima

Ukrajina je danas ponovo pozvala Evropsku uniju i zemlje G7 da prestanu da izdaju vize građanima Rusije jer, kako je navela, oni podržavaju invaziju na Ukrajinu.

- Velika većina Rusa podržava rat protiv Ukrajine. Mora im se oduzeti pravo da prelaze međunarodne granice dok ne nauče da ih poštuju - napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru, preneo je Rojters.

Uljanov: Sutra hitna sednica SB UN o Zaporožju

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je danas da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sednica će biti održana sutra u Njujorku, rekao je on, preneo je Bi-Bi-Si.

Uljanov je optužio Ukrajinu da stvara veštačke prepreke i poteškoće potencijalnoj misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje.

EU bi mogla da prestane da izdaje vize građanima Rusije

EU raspravlja o sadržaju sedmog paketa sankcija Rusiji, uključujući i pitanje stopiranja izdavanja šengenskih viza za njene građane, rekao je izvor u vladi Nemačke.

EU razmatra da li da uključi u sedmi paket sankcija Rusiji prestanak izdavanja šengenskih viza Rusima, rekao je portparol nemačke vlade.

Prema njegovim rečima, u samom Šolcovom kabinetu ne postoji jedinstven stav po ovom pitanju.

Švedski ministar za integracije i migracije Anders Egeman ne isključuje da bi EU mogla da prestane da izdaje vize za stanovnike Rusije.

Granatiranje NE Zaporožje prekršilo sve nuklearne standarde

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje prekršilo gotovo svih sedam standarda nuklearne bezbednosti i sigurnosti.

Kako je rekao Grosi, stručnjaci IAEA veruju da granatiranje nije izazvalo neposrednu pretnju nuklearnoj bezbednosti, na osnovu informacija koje je pružila Ukrajina, preneo je Bi-Bi-Si.

"Sve vojne aktivnosti koje ugrožavaju nuklearnu bezbednost moraju da budu zaustavljene", poručio je Grosi.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju proteklog vikenda.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi pod kontrolom je ruskih vlasti od početka marta, iako ukrajinski tehničari i dalje upravljaju njome.

Poginula je žena koja je povređena tokom granatiranja Zajceva od strane ukrajinskih trupa

 - Sa žaljenjem vas obaveštavam da je od zadobijenih povreda preminula miroljubiva stanovnica Zajceva, koja je stradala od granatiranja ukrajinskih militanata duž ulice Zagorskog br. 1. Neka Gospod upokoji dušu preminule -  napisao je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

U Novofedorovki proglašeno vanredno stanje

U Novofedorovki u Sakskom okrugu na zapadu Krima, posle eksplozija na aerodromu, uvedeno je vanredno stanje opštinskih razmera, izjavio je šef republike Sergej Aksjonov.

U Hersonskoj oblasti odbijen je raketni napad Oružanih snaga Ukrajine

Zamenik načelnika Vrhovne državne administracije Hersonske oblasti Stremousov: PVO odbila raketni napad Oružanih snaga Ukrajine.

Još jedan pokušaj granatiranja Hersonske oblasti iz Ukrajine odbijen je sistemima PVO, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

 - Bio je još jedan pokušaj granatiranja Hersonske oblasti. Napad je odbijen. Sistem PVO je aktiviran - rekao je Stremousov novinskoj agenciji.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblasti i Azovskim delom Zaporoške oblasti. U oba regiona su formirane nove administracije, emituju ruski TV kanali i radio stanice, obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom. 

Regioni su objavili planove da postanu deo Rusije .

Foto: arhiva

Ruske trupe napreduju

 Ukrajinska vojska u defanzivi u Soledaru, žestoke borbe kod Gorlovke.

Ukrajinske jedinice nastavljaju da se povlače

Prema nezvaničnim informacijama iz Soledara, nakon što je oslobođena fabrika "Knauf", ukrajinska vojska se bez borbe povukla iz istočnog dela grada. Ruska vojska "čisti" ovo područje.

Kako javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni, ukrajinske jedinice nastavljaju da se povlače u pravcu Artjomovska (Bahmuta).

Vlasti Zaporoške oblasti optužile su Kijev za namerno granatiranje ZNPP

Kijevske vlasti namerno granatiraju ZNPP kako bi naterale Rusiju da povuče vojsku, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ne razmišlja o posledicama po Evropu napadom na nuklearni objekat.

Moskva je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN 11. avgusta u vezi sa udarima Kijeva na nuklearnu elektranu Zaporožje

Oružane snage Ukrajine neprekidno granatiraju ZNPP u Energodaru, koja je od marta pod zaštitom Oružanih snaga, a njenu kontrolu i dalje nastavlja ukrajinski operater. U noći 7. avgusta, Kijev je napao stanicu iz MLRS-a Uragan. Prema navodima nadležnih u Energodaru, fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonskog bloka, područja suvog skladišta istrošenog nuklearnog goriva, kao i od mesta automatizovane kontrole radijacione situacije.

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

 Donjecku oblast napustilo od početka rata 1,3 miliona ljudi

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko saopštio je danas da je od početka rata sa Rusijom Donjecku oblast napustilo više od 1,3 miliona građana

Ukrajinske vlasti su u proteklih šest dana, u sklopu prethodno utvrđenog plana evakuisale 3.000 civila, među kojima je skoro 600 dece i 1.400 žena, preneo je ukrajinski sajt prm.ua.

Ranije tokom dana je iz Donjecke oblasti evakuisano više od 600 civila.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima