TRAMP: AGENTI MI OBILI SEF! Racija FBI na dom bivšeg predsednika SAD u trenutku kada je najavio kandidaturu za Belu kuću

D. SAVIĆ

10. 08. 2022. u 09:51

U TRENUTKU kada multimilijarder Donald Tramp najavljuje ponovo predsedničku kandidaturu na izborima 2024. godine, a posle niza saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol posle izbora prošle godine, FBI je izveo raciju na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i obili sef.

ТРАМП: АГЕНТИ МИ ОБИЛИ СЕФ! Рација ФБИ на дом бившег председника САД у тренутку када је најавио кандидатуру за Белу кућу

Donald Tramp, Foto AP

FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće posle njegovog predsedavanja.

Tramp je tvrdio da je njegov "divni dom Mar-a-Lago u Palm Biču pod opsadom" i da ga je okupirala velika grupa agenata FBI.

- Čak su mi obili i sef! - objavio je Tramp koji je u tom času bio u Njujorku.

Dodao je da je sarađivao sa svim vladinim agencijama i da "nenajavljeni upad" u njegov dom nije bio potreban, niti primeren. Ocenio je da akcija predstavlja "nepravilno ponašanje tužioca" i "naoružavanje pravosudnog sistema" kako bi se sprečila njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

- Takav napad mogao bi da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od zemalja korumpiranih na nivou koji ranije nije viđen - smatra Tramp.

Mar-a-Lago, Foto AP

Iz sedišta FBI u Vašingtonu i kancelariji u Majamiju nisu želeli da komentarišu informacije o raciji, ali je sin bivšeg šefa Bele kuće, Erik, izjavio za "Foks njuz" da su predmet pretrage bile kutije sa dokumentima koje je Tramp doneo iz Bele kuće. Podsetio je da njegov otac mesecima sarađuje sa Nacionalnim arhivom po tom pitanju.

Pretres Trampovog doma je do sada najagresivniji čin federalnih agenata i tužilaca koji ispituju ponašanje predsednika i njegovog užeg kruga savetnika. Tragaju da li se radi o kršenju Zakona o predsedničkoj evidenciji, koji zahteva čuvanje beležaka, pisama, e-pošte, faksova i druge pismene komunikacije u vezi sa zvaničnim dužnostima predsednika.

Američki dnevnik "Vašington post" navodi da je sud odobrio pretres u okviru dugotrajne istrage da li su dokumenti, od kojih su neki strogo poverljivi, odneti u bivši predsednikov privatni golf klub umesto da budu poslati u Nacionalni arhiv kada je Tramp napustio funkciju. Savetnici medijima kažu da je Tramp godinama pogrešno rukovao dokumentima, uglavnom cepajući ih, ali su negirali lošu nameru, rekavši da su kutije sadržavale uspomene iz njegovog predsedništva, uključujući koktel salvetu, listu telefona, grafikone, slajdove, pisma, beleške, mape, tačke za razgovor, meni za rođendansku večeru...

Bivši predsednik SAD je optužio demokrate da su protiv njega naoružavali "pravosudni sistem", a mnogi republikanski poslanici i politički kandidati su reagovali gnevno.

Proglasili su pretres Mar-a--Laga politički motivisanim napadom koji ima za cilj da ometa Trampove šanse ako se ponovo kandiduje za predsednika.

Foto AP

APLAUZ KAMALE, IZLAZAK REPUBLIKANaCA

POSLE 27 sati debate, tesnom većinom od 51 prema 50 glasova, s tim da je odlučujući za demokrate dala potpresednica SAD Kamala Haris, američki Senat usvojio je zakon za borbu protiv klimatskih promena, snižavanja cena lekova i podizanja nekih korporativnih poreza. Harisova je ustala i aplaudirala demokratama, s obzirom na to da očekuju da će im mere povećati šanse na izborima za Kongres u novembru. Republikanci su napustili salu.

Reč je o preko 450 milijardi dolara investicija, a što treba uskoro da usvoji i, većinski demokratski, Predstavnički dom Kongresa. Zakon obuhvata najveću investiciju ikad u SAD za borbu protiv klimatskih promena od 370 milijardi dolara za povećanje upotreba čiste energije, ohrabrivanje Amerikanaca za kupovinu električnih vozila i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine. Svaki Amerikanac će dobiti do 7.500 dolara za kupovinu električnog vozila, a vlada će učestvovati sa 30 odsto za postavljanje solarnih panela. Zakon predviđa 64 milijarde dolara investicija u zdravstvo, uz postepeno smanjenje cena nekih lekova, kao i zapošljavanje još 87.000 poreskih agenata koji bi analizirali poreske prijave pojedinaca i korporacija i uhvatili one što izbegavaju plaćanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece