ŠTA JE FBI NAŠAO U KUĆI DONALDA TRAMPA: Postoji 5 potencijalnih mogućnosti

Novosti online

09. 08. 2022. u 15:03

FBI je juče upao u rezidenciju nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa u Palm Biču.

ШТА ЈЕ ФБИ НАШАО У КУЋИ ДОНАЛДА ТРАМПА: Постоји 5 потенцијалних могућности

Foto: Depozitfotos

Ovim povodom se oglasio i Tramp koji je rekao da se ništa slično nikada ranije nije dogodilo jednom predsedniku Sjedinjenih Država.

 - Nakon rada i saradnje sa relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio neophodan ili primeren - rekao je Tramp, a preneo je Foks njuz.

Pitanje je, međutim, šta su savezne vlasti mogle da traže. Većina spekulacija je usredsređena na niz tekućih istraga o bivšem predsedniku.

Veruje se da federalni zvaničnici pregledaju Trampovo posedovanje vladinih dokumenata u Mar-a-Lagu nakon što je napustio predsedničku funkciju, kao i tvrdnje zvaničnika da je Tramp uništio dokumente tokom vremena dok je bio predsednik, piše Palm bič post.

U jednom izveštaju rečeno je da je Tramp navodno bacio neka dokumenta u toalet.

Po zakonu, predsednički dokumenti i papiri su javno vlasništvo i moraju biti zaštićeni, a zatim predati Nacionalnom arhivu SAD kada se završi mandat.

Serija televizijskih saslušanja od strane Izborne komisije Predstavničkog doma SAD koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021. izložila je ono što je veće nazvalo razrađenim pokušajem da se nezakonito poništi predsednički izbori 2020. na kojima je pobedio predsednik Džo Bajden.

Taj napor, čiji su ključni delovi sprovedeni dok je Tramp u decembru 2020. provodio božićne praznike u svom privatnom klubu u Palm Biču, uključivao je pritisak na zvaničnike američkog Ministarstva pravde da lažno kažu da su izbori bili lažni, piše Palm bič post.

Komitet takođe navodi da je Tramp bio duboko umešan u protest koji je tog dana postao nasilan na Kapitol Hilu.

U okviru kampanje za poništavanje izbora 2020, Tramp je optužen da je znao za šemu pokušaja da se lažnim elektorima zamene legitimni, koji su određeni da daju ustavom propisane elektorske glasove za izbor Bajdena u decembru 2020.

Otkriveno je da su savezni tužioci ispitivali svedoke o ponašanju bivšeg predsednika u okviru istrage o pokušaju da se ponište izbori 2020. godine, rekla je osoba upoznata sa ovim pitanjem za USA Today prošlog meseca.

U julu su savezni istražitelji pretražili dom bivšeg pomoćnika državnog tužioca Džefrija Klarka, koji je sastavio pismo zvaničnicima u šest država u kojem je tražio da ponište njihove izborne rezultate.

Vlasti su zaplenile telefon Džona Istmena, jednog od Trampovih ličnih advokata koji je razvio šemu da tadašnji potpredsednik Majk Pens samostalno odbije elektrore iz država u kojima je Bajden pobedio. Pens je odbio da sprovede takav plan.

Vlasti Džordžije razmatraju navode da je Tramp vršio pritisak na izborne zvaničnike u toj državi da mu "nađu" dovoljno glasova da na prevaru osvoji izborne glasove Džordžije na predsedničkim izborima 2020.

Osnova tvrdnje je snimljeni razgovor početkom januara 2021. u kojem je Tramp rekao državnom sekretaru Džordžije Bredu Rafenspergeru: "Momci, samo treba da nađem 11.780 glasova".

Tramp i mnogi njegovi saradnici su takođe pod lupom FBI-a, Ministarstva pravde, Poreske službe i drugih saveznih i državnih agencija zbog navodnih prekršaja tokom njegove četvorogodišnje administracije i koji su u vezi sa njegovim raznim poslovnim subjektima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

PROBUDIO SE VULKAN NA ISLANDU: Snimak erupcije Fagradalsfjala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta