AMERIČKI STRUČNJACI PO PITANJU TAJVANA: Kina bi potopila većinu ratnih plovila SAD

Srna

09. 08. 2022. u 17:31

U HIPOTETIČKOM ratu, Tajvan bi u nekim od simuliranih situacija možda mogao da se odupre kineskom napadu, ali bi Kinezi zadali ogromne udarce američkim brodovima i avionima, prenosi agencija "Blumberg", pozivajući se na vojne stručnjake.

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАЦИ ПО ПИТАЊУ ТАЈВАНА: Кина би потопила већину ратних пловила САД

Foto: Profimedia/Ilustracija

Grupa američkih stručnjaka za bezbednost Centra za strateške i međunarodne studije izvela je simulaciju eventualne invazije Kine na Tajvan.

Rezultati simulacije pokazali su da bi Tajvan možda mogao da odbije invaziju, ali bi Kina potopila većinu ratnih plovila SAD i Japana.

- Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju - navodi stariji savetnik Centra za studije Mark Kensijan.

Stručnjaci su sproveli 22 simulacije i u njih 18 kineske rakete potopile bi znatan dio američkih i japanskih plovila, kao i na stotine aviona.

On ističe da su u poslednjoj izvedenoj simulaciji SAD, u konfliktu koji je trajao četiri sedmice, "izgubile" 900 borbenih letelica, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice.

Kensijan kaže da bi Kina, takođe, uništila mornaricu Tajvana, kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.

Simulacije su uključile i mogućnost da Tokio pruži podršku Vašingtonu - proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vreme zabrani korišćenje nuklearnog oružja.

Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simulacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije, prenosi "Sputnjik".

- Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori celo ostrvo - napominje Kensijan.

Situacija u vezi sa Tajvanom eskalirala je nakon nedavne posete Tajpeju predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvim direktnim zvaničnim stranim kontaktima sa tim ostrvom.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILjERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)