GROTESKNA POHLEPA: Poruka Antonija Gutereša naftnim i gasnim kompanijama - kažnjavate najsiromašnije, a uništavate planetu, naš jedini dom

Tanjug

04. 08. 2022. u 00:57

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je oštro kritikovao "grotesknu pohlepu'' naftnih i gasnih kompanija zbog rekordnog profita koji ostvaruju od energetske krize preko leđa najsiromašnijih ljudi na svetu.

ГРОТЕСКНА ПОХЛЕПА: Порука Антонија Гутереша нафтним и гасним компанијама - кажњавате најсиромашније, а уништавате планету, наш једини дом

Gensek UN dolazi na svečanost, Foto AP

Govoreći na konferenciji za novinare, Gutereš je rekao da je "nemoralno" to što su najveće energetske kompanije u prvom kvartalu ove godine ostvarile kombinovani profit od blizu 100 milijardi dolara, prenosi AP.

On je pozvao sve vlade da oporezuju ove prekomerne profite, a sredstva od poreza iskoriste "za podršku najugroženijim društvenim slojevima u ovim teškim vremenima".

Gutereš je pozvao ljude iz celog sveta da pošalju poruku industriji fosilnih goriva i njihovim finansijerima da "ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, a istovremeno uništava naš jedini dom".

Generalni sekretar UN je govorio na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izveštaj Globalne grupe za reagovanje na krize koju je osnovao kako bi se uhvatila u koštac sa tri međusobno povezane globalne krize - hrane, energije i finansija, koje su posebno pogodile zemlje koje pokušavaju da se oporave od pandemije korona virusa i izbore se sa razarajućim posledicama rata u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

KOMŠIJINE KOZE MU POJELE KUKURUZ: Vidite kako mu se osvetio - sam, bez suda i policije! Sad mu preti robija