PEKING SE NE ŠALI: Kina povukla prvi ozbiljan potez uoči posete Nensi Pelosi

novosti online

02. 08. 2022. u 16:17

KINA je zatvorila vazdušni prostor istočne obale oko oblasti Sjamen u blizini Tajvana i stavila obližnji aerodrom Đinjiang u Kvandžou pod kontrolu vazduhoplovnih snaga PLA nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi izjavila da namerava da odleti u Tajpej večeras

ПЕКИНГ СЕ НЕ ШАЛИ: Кина повукла први озбиљан потез уочи посете Ненси Пелоси

Foto: Pixabay

Pelosi će postati najviša američka politička ličnost koja je posetila ostrvo u poslednjih 25 godina, uoči predsedničkih izbora na Tajvanu 2024.

Peking smatra posetu veoma provokativnom i upozorio je na vojnu akciju, uključujući obaranje aviona u kome je Pelosi.

SAD su postavile nosač aviona USS Ronald Regan i USS Tripoli, veliki amfibijski jurišni brod koji nosi borbene avione u međunarodnim vodama blizu istočne obale Tajvana, što znači da bi Kina trebalo da pošalje borbene avione da presretnu Pelosijevu letelicu, američko ratno vazduhoplovstvo a mornarica bi mogla da povuče lovce sa brodova na moru, ili iz tajvanskih ili japanskih baza u regionu, da ih presretne, prenosi China-Briefing.

Očekuje se da Pelosi stigne u 22.20 časova. Tajvansko vreme privatnim avionom (zapravo američkim vojnim avionom) na aerodromu Songshan. Mlaznjak američkog vazduhoplovstva koji je Pelosi dovezao u Maleziju otleteo je iz Kuala Lumpura za Tajvan u 15:42, prema veb sajtu za praćenje letova Flightradar24. Nije jasno da li je Pelosi na brodu.

I Peking i Moskva su zauzeli stav da Sjedinjene Države žele da se nametnu kao jedini lider unipolarnog sveta i da neće oklevati da stvara probleme zemljama koje se protive njenoj poziciji snage. Mnogi će videti da se Pelosijevo ponašanje svodi upravo na to - očigledno zanemarivanje suverenih teritorijalnih prava drugih nacija i kao namerno ratno huškačko.

Podsetimo, Tajvan, koji sebe zvanično naziva Republikom Kinom (ROC), je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga.

Dešavanja uoči posete Nensi Pelosi Tajvanu možete pratiti u našem blogu uživo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri