RAT U UKRAJINI: FSB razbio zapadne obaveštajce; VSU izvršile desant preko reke Ingulec; Nacisti Krakena zaustavljeni (VIDEO)

Novosti onlajn

25. 07. 2022. u 07:25 >> 01:33

U TOKU je 152. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. I ruska i ukrajinska strana se spremaju za sledeću faza borbi kako u Donbasu, tako i na jugu Ukrajine. Na svim delovima fronta je u toku pregrupisavanje snaga.

РАТ У УКРАЈИНИ: ФСБ разбио западне обавештајце; ВСУ извршиле десант преко реке Ингулец; Нацисти Кракена заустављени (ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

Vazdušna uzbuna u celoj Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na teritoriji cele Ukrajine. U nekim oblastima ima eksplozija.

Foto: Printskrin/Gugl maps/Profimedia

 

Veliki gubici VSU kod Hersona

Pokušaj kontraofanzive ukrajinskih trupa na Hersonsku oblast je propao, neprijatelj ima velike gubitke, saopštila je regionalna administracija.

 

Eksplozije u Odesi

U Odesi su se čule eksplozije. Prema preliminarnim podacima, ukrajinska PVO radi na dronovima Oružanih snaga RF nad gradom.

 

Raketama HIMARS po naselju

Ukrajinski militanti gađali Stahanov u LNR iz američkog višecevnog raketnog bacača „Himars“.

Foto: Printscreen

 

Odbijen napad nacista Krakena

Jedinice Oružanih snaga RF i NM LNR zaustavile su pokušaj proboja militanata ukrajinskog nacističkog bataljona „Kraken“ na pravcu Harkova. Prema rečima komandanta 206. pešadijskog puka Narodne milicije sa pozivnim znakom „Apostol“, militanti su pokušali da se probiju na severnu periferiju Harkova i dođu do granica Rusije, ali su zaustavljeni na najbližim prilazima uporišta savezničkih snaga.

 

Sledi kolaps ukrajinske vojske

Teški gubici Oružanih snaga Ukrajine (AFU) lišavaju Kijev mogućnosti da organizuje kontraofanzivu. A ako se gubici nastave, ukrajinske trupe će se raspasti. Takvu prognozu u ponedeljak, 25. jula, izneo je američki potpukovnik u penziji Danijel Dejvis u članku za portal 19FortiFive.

Uništeno skladiše municije VSU (VIDEO)

Ruska artiljerija pogodila skladišta municije 63. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su četiri projektila kalibra 152 mm na Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Ukrajinci izvršili desant preko Inguleca

Napravili mostobran za početak kontraofanzive na Herson. Dovlače nove snage i tehniku.

Najnovije isporuke oružja Ukrajini


*SAD će uskoro isporučiti 4 HIMARS MLRS + municiju, 580 bespilotnih letelica Phoenix Ghost i veliki broj artiljerijskih granata kalibra 155 mm.
*3 ZSU „Gepard“ + municija za njih prebačeni su iz Nemačke u Ukrajinu. Ukupno se planira isporuka do 30 3SU ovog tipa.
*Poljska da prepusti Ukrajini do 30 modernizovanih tenkova T-72 iz svojih zaliha.
*Slovačka kaže da želi da isporuči 11 lovaca MiG-29 Ukrajini do kraja avgusta.

 

Požar posle eksplozije

U Donjeckoj fabrici za preradu plastike izbio požar posle eksplozije granate saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR

 

Neuspeh zapadnih obaveštajaca

FSB razbio ukrajinsko-zapadnu operaciju vrbovanja ruskih pilota. Nudili sve, novac, preseljenje porodice...

 

Komandant naci bataljona na sudu

Krivični predmet protiv zarobljenog komandanta ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Medvedi SS“ Aleksandra Kravcova upućen je sudu, rekao je u ponedeljak za RIA Novosti predstavnik Generalnog tužilaštva Donjecke Narodne Republike.

Još jedna brigada VSU krpi rupe na frontu

Da bi se prednje linije održale u Pitomniku i Petrovci, prebačene su snage 225. brigade teritorijalne odbrane i nekoliko jedinica ukrajinskih oklopnih vozila. Sa aerodroma Mirgorod, nastavljeni su letovi ukrajinskog taktičkog vazduhoplovstva. Najmanje tri aviona SU-24/25 deluju svakodnevno u patrolama.

Foto AP

Ubijeno 264 civila, 16 dece

Prema rečima predstavništva DNR-a u zajedničkoj kontroli i koordinaciji primirja (SCKK), za 159 dana eskalacije (od 17. februara) je zabeleženo 6.520 granatiranja Republike iz oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat ukrajinskih napada ubijeno je 264 civila, uključujući 16 dece. 2.735 civila je ranjeno: 1.233 - na teritorijama u granicama Republike pre početka posebne operacije, 1.502 na oslobođenim teritorijama.

 

Kijev gađao 11 naselja u DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe u ponedeljak ispalile više od 200 granata, uključujući i VBR Grad, na 11 naselja u republici.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 200 granata iz višecevnih raketnih bacača Grad kalibra 122mm, topova 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača 120 mm. Vatra je otvarana na 11 naselja u Republici, saopšteno je na  Telegram kanalu Narodne milicije.

 

Granatirana tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe pucale su na Donjeck, Novobahmutovku i Dolomitnoje i za 50 minuta ispalili pet granata kalibra 122 mm, šest mina kalibra 120 mm i pet granata kalibra 155 mm NATO-a, saopštilo je predstavništvo DNR-a u SCKK.

Foto Tanjug/AP

Poginula četvorica vojnika DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je u ponedeljak da su četvorica vojnika koji su branili DNR poginula na dužnosti.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su četiri branioca Donjecke Narodne Republike poginula, a devet ih je ranjeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u saopštenju ministarstva na svom Telegram kanalu.

 

Eliminisani ukrajinski diverzanti

Ruska vojska u delti Denjpra otkrila je ukrajinske diverzante. Oni su pokušali da se iskrcaju sa dva desantna čamca na teritoriju Hersonske oblasti.

 

Zelenski menja generale kao čarape

Zelenski smenio komandanta snaga za specijalne operacije, Viktor Horenko postavljen umesto Grihorija Galagana.

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Elininisano više od 100 pripadnika VSU

Više od 100 nacionalista i stranih plaćenika poginulo je u naselju Konstantinovka Donjecke Narodne Republike.

 

Uništen 4.161 tenk i BVP

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 260 aviona, 144 helikoptera, 1.611 bespilotnih letelica, 357 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.161 tenk i druga oklopna borbena vozila, 763 borbena vozila višecevnih raketnih sistema, 3.198 artiljerijskih topova i minobacača, kao i 4459 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Ranjena devojčica u Staromihajlovki

Devojčica je ranjena u granatiranju ukrajinskih trupa sela Staromihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a prebačena je na hirurško odeljenje dečije bolnice, rekao je u ponedeljak gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

-Usled granatiranja naselja gradskog tipa Staromihajlovka u dvorištu njene kuće u ulici Partizanska broj 1, ranjena je devojčica rođena 2008. godine. Sa prostrelnom ranom u butini, žrtva je odvedena u bolnicu na hirurško odeljenje dečije bolnice, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Foto: Printskrin Jutjub

 

Raketirano Mineraljnoje

Ukrajinske trupe u 17.10 po moskovskom vremenu ispalile su šest raketa iz MLRS Grad , kalibra 122mm, na Mineralnoje, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Granatirano Dolomitnoje

U ponedeljak u 17.10 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici su ispalili još osam granata NATO kalibra na Dolomitnoje, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

 

Granatirano selo u Rusiji

Guverner Kurska prijavio grantiranje sela Aleksejevka na granici Ukrajini. Minobacačka vatra je otvarana na komunikacijski toranj.

Foto Tanjug/AP


 

Napad na školu u Izjumu

Ukrajinska vojska napala je školu broj 8 u Izjumu, preciziraju se podaci o žrtvama - pres-služba administracije Harkovske oblasti.

 

"Gasprom" zahteva da Zapad ublaži sankcije

"Gasprom" je saopštio da sankcije i dalje ometaju održavanje gasovoda Severni tok 1, što znači da snabdevanje Evrope energentima ostaje nesigurno ukoliko Zapad ne ublaži sankcije.

U saopštenju se navodi da je ruski gasni gigant dobio papire od "Simens Energije" i Kanade o turbini za "Severni tok 1" koja se, kako se ističe, sporo vraća sa remonta iz Montreala ka Rusije.

"Gasprom" je proučio dokumenta, koja ne otklanjaju prethodno identifikovane rizike i otvaraju dodatna pitanja, dodaje se u saopštenju.

"Gasprom" naglašava da i dalje postoje otvorena pitanja u vezi sa sankcijama EU i Velike Britanije, čije je rešavanje važno za isporuku motora Rusiji i hitan remont drugih gasnoturbinskih motora za kompresorsku stanicu "Portovaja".

Kraj Zelenskog

- Sigurno ćemo pomoći ukrajinskom narodu da se reši režima koji je apsolutno protivnarodni i antiistorijski - kazao je Lavrov.

Lavrov: „Prehrambeni sporazum“ ne sprečava Rusiju da nastavi specijalnu operaciju

U dokumentima o ukidanju ograničenja isporuke ruskih prehrambenih proizvoda i o saradnji Rusije u izvozu ukrajinskog žita nema ničega što bi Moskvu sprečavalo da nastavi specijalno operaciju i da gađa ukrajinske vojne objekte.

Ne čudi što stav Rusije na Zapadu izokreću, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zabrana uvoza zlata iz Rusije u Japan stupiće na snagu 1. avgusta

Zabrana uvoza zlata iz Rusije u Japan koji je ranije uvela japanska vlada, stupiće na snagu 1. avgusta, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija te zemlje.

Varšava je predala Kijevu tenkove PT-91 Twardy

Varšava je predala Kijevu tenkove PT-91 Twardy, saopštio je portparol državne Agencije za naoružanje Poljske Kšištof Platek.

S-300 uništio više "bajraktara"

Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-300V uništili su nekoliko udarnih bespilotnih letelica turske proizvodnje "bajraktar TB2", saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ruska vojska "čisti" Ugljegorsku termoelektranu 

Ruska vojska "čisti" Ugljegorsku termoelektranu od preostalih ukrajinskih vojnika, saopštila je teritorijalna odbrana DNR.

Granatiran Alevsk

LNR: Ukrajinske snage su tokom noći ispalile pet raketa iz američkog sistema "himars" na grad Alevsk.

Rusi utvrdili identitet više od 220 osoba koji su umešani u granatiranje Donbasa

Ruski istražitelji utvrdili su identitet više od 220 osoba koji su umešani u granatiranje Donbasa, uključujući i ljude iz vrha ukrajinske vojske, izjavio je direktor Istražnog komiteta Rusije Aleksander Bastrikin.

Grivna se povlači iz upotrebe u Hersonskoj oblasti

Grivna će u potpunosti biti povučena iz upotrebe u Hersonskoj oblasti i u prometu će ostati samo rublja, saopštio je zamenik šefa vojno-civilne administracije oblasti Kiril Stremousov.

 

„Grad“ u akciji u Donbasu

 

Eksplozije u Zaporožju i Dnjepropetrovsku

Tokom noći su odjeknule eksplozije u Zaporožju i Dnjepropetrovsku.

Referendum o statusu Zaporoške oblasti

Referendum o statusu Zaporoške oblasti može biti održan u prvoj polovini septembra, saopštio je član glavnog saveta administracije zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je naveo, referendum može biti održan istog dana kad i u Hersonskoj oblasti.

Borbe na više frontova 

- U Harkovskoj oblasti su u toku pozicione borbe. Ruske raketne i artiljerijske snage gađaju ukrajinske položaje;

- Ruska vojska "čisti" predgrađa Severska i okolna sela;

- Borbe se vode i na ulazu u Bahmut. Ofanzivu ruskih snaga komplikuje to što ukrajinska vojska i dalje kontroliše put Bahmut-Svetlodarsk;

- U toku su borbe za Ugljedarsku hidroelektranu. Tokom noći je bilo informacija da su ruske snage zauzele ovaj strateški objekat, ali za sada to niko nije potvrdio.

BONUS VIDEO: 

KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!