RAT U UKRAJINI: Ruske snage ušle u TE Uglegor; Eliminisana grupa plaćenika, stradao i pukovnik VSU (VIDEO)

Novosti online

24. 07. 2022. u 07:27 >> 02:12

U TOKU je 151. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге ушле у ТЕ Углегор; Елиминисана група плаћеника, страдао и пуковник ВСУ (ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

Odlikovana 100. brigada NM DNR

Vojnici 100. motorizovane brigade DNR dobili su zaslužena priznanja Ministarstva odbrane Rusije.

Na jednom od poligona Narodne milicije DNR održana je svečana ceremonija uručenja odlikovanja Ministarstva odbrane Rusije vojnicima 100. odvojene gardijske motorizovane brigade.

 

Ne staju borbe u Donbasu

Postoje i preliminarne informacije o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz Semigorja.

 

Raketni napadi na Zaporožje

Eksplozije grme u Zaporožju, u ovom regionu i u susednoj Dnjepropetrovskoj oblasti, upozorenje o vazdušnom napadu.

Prema preliminarnim podacima, ruska vojska je otvorila vatru iz Energodara.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Granatirano naselje u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su osam granata kalibra 122 mm na selo Golmovski, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

 

Poginula četiri civila u LNR

Četiri civila ubijena su u nedelju tokom granatiranja sela Rubežnoje, saopštila je kancelarija LPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja (SCKK).

 

Ispaljeno skoro 500 granata na gradove DNR

Ukrajinske trupe su u nedelju ispalile skoro 500 različitih vrsta municije širom teritorije Donjecke Narodne Republike, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-Neprijatelj je do danas, zaključno sa 22.30 časova, ispalio 474 projektila različitih tipova, uključujući i MLRS BM-21 Grad, kao i artiljerijsku municiju kalibra 203, 155, 152 i 122 mm, navodi se u saopštenju misije na telegram kanalu.

Kancelarija je dodala da i dalje stižu informacije o posledicama granatiranja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruske snage i Vanger ušli u TE Ugledar

Do 24. jula uveče, jurišni odredi Vagner grupe, u saradnji sa jedinicama NM LDNR, oslobodili su Uglegorsku TE.

Otpor vatrenih tačaka Oružanih snaga Ukrajine je ugušen. Neprijateljski odbrambeni čvor je očišćen.

6. streljački bataljon je odbio da se bori

Sve kao i uvek – nema snabdevanja, bacaju se kao topovsko meso, bezakonje je svuda unaokolo. Nisu hteli da umru, i s pravom, ali treba se obratiti pogrešnom predsedniku. Zelenski neće pomoći ni na koji način.

Podaci Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine


*U pravcu Harkova ruske trupe su gađale iz topovske i raketne artiljerije položaje Oružanih snaga Ukrajine;
*U pravcu Slavjanska ruska vojska izvodi jurišne operacije u rejonu naselja Bogorodičnoje;
*Na pravcu Bahmut ruske trupe sprovode akcije poboljšanja taktičke situacije na pravcu Vladimirovka – Bahmutskoje i Dolomitnoje – Novoluganskoe. Borbe su u toku u oblasti termoelektrane Uglegorsk i na pravcu Rota - Semigorje.
▪Na pravcu Južnobužsk, Oružane snage RF izvode ofanzivne operacije na pravcima Suhoj Prud – Andrejevka i Bruskinskoje – Belogorka.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Granatiran, ponovo, Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su četiri granate kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, javilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u SCKK na svom Telegram kanalu.

 

Rusi ušli u TE Uglegorsk?

Saopšteno je da su Oružane snage DNR i PMC „Vagner“ zauzele TE Uglegorsk.

 

Mariupolj dobio vodu, plaže očišćene od mina

Sve plaže oslobođenog Marijupolja potpuno su očišćene od mina. Ovo je saopštio načelnik gradske uprave Konstantin Ivaščenko.

-Zahvaljujući naporima vojske Ruske Federacije, specijalista Ministarstva za vanredne situacije, kao i komunalnih preduzeća, mogu odgovorno da izjavim: nema opasnosti po živote turista.

Takođe, prema njegovim rečima, izvršeno je i unapređenje popularnih urbanih rekreativnih zona.

Ranije danas službe za hitne slučajeve javile su da je vodosnabdevanje nastavljeno u svim okruzima Marijupolja.

Foto printskrin telegram ria.ru

 

Ranjen civil u Gorlovci

Civil je ranjen tokom granatiranja Gorlovke od strane ukrajinskih trupa, saopštio je u nedelju štab teritorijalne odbrane DNR.

-Tokom granatiranja Nikitovskog okruga Gorlovka u selu Šaht Gagarina, povređen je civil, saopštio je Telegram kanal glavnog štaba.

Nastavlja se granatiranje civila projektilima od 203 mm

Ukrajinske trupe su za pola sata ispalile šest granata kalibra 122 mm na Novobahmutovku i 18 granata kalibra 203 mm i 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Napominje se da su na Gorlovku ispaljene tri granate kalibra 203 mm i 15 granata kalibra 122 mm.

-Zabeležena je vatra iz Oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 20:00 – naselje Suha Balka – naselje Novobahmutovka: ispaljeno je 6 granata kalibra 122 mm; 20:00 – naselje Novgorodskoje – naselje Gorlovka (Centralno-gorodski okrug): ispaljene su 3 granate kalibra 203 mm; selo Krasnogorovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je 7 granata kalibra 122 mm, navodi se u izveštaju.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Takođe, predstavništvo je saopštilo da je i Golmovski bio izložen granatiranju ukrajinskih trupa. Ispaljeno je šest granata kalibra 152 mm.

 

NATO projektilima po bolnici

Zgrada Klinike značajno je oštećena zbog granatiranja Gorlovke od strane ukrajinskih trupa, saopštila je gradonačelnica Ivana Prihodka.

 

Kozaci zaplenili tenk

Kozaci iz 6. puka zaplenili su ukrajinski T-64 u rejonu Soledara.

 

Eliminisan ukrajinski pukovnik

Komandant ukrajinske brigade eliminisan u Nikolajevskoj oblasti, prenose ruske društvene mreže.

Usled ruskog raketnog udara u oblasti Nikolajev, stradao je komandant 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pukovnik Vitalij Guljajev. Ukrajinski oficir učestvuje u ratu u Donbasu od 2014. godine.

 

Uhapšen saradnik SBU u Hersonu

Službenici za sprovođenje zakona priveli su saučesnika SBU u Hersonu. Pritvoreni Dmitrij Zaharov je ruskim vojnicima slao spam poruke po uputstvima SBU sa pozivom na predaju.

Poljski plaćenik poginuo u borbama u Donbasu


Smrt plaćenika prijavila je Poljska federacija mešovitih borilačkih veština (MMA). Borac Federacije Tomaš Valentek borio se u Ukrajini kao deo takozvane „Internacionalne legije“.



Prema preliminarnim podacima, Valentek je stradao od posledica ruske artiljerijske vatre. Činjenicu njegove smrti poljske vlasti još nisu komentarisale.

Foto Tanjug/AP

Ponovo na meti gradovi Donjeck i Gorlovka

Ukrajinski vojnici su za pola sata ispalili pet granata kalibra 122 mm na Donjeck i deset granata kalibra 155 mm na Gorlivku, saopštila je kancelarija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Jedan borac DNR poginuo

Jedan branilac DNR je poginuo, a trojica su ranjena u borbama sa ukrajinskim trupama tokom današnjeg dana, saopštila je Narodna milicija Republike.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je jedan branilac Donjecke Narodne Republike poginuo, a trojica su ranjena u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u poruci vojske DNR objavljenoj na njenom Telegram kanalu.

Ukrajinci ispali 300 projektila na naselja u DNR

Napominje se da su tokom današnjeg dana ukrajinske trupe ispalile više od 300 granata, a vatra je otvorena na područja 10 naselja DNR.

Foto Tanjug/AP

 

Granatirano pet naselja u DNR

Ukrajinske trupe su tokom 30 minuta granatirale Donjeck, Jasinovataju, Spartak i Mineralnoje. Ispaljene su 22 granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

Kako se navodi u poruci predstavništva na Telegram kanalu, na Spartak je ispaljeno sedam granata u 18.00, na Mineraloje četiri u 18.20. Pet granata ispaljeno je na Petrovski okrug u Donjecku u 18.25, a šest u 18.30 na Jasinovataju.

 

Istraga raketiranja grada u LNR

Istražni komitet Rusije snimiće posledice granatiranja ukrajinskih trupa grada Krasni Luč u LNR, navodi se u Telegram kanalu resora.

-Istražitelji će snimiti posledice granatiranja grada Krasni Luč Luganske Narodne Republike, navodi se u izveštaju.

Napominje se da su 24. jula tri osobe povređene u udaru ukrajinske vojske na grad Krasni Luč iz višecevnih raketnih sistema HIMARS. Povređeni se nalaze u bolnici.

 

Uništene američke haubice M777

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je u DNR ruska avijacija uništila dve američke haubice M777, kao i kompleks za elektronsko ratovanje Bukovel Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: Printscreen/Telegram

 

Izbačena brigada iz stroja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništeno 70 odsto ljudstva ukrajinske 10. brdske brigade u DNR.

Pogođeno više od 30 artiljerijskih položaja

U okviru kontrabaterijske borbe potisnuta su tri voda višecevnih raketnih sistema „Grad“ u rejonu ​​artiljerijski vodovi topova Msta-B, 18 artiljerijskih vodova haubica D-20, kao i devet artiljerijskih vodova samohodnih artiljerijskih postrojenja „Gvozdika“ na vatrenim položajima u rejonima naselja Paraskovijevka, Eksperimentalna, Veseloje, Baždulovka, Voda, Serebrjanka i Kamiševaha Donjecke Narodne Republike.

Foto: EPA

Oboreno 5 dronova i 10 raketa

Tokom dana ruski PVO sistemi oborili su pet ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima naselja Korobki, Pjatihatka, Hersonska oblast, Topolsko, Harkovska oblast, Šerbaki, Zaporoška oblast, i grada Donjeck.

Pored toga, deset granata višecevnih raketnih sistema „Uragan“ i „HIMARS“ presretnuto je u okruzima Novonikolajevka, Zaporoška oblast, Makijevka, Donjecka Narodna Republika, i Aleksejevka, Hersonska oblast.

 

Ukrajinski gubici

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 260 aviona, 144 helikoptera, 1605 bespilotnih letelica, 357 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.156 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 763 borbena vozila sa višecevnim bacačoma raketa, 3.196 artiljerijskih oruđa i minobacača polja i 4.457 specijalnih vojnih vozila.

Foto AP

Britanski specijalci za povratak Zmijskog ostrva

Britanske specijalne snage obučavaju ukrajinske kolege kako bi mogli da vrate Zmijsko ostrvo, tvrdi list San (SUN), pozivajući se na britanski vojni izvor.

 

Artiljerija VSU napada gradove u DNR

Ukrajinske trupe granatirale Gorlovku i Donjeck, ispalile 12 mina kalibra 120 mm i 5 granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Petrovski okrug grada Donjecka, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

Foto Tanjug/AP

 

Tramp: Spoljni dug nam je 35 biliona dolara, a mi šaljemo novac Ukrajini

Američke vlasti šalju Ukrajini previše novca u odnosu na evropske zemlje, kazao je bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Bivši šef Bele kuće rekao je da je Vašington Kijevu izdvojio preko 60 milijardi dolara. Tramp je podsetio da SAD sada imaju 35 biliona dolara javnog duga, ali vlasti nastavljaju da šalju novac u inostranstvo.

- Evropske zemlje, koje su očigledno više pogođene ovim od nas, dale su samo mali deo ovog iznosa - rekao je Tramp.

Lavrov: Moskva se nada da će Gutereš rešiti izvoz žita iz Rusije

Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Te nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke - rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu, generalni sekretar UN se dobrovoljno prijavio da zatraži ukidanje tih nelegitimnih ograničenja.

Lavrov o nastavku pregovora sa Kijevom

Rusija nema predrasude po pitanju nastavka pregovora sa Kijevom o širem spektru pitanja, ali to ne zavisi od nje, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija se nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Strašan ruski udar

Rusi su objavili snimak lansiranja raketa na ukrajinske vojne ciljeve u luci Odesa.

Lavrov u Egiptu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El Sisijem.

Ruski dobrovoljci spasili ikone

Pre oko nedelju dana, tokom granatiranja Oružanih snaga Ukrajine u Klinovom, granata je pogodila lokalnu crkvu.

Vatra je teško oštetila hram, ali zahvaljujući pribranosti ruskih dobrovoljaca neke od ikona su spasene.

Vojnici su uleteli u crkvu u plamenu da iznesu ikone. Sve što je spaseno od požara preneto je u crkvu Petra i Pavla u Pervomajsku, piše FAN.

Šta je uništeno u Odesi?

U morskoj luci Odesa, na teritoriji jednog brodogradilišta , visokoprecizne rakete dugog dometa morskog baziranja uništile su ukrajinski ratni brod koji se nalazio u doku , saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, uništeno je skladište protivbrodskih raketa "harpun" koje su isporučile Sjedinjene Države , a onesposobljeni su proizvodni pogoni preduzeća za popravku ukrajinskih ratnih brodova.

Rusi su u udaru koristili visoko precizne rakete „kalibar“. 

Novi udar na Donjeck

Ukrajiinska vojska opet granatira Donjeck i Jasinovatu kalibrima 152 i 122 kilometra, saopštila je DNR.

Kongresmeni obećali oružje Zelenskom

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da su američki kongresmeni na kraju sastanka sa Vladimirom Zelenskim obećali da će Kijev dobiti još 25-30 višecevnih raketnih bacača "himars" i "mlps", kao i veliku količinu municije za njih.

Kako je istakao, ključno pitanje u ovom trenutku je isporuka municije za zapadne sisteme.

Rusija proširila listu neprijateljskih zemalja

Vlada Rusije proširila je listu neprijateljskih zemalja, stavivši na nju i ostrva Gernzi, Man i Bahame, koja su podržala sankcije

Šolc zadržava isporuke Kijevu?

Nemački kancelar Olaf Šolc, navodno, zadržava isporuke Kijevu 11 sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM koje ukrajinske vlasti nameravaju da kupe direktno od nemačkog proizvođača, piše "Vel tam Sontag", pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi, Kijev je još početkom jula poslao zahtev za isporuku navedenih sistema. Ministarstvo ekonomije Nemačke dalo je zeleno svetlo, međutim, čeka se još ekspertsko odobrenje kancelarije saveznog kancelara. Međutim, za tri nadelje odluka po ovom pitanju još nije doneta, piše "Velt".

Gine strana legija

Tokom ove nedelje u borbama u Donbasu poginuli državljani SAD, Kanade i Švedske, piše "Politiko", pozivajuće se na Ruslana Mirošničenka koji je potpisan kao komandir stranaca.

Poginuli su američki državljanin Luk Lucišin i Brajan Jang, državljanin Kanade Emil Antuan Roj-Sirua i Šveđanin Edvard Selender Patrinjani. Oni su bili u sastavu snaga specijalne operacije ukrajinske teritorijalne odbrane.

Tramp o slanju novca Ukrajini

Američke vlasti šalju Ukrajini previše novca u odnosu na evropske zemlje, kazao je bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Foto AP

Zelenski najavljuje napad na Hersonsku oblast?

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, tvrdi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Donjeck na udaru

Oružane snage Ukrajine noćas su četiri puta gađale Donjeck iz topova kalibra 155 mm i minobacača 120 mm, saopšio je zvaničnik Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi Tas.

Kijevski, Kirovski i Petrovski okrug granatirani su sa područja Pervomajskog i Marijinke, a ispaljeno je ukupno 15 granata i 10 mina.

- Nešto pre ponoći, Oružane snage Ukrajine ispalile su rakete sa zapaljivim granatama iz višecevnih raketnih sistema Grad na Vorošilovski i Kalinjinski okrug Donjecka - navodi se u saopštenju.

Ukrajinska vojska granatirala je i grad Krasni Luč u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koristeći višestruki raketni sistem HIMARS, saopštio je zvaničnik misije LPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi Tas.

- Ranije su Oružane snage Ukrajine pucale iz sistema HIMARS na grad Stahanov u LNR, a u granatiranju su oštećeni vrtić i zgrada obrazovne ustanove - naveo je on, prenosi ruska agencija.

BONUS VIDEO - KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega