EU ZABRANILA IZVOZ RUSKOG ZLATA: Iz novog paketa sankcija izuzeti pšenica, đubrivo, lekovi

Novosti online

21. 07. 2022. u 14:38

EVROPSKA unija odobrila je novi, sedmi paket sankcija Rusiji koji ima za cilj proširenje aktuelnih ekonomskih ograničenja, njihovo unapređeno sprovođenje, kao i povećanu efikasnost, objavljeno je na sajtu Saveta EU.

ЕУ ЗАБРАНИЛА ИЗВОЗ РУСКОГ ЗЛАТА: Из новог пакета санкција изузети пшеница, ђубриво, лекови

Foto AP

Prema saopštenju, novim sankcijama EU biće proširen spisak proizvoda koje Rusija može da koristi za jačanje vojnog i tehnološkog potencijala.

- Paket sankcija takođe proširuje spisak kontrolisane robe, koja može doprineti jačanju vojnog i tehnološkog potencijala Rusije ili razvoju njenog bezbednosnog i odbrambenog sektora, čime se pojačava kontrola izvoza robe dvostruke namene i naprednih tehnologija - navodi se u saopštenju.

Objavljeno je i da je EU u cilju sprečavanja bilo kakvih negativnih posledica po prehrambenu i energetsku bezbednost u svetu, iz sankcija izuzela poslovanje s brojnim ruskim državnim preduzećima u oblasti poljoprivrednih proizvoda, kao i transporta nafte trećim stranama.

- Nikakve mere usvojene danas ili ranije (protiv Rusije) ni na koji način nisu usmerene na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubriva, između trećih zemalja i Rusije - navodi se u dokumentu.

Sankcijama takođe nije zabranjena kupovina lekova ili medicinskih proizvoda iz Rusije trećim stranama niti njihovim građanima koji žive izvan EU.

Nova ograničenja uključuju i zabranu koja se odnosi na kupovinu, izvoz ili direktnu ili indirektnu prodaju zlata, ukoliko potiče iz Rusije i ako je bilo izvezeno iz Rusije u EU ili bilo koju treću zemlju nakon toga. Precizirano je da se zabrana takođe odnosi i na nakit.

- Mi, faktički, zabranjujemo Rusiji izvoz najvrednijeg što ima posle energenata – ruskog zlata - istakao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Prema navodima, sankcije predviđaju zamrzavanje imovine, kao i zabranu putovanja u zemlje EU.

Kako je najavljeno, sankcije stupaju na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu EU, što se očekuje ubrzo.

Prethodno je na sajtu britanske vlade objavljeno da je Velika Britanija uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije, a uvešće i zabranu uvoza uglja i nafte.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - "KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa