ADIO DRAGI 20. JULA? Hoće li Parlament Italije da prihvati ostavku premijera

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

15. 07. 2022. u 18:00

SREDA 20. juli označen je kao dan istine pred Italijanima, nakon što je premijer Mario Dragi juče podneo ostavku na kormilu Vlade posle odbijanja Pokreta pet zvezdica da glasa u Senatu za Program socijalne pomoći.

АДИО ДРАГИ 20. ЈУЛА? Хоће ли Парламент Италије да прихвати оставку премијера

Foto: EPA

Ostavku međutim nije prihvatio predsednik Republike Serđo Matarela, zatraživši poslednje razjašnjenje pred Parlamentom. Ostao je tako pokušaj da se nešto spase makar i preko formule o komunikaciji sa verifikacijom o postojanju vladine većine u Parlamentu. To ipak ne znači da će Dragiju biti dovoljna potvrda da treba da nastavi putem kojim je krenuo pre 17 meseci, kada ga je predsednik Republike zamolio da stane na čelo Vlade u trenutku dramatične krize u Italiji.

Premijer je u obrazloženju ostavke već naglasio da je učinio maksimalni napor da njegova Vlada nastavi dalje, iako je već imao duže vreme ooponente iz koalicije Pokreta pet zvezdica na čelu sa bivšim premijerom Đuzepeom Konteom. Konte je inače svoju partiju izvukao iz Senata kako ne bi glasala za poverenje Dragiju i njegov Dekret „Pomoć“ koji podrazumeva 23 milijarde evra uz EU, namenjenih za pomoć porodicama i malim preduzećima.

Poslednji korak italijanskog premijera pre obraćanja Parlamentu uslediće 18. i 19. jula, kada odlazi u Alžir u misiju značajnu po Italiju, zbog nabavke gasa kao alternative za isporuke iz Rusije.

Da li je lider Pokreta pet zvezdica „skočio u prazno“ ne glasajući za program koji je garantovao kako da se potroše pare iz Evrope koje je Dragi dobio zahvaljujući auotritetu kojeg je stekao izvan granica Italije ostaje da se vidi, ali je izvesno da će Evropa, ako se ne predstavi jasan program, da povuče namenjene pare.

Institucionalna provera o poverenju neće morati da znači Dragiju da se predomisli. jer je shvatio igre unutar koalicije. a iz izvora palate predsednika Republike stižu (neprovereni) glasovi da je spremljen Dekret o raspuštanju Parlamenta, iako između Dragija i Matarele postoji „istovetnost pogleda“.

Iz Evrope stižu više nego zabrinjavajuće ocene o dramatičnom efektu i domino efektu koji će povući Italiju ka totalnoj pat-poziciji i u „najgori scenario u najgorem trenutku“, ako se sada povuče Mario Dragi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)