ENERGETSKA KRIZA POGAĐA AMERIČKU INDUSTRIJU: Slede masovna otpuštanja radnika

P. Z. S. / rt.com

09. 07. 2022. u 21:49

OPERATIVNI izazovi koji proizilaze iz rastućih računa za energiju doveli su ceo američki industrijski kompleks u opasnost od delimičnog gašenja, izvestio je Blumberg u četvrtak.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ПОГАЂА АМЕРИЧКУ ИНДУСТРИЈУ: Следе масовна отпуштања радника

Foto J. Ćosin


Druga po veličini fabrika aluminijuma u ​​zemlji, koja čini 20 odsto nacionalne ponude, navodno je otpustila 600 radnika krajem juna nakon što se njen račun za struju utrostručio. Centuri Aluminium je najavio planove da ostavi svoju fabriku u Havesvilu neaktivnom čak godinu dana, uklanjajući najveću od tri lokacije u SAD. U međuvremenu, najveći proizvođač aluminijuma u ​​zemlji Alcoa rekao je da smanjuje svoju proizvodnju za trećinu u fabrici u Indijani.

Najmanje dve čeličane počele su da zaustavljaju neke operacije u pokušaju da minimiziraju troškove energije, rekao je agenciji neimenovani rukovodilac industrije. U maju je grupa fabrika širom srednjeg zapada SAD upozorila energetske regulatore u zemlji da su neka preduzeća na ivici gašenja tokom letnjih meseci ili duže zbog „nepravednih i nerazumnih“ troškova električne energije.
 

U junu su se cene prirodnog gasa utrostručile u odnosu na isti period pre godinu dana, zbog čega su računi za domaćinstva i preduzeća porasli na dosad neviđene nivoe. U međuvremenu, predviđa se da će cene električne energije za industrijske potrošače ovog leta dostići najviši nivo u istoriji.


Rastući troškovi primorali su neke kompanije da stave milione dolara kredita na kocku kako bi osigurali ugovore o energiji i gasu, kaže Majkl Haris, čija firma Unified Energi Services kupuje gorivo za industrijske klijente.

-To može biti pogubno za korporaciju, rekao je Haris agenciji. „Ne vidim nikakav scenario, odsustvo eksplozija u američkim LNG postrojenjima“ koje zarobljavaju zalihe kod kuće, u kojima cene gasa padaju na duži rok.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)