BRITANCI ĆE OBUČITI JOŠ 10.000 UKRAJINACA: Prve trupe Kijeva na obuci još od 2015. godine

P. Z. S. / rt.com

09. 07. 2022. u 18:09

PRVA jedinica ukrajinskih trupa stigla je u Veliku Britaniju da bi prošla specijalnu vojnu obuku, a očekuje se da će do 10.000 pripadnika VSU učestvovati u programu u narednim mesecima.

БРИТАНЦИ ЋЕ ОБУЧИТИ ЈОШ 10.000 УКРАЈИНАЦА: Прве трупе Кијева на обуци још од 2015. године

Foto MO Ukrajine


Britanski ministar odbrane Ben Volas lično je poželeo dobrodošlicu vojnicima.

Prema saopštenju koje je u subotu objavilo britansko ministarstvo odbrane, ukrajinsko vojno osoblje sastalo se sa najvišim vojnim zvaničnikom ranije ove nedelje.
Volas je opisao program obuke kao sledeću fazu britanske podrške ukrajinskoj vojsci.
-Koristeći ekspertizu britanske vojske svetske klase, pomoći ćemo Ukrajini da obnovi svoje snage i pojača otpor dok brane suverenitet svoje zemlje i svoje pravo da biraju svoju budućnost, rekao je sekretar.

Prema sopstvenim procenama Ministarstva odbrane, London je do sada potrošio preko 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara) na vojnu pomoć da bi „podržao Ukrajinu u njenoj borbi protiv ničim izazvane invazije Rusije“.

Približno 1.050 britanskog osoblja će sprovoditi obuku na brojnim neotkrivenim lokacijama širom Ujedinjenog Kraljevstva, a svaki kurs će trajati nekoliko nedelja.

Prema ministarstvu, program je posebno osmišljen da „dobrovoljcima regrutima sa malo ili bez vojnog iskustva pruži veštine da budu efikasni u borbi na frontu“.

Foto MO Ukrajine

Među oblastima znanja koje se obrađuju u okviru kursa su rukovanje oružjem, prva pomoć na bojnom polju, terenska obuka, taktika patrola, kao i Zakon o oružanom sukobu.


Da bi bili sigurni da su ukrajinske trupe upoznate sa oružjem koje će koristiti tokom obuke, London je „brzo nabavio“ jurišne puške tipa AK (kalašnjikov). Ostalu neophodnu opremu, kao što su šlemovi, panciri, terenske uniforme i čizme, takođe obezbeđuje zemlja domaćin.

U saopštenju se ističe da Britanija „ima dugu istoriju podrške ukrajinskom vojnom osoblju“, pošto je obezbedila obuku za oko 22.000 vojnika između 2015. i 2022. godine.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

BONUS VIDEO - PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere