RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Moćni "Belgorod" stupa na dužnost, nosiće ubitačne atomske podvodne dronove "posejdon" (VIDEO)

Novosti online

08. 07. 2022. u 13:47

PODMORNICA specijalne namene "Belgorod", koja će nositi podvodne dronove "posejdon", počela je danas svoju službu u ruskoj mornarici, saopštilo je preduzeće "Sevmaš".

РУСКО ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА: Моћни Белгород ступа на дужност, носиће убитачне атомске подводне дронове посејдон (ВИДЕО)

Foto: Proektnый ofis razvitiя Arktiki/GTRK "Pomorьe"/Profimedia

Svečana ceremonija potpisivanja potvrde o prijemu i prenosa održana je u fabrici u Severodvinsku. Prisutno je bilo rukovodstvo Ministarstva odbrane, Ratne mornarice, uprava Arhangelske oblasti i Severodvinska, kao i predstavnici brodogradilišta.

Kako je istakao glavnokomandujući ruske Ratne mornarice Nikolaj Evmenov, prilikom konstruisanja broda primenjena su napredna naučna dostignuća i najnovije tehnologije izgradnje.

- Podmornica "Belgorod" otvara nove mogućnosti za Rusiju u sprovođenju različitih zadataka, omogućava sprovođenje naučnih ekspedicija i spasilačkih operacija u najudaljenijim predelima okeana. Ovo je rezultat rada brodograditelja "Sevmaša", inženjera i projektanata "Centralnog konstruktorskog biroa Rubin", specijalista Ratne mornarice, radnica preduzeća iz cele Rusije. Zadatak izgradnje podmornice "Belgorod" je završen. Posadi želim uspešnu plovidbu i sedam stopa ispod kobilice - rekao je Jevmenov.

Višenamenska nuklearna podmornica "Belgorod" je plovilo projekta 949A Antej, koji je posebno za sistem Posejdon redizajniran u projekat 09852. Podmornica je porinuta u aprilu 2019. godine. Nosač "posejdona" biće i nuklearna podmornica "Habarovsk", ali su sve karakteristike ovog plovila vojna tajna.

Razvoj "posejdona" prvi je otkrio predsednik Vladimir Putin u poruci Federalnoj skupštini 2018. Prema njegovim rečima, takvi dronovi mogu da budu opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim oružjem, što će im omogućiti da unište različite ciljeve, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN" - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze